5 ani de suferinţă, 5 ani de regrete, 5 ani de când justiţia bate pasul pe loc! Zeci de persoane au murit în incendiul de la Colectiv şi până acum nu exista niciun vinovat
Au trecut 5 ani de la incendiul din Colectiv, iar ancheta bate pasul pe loc. Procese lungi şi anevoioase, iar până la acest moment nicio persoană nu a fost găsită, definitiv, vinovată.
Au trecut 5 ani de suferinţă şi regrete pentru familiile tragediei de la Colectiv, fără ca cineva să spună cu exactitate ce s-a întâmplat în clubul care a curmat viaţa a zeci de tineri.
Incendiul de la Colectiv a curmat viaţa a peste 60 de persoane
În noaptea zilei de 30 octombrie 2015, un incendiu a izbucnit la un club din Capitală. În club se aflau sute de tineri veniţi pentru concertul de lansare a unui album al trupei de rock Goodbye to Gravity. Peste 60 de persoane şi-au pierdut viaţa după ce focul izbucnit în timpul concertului s-a extins rapid, punând capăt vieților unor tineri nevinovați.
Conform datelor existente (cercetările se află în curs), focul a fost provocat de către artificiile folosite în timpul concertului, artificii care au dus la aprinderea buretelui poliuretanic (ușor inflamabil) folosit pentru antifonare de pe un stâlp al clădirii. Flăcările s-au extins foarte repede în tot clubul provocând leziuni – în unele situații cauzatoare de moarte, prin combustie, asfixie, intoxicații cu monoxid de carbon și alte gaze, unui număr semnificativ dintre participanții la concert.
La ora 21:00 a început concertul. Timp de o oră și jumătate, formația „Goodbye to Gravity” a interpretat cele 9 piese de pe noul album și altele mai vechi.
La ora 22:30
altă piesă din concert se lansează cu efectele pirotehnice. Artificiile din clubul Colectiv au fost instalate de 2 pirotehniști autorizați angajați ai firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Viorel Zaharia și Marian Moise. Show-ul pirotehnic era asigurat de Marian Moise care se afla în club. Artificiile se pare că nu au fost puse la distanța corespunzătoare față de stâlpul capitonat cu burete. Erau numai 3 metri între scenă și stâlp, iar jerbă de scântei, aruncată cu forță de la 2 artificii, ajunge la unul dintre stâlpii schelei tehnice, care deservea scena, și el ia foc.
Scânteile rezultate de la acest stâlp sunt orientate direct către alt stâlp de susținere al imobilului, aflat pe partea stângă a scenei în imediata apropiere a ei. Stâlpii erau acoperiți cu un strat de burete (ușor inflamabil) pentru izolare fonică. Andrei Găluț încercă să facă o glumă: „asta nu era prevăzut în program” și cere, pe un ton foarte calm, un extinctor pentru a stinge focul. Un bodyguard al clubului încercă să stingă focul cu un extinctor. Un grup de 50-70 de oameni au părăsit preventiv clubul. La început nimeni nu s-a panicat.
La ora 22:32
este înregistrat primul apel la 112. Focul se extinde rapid de la stâlpul de susținere la tavanul acoperit cu fâșii de lemn de brad și cu burete neignifug. Fâșiile de lemn incandescente din tavan se prăbușesc peste cei rămași înăuntru. Flacăra devine violentă și arde antifonajul poliuretanic de pe pereți, scena, decorul. Schela cu echipament pirotehnic se prăbușește în flăcări și a prinde sub ea tinerii aflați lângă scenă. Încăperea se umple cu fum dens înecăcios. Distracția devine un coșmar, apar urlete și panică. Clubul se transformă într-o capcană mortală. Mulțimea se calcă în picioare, îndreptându-se spre singura ieșire disponibilă, o ușă mică de 80 de centimetri lățime. O altă ieșire, blocată, cedează sub presiunea mulțimii speriate. Apar primele victime arse, sufocate sau intoxicate cu gaze emanate (monoxid de carbon, cianuri). Bucureștenii care locuiesc în zona Pieței Bucur sunt primii care intervin pentru salvarea victimelor și cară apă din case. O parte din participanți, scăpați fără arsuri, se stropesc cu apă și încercă să intre înapoi în club pentru a-și salva prietenii.
La ora 22:40
o mulțime agitată de oameni dezorientați și cu fețe îngrozite, mulți cu arsuri, ies din Clubul Colectiv, țipând după ajutor. Alți tineri mai puțin afectați, aleargă după taxiuri sau mașini. La 22:42 primele două ambulanțe și mașini de pompieri ajung la clubul Colectiv. Incendiul este stins repede, însă pompierii găsesc înăuntru mai multe trupuri carbonizate. Personalul medical din ambulanțe și cel de garda de la Maternitatea Bucur, aflată la câțiva metri de clubul Colectiv, acordă primul ajutor persoanelor grav afectate și celor aflați în stop cardiorespirator, victimele fiind resuscitate în stradă. Cei arși, mulți fără haine, unora le curgea pielea și carnea, blochează ambulanțele, implorând să intre mai mulți într-o ambulanță. Câțiva tineri cu arsuri foarte grave decedează pe caldarâm, în ciuda eforturilor echipajelor de resuscitare. În următoarele minute, ajung la locul incendiului peste 20 de ambulanțe. Victimele incendiului sunt transportate într-o primă fază la Spitalul Universitar.
La 23:15
apar primele știri pe televiziuni despre incidentul de la clubul Colectiv; se vorbește inițial despre o explozie cu mai mulți răniți și morți, ulterior apar informații mai precise: este vorba despre un incendiu violent. Sosesc părinții, rudele și prietenii la locul incendiului care vor să afle informații despre victime. La 23:30 poliția izolează un perimetru de câteva străzi în jurul clădirii clubului. Străzile sunt pline de mașini de intervenție, pompieri și ambulanțe.
La 23:55
Raed Arafat face o scurtă declarație de presă: un incendiu cu mai mulți răniți și 18 morți. La 00:08 ministrul de interne Gabriel Oprea anunță că numărul de decese a ajuns la 25. Este pus la dispoziția rudelor persoanelor aflate în club un număr de telefon pentru a primi informații. La 00:50 apar la fața locului 4 dube ale Institutului de Medicină Legală pentru a prelua cadavrele întinse pe păleţii de lemn din fața clubului. La 1:00 ultimii răniți sunt transportați de ambulanțe sau de mașinile prietenelor către spitale Floreasca, Universitar și Spitalul de Arși. În total, peste 500 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne și ale Ministerului Sănătății — echipaje medicale, pompieri, jandarmi și polițiști — au intervenit pentru salvarea răniților și stingerea incendiului. Echipajele de intervenție au acționat cu 75 de autospeciale ale ISU București-Ilfov, dintre care 2 spitale mobile, 57 de autospeciale SMURD și ambulanțe, 11 echipaje cu apă și spumă, 3 echipaje de descarcerare, 3 echipaje pentru transport victime multiple, 2 echipaje cu autoscări, la care s-au adăugat mașini ale Poliției și Jandarmeriei care au asigurat fluidizarea traficului pentru deplasarea ambulanțelor.
Martorii incendiului povestesc ce au văzut când participanții de la concert a năvălit afară: „film de groază”, „oameni care umblau ca în filmele cu zombi”, „oameni arși, fără păr pe cap”.
La 2:00 ministrul de interne Gabriel Oprea comunică un nou raport despre incendiu: 27 de morți și 140 de răniți. La 3:00 zona incidentului se eliberează de curioși, rămân câțiva polițiști care păzesc intrarea în club, ca să nu fie distruse probele care vor face obiectul anchetei
Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății are mâinile pătate
Ministrul Sănătății de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu are mâinile pătate. Într-o declaraţie imediat după tragedia din clubul Colectiv, Bănicioiu declarase că refuză sprijinul altor țări care s-au oferit să spitalizeze persoanele rănite în club pe motiv ca spitalele din România oferă condiții ca în Germania.
Acest refuz absurd a dus la alte decese alte tinerilor. Decesele au survenit în urma unor infecţii pe care aceştia le-au contactat în spital.
În anul următor, Nicolae Bănicioiu a candidat, bine mersi, pe listele PSD Iași pentru un nou mandat de deputat.
Lista tinerilor morţi în clubul Colectiv
1. Mihai Alexandru 34 de ani Arhitect, chitarist al trupei Goodbye to Gravity.
2. Vlad Țelea 37 de ani Arhitect, chitarist al trupei Goodbye to Gravity.
3. Cătălina Ioniță 34 de ani Arhitectă, cofondatoare a Festivalului de Film UrbanEye din București, prietena lui Mihai Alexandru
4. Laurențiu Vârlan 30 de ani Chitarist în trupa Up to Eleven.
5. Adrian Rugină 38 de ani Producător muzical și toboșar la trupa Bucium, a murit salvând alte vieți, decorat post-mortem cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler de Președintele României
6. Marius Ștefan Rușitoru 27 de ani Editor de imagine la TVR.
7. Monica Tănăsoiu 35 de ani Manager la o agenție de publicitate din București.
8. Claudiu Petre 36 de ani Administrator de sistem la Apa Nova și fotograf, a murit după ce a salvat două persoane, decorat post-mortem cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler de Președintele României.
9. Maria Ion 38 de ani O femeie văduvă, care a lăsat în urmă 5 copii; era femeie de serviciu în clubul Colectiv.
10. Ștefan Hamed-Andrei 15 ani Elev olimpic al Colegiului Național de Informatică Tudor Vianu din Capitală, a murit după ce a fost intoxicat în incendiul din Clubul Colectiv.
11. Alexandru Cătălin Simion 40 de ani Un mare pasionat de rock (formații favorite: Arch Enemy și Bucovina). Un suflet liber. Un chitarist excepțional, a făcut parte din formațiile: Erase, Phobia, Hatemode, Deliquents.
12. Anda Ioana Epure 31 de ani Din București.
13. Petre Andrei Bucă 29 de ani Arhitect din Brăila.
14. Mihaela Vieru 31 de ani Din Onești, ingineră medicală la o firmă de aparatură medicală din București, prietena toboșarului Constantin Ignat, decedat și el în incendiu.
15. Maria Vulcu 30 de ani Arhitectă din Deva, a absolvit Liceul de Arte Sigismund Toduta, din Deva, și lucra în Capitală.
16. Valentina Florea 27 de ani Din Galați, absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice din București, lucra la o firmă de publicitate și marketing din Capitală.
17. Carmen Irina (Karina) Oprița 24 de ani Din Câmpina, a absolvit Facultatea de Informatică, era în primul an la masterat și lucra ca specialistă IT la Telekom, în București.
18. Matei Gabriel 42 de ani Din Prahova, a terminat Universitatea Politehnica din București.
19. Radu Palada 35 de ani Din Câmpina, lucra în domeniul web marketing.
20. Nelu Tilie 47 de ani Fost jurnalist în anii 1990 la Tineretul Liber.
21. Diana Enache 25 de ani Din Câmpulung Muscel, studentă la Cibernetică
22. Nicoleta Baldovin 25 de ani Din comuna Dobrotești, județul Teleorman, absolvise două facultăți: Drept și Istorie și era angajată a Institutului Național al Patrimoniului.
23. Ioan Tripa 45 de ani Din Oradea, arhitectă.
24. Alexandru-Paul Georgescu 23 de ani Bassist, originar din București, student anul II Master – Tehnici diplomatice, Facultatea de Istorie – Universitatea București; absolvent al Academiei de Studii Economice din București, Facultatea de Administrarea Afacerilor cu predare în limba engleză.
25. Constantin Ignat 40 de ani Cercetător la Institutul Național de Cercetare pentru Sport și toboșar al trupei rock Monarchy Band
26. Valentin Fieraru 25 de ani Barman la Clubul Colectiv.
27. Simona Livia Stan 27 de ani Din București, angajată la compania Oracle.
1 noiembrie 2015
28. Liliana Gheorghe 25 de ani Studentă la Litere.
29. Mimi Voicu 31 de ani Designer și costumieră a trupei rock Goodbye to Gravity, angajată la compania Oracle.
30. Alexandra Matache 26 de ani Din București, angajată a clubului Colectiv, absolventă a facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București.
2 noiembrie 2015
31. Costel Cârlicean 44 de ani Inițial neidentificat, decedat la Spitalul de Arși, un om sărac din București, cunoscut de prieteni ca Stiș, nu avea rude apropiate.
3 noiembrie 2015
32. Andreea Chiriac (Beavy) 28 de ani Angajată la compania Oracle.
7 noiembrie 2015
33. Ionuț Costin Popescu 32 de ani Art Director & Co-fondator The Cell. Din Focșani.
34. Daniel Ciobanu 40 de ani Cameraman și chitarist al trupei Prea Târziu.
35. Ionuț Maior 27 de ani Din Onești, locuia în Capitală, basist în trupa de rock Bruma, a absolvit Politehnica, a murit la Spitalul Universitar.
36. Tullia Ciotola 20 de ani O tânără italiancă, studentă la Universitatea Orientale din Napoli, se afla la București în cadrul programului universitar Erasmus, a murit într-un spital din Rotterdam, după ce a fost transferată de la Spitalul SRI în Olanda.
37. Florin Cristian Popescu 35 de ani Din cartierul Berceni, bodyguardul clubului Colectiv, a murit la Rotterdam, în drum spre spital, după ce a fost transferat de la Spitalul SRI în Olanda.
38. Adrian Popa 29 de ani Angajat al companiei Oracle, a murit la Spitalul Floreasca.
39. Alex Chelba 33 de ani Fotograf
40. Andra Elena Toader 30 de ani Din Bacău, fotografă, a murit la Spitalul Floreasca.
41. Serian Mavi 25 de ani De origine tătară, absolventă a facultății de Limbi Străine, angajată la compania Oracle, a murit la Spitalul Bagdasar-Arseni.
8 noiembrie 2015
42. Ayberk Manci 20 de ani Cetățean turc, student la Facultatea de Studii Economice a Universității din Izmir, se afla în România prin Programul universitar Erasmus, a decedat la Spitalul Floreasca.[142] Ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertaș, a spus că el și prietena sa au ieșit din clubul Colectiv, au luat un taxi și au mers la spital. În taxi au zis că se simt bine. Dar când au ajuns la spital au început să urle de durere și au fost internați de urgență.
43. Alexandra Rădulescu 26 de ani Din Brașov, lucra ca barmaniță la Clubul Colectiv din București, a murit la Spitalul Floreasca.[148]
44. Matei Alexandru 26 de ani Din București, a încetat din viață la Spitalul de Arși.[149]
45. Bogdan Enache 41 de ani Toboșarul trupei Goodbye to Gravity, starea acestuia s-a agravat în timp ce era transferat de la Spitalul de Arși către o clinică din Zurich, Elveția, așa că la doar o oră după decolare, avionul care îl transporta a făcut cale întoarsă spre aeroportul din Otopeni, pentru că el a intrat în stop cardiorespirator, acesta fiind resuscitat mai mult timp în avion. A murit la scurt timp după ce avionul s-a reîntors în România.
9 noiembrie 2015
46. Teodora Maftei 36 de ani Fotografă și jurnalistă Pro Tv, a murit la un spital din Israel.
47. Liviu Zaharescu 25 de ani Din Brașov, fotograf pentru publicația online Let’s Rock România, absolvent al Facultății de Marketing a Academiei de Studii Economice București, a murit la Spitalul de Arși.
10 noiembrie 2015
48. Tudor Golu 28 de ani Chitaristul trupei rock Axial Lead; a murit într-un spital din Birmingham
49. Elena Nițu 18 ani Din București, elevă în clasa a XII-a D la Colegiul Economic A.D. Xenopol, din Capitală, a decedat într-un spital din Liverpool.
11 noiembrie 2015
50. Vlăduț Roberto Andy 19 ani A murit în ziua când împlinea 19 ani într-un spital din Chelmsford.
51. Alexandru Pascu 33 de ani Basistul trupei Goodbye to Gravity; a murit pe un aeroport din Paris în timp ce era transportat la un spital din Franța.
12 noiembrie 2015
52. Mădălina Strugaru 29 de ani Prietena solistului Andrei Găluț, a decedat la Spitalul Floreasca.
53. Alex Aliman 28 de ani A murit la Spitalul Floreasca.
54. Claudiu Bogdan Istrate 22 de ani A murit la Spitalul Bagdasar-Arseni.
13 noiembrie 2015
55. Loredana Dărescu 29 de ani Din Brăila; a decedat la spitalul BG Clinic Ludwigshafen din Germania.
16 noiembrie 2015
56. Ioana Victoria Geambașu 18 ani Din orașul Mizil, a absolvit Liceul Teoretic Grigore Tocilescu din Mizil și a promovat bacalaureatul cu media 9.51, olimpică la matematică, a decedat la Spitalul Sfântul Ioan.
19 noiembrie 2015
57. Ana Albu 37 de ani A murit la Spitalul de Arși după ce fusese mutată pe 18 noiembrie de la Spitalul Sfântul Ioan.
20 noiembrie 2015
58. Andreea Ștefan 28 de ani Din Râmnicu Vâlcea, a murit în noaptea de joi spre vineri, într-un spital din Germania.
21 noiembrie 2015
59. Alexandru Mihai Iancu 25 de ani Din București, absolvent al Academiei de Studii Economice (ASE), era pasionat de muzică și cânta la chitară, a murit la Spitalul Sf. Ioan din Capitală
22 noiembrie 2015
60. Alexandru Hogea 19 ani Din Sinaia, student al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității București, a murit la clinica AKH din Viena.
13 decembrie 2015
61. Ioana Raluca Pănculescu 36 de ani Psiholog. A murit într-o clinică din Germania unde a fost transferată de la Spitalul Bagdasar Arseni.
15 decembrie 2015
62. Roxana Boghian 26 de ani A murit la Spitalul de Arși[176]
21 decembrie 2015
63. Cristian Mitroi 30 de ani Artist grafic. A murit într-un spital din Marea Britanie
14 martie 2016
64. Radu Sienerth 22 de ani Student la Facultatea de Marketing a ASE București. A murit la Spitalul Floreasca din București