400 de angajați au rămas fără loc de muncă! O companie celebră din România a făcut concedieri colective

de: Mirela Gabriela Todosi
10:20, 25 dec. 2024

400 de angajați au rămas fără loc de muncă! Unul dintre cei mai mari producători de mobilă din regiunea Maramureș a intrat în insolvență la propria cerere. În 2024, peste 400 de angajați din Maramureș au fost concediați, cele mai multe disponibilizării fiind în sectoarele industriei ușoare și prelucrătoare. Iată de ce o companie celebră din România a făcut concedieri colective.

400 de angajați au rămas fără loc de muncă

Compania Taparo, al treilea cel mai mare producător de mobilier din Maramureș, a anunțat Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș (AJOFM) despre disponibilizarea a 400 de angajați.

,,Ca o particularitate în acest an este că, după mai bine de 15 ani, s-au înregistrat primele concedieri colective. Nu sunt puține. Avem 410 salariați, din domeniul confecțiilor, confecții încălțăminte și tâmplărie, industria ușoară și industria prelucrătoare.”, a declarat directorul executiv al AJOFM Maramureș.

În noiembrie 2024, producătorul de mobilă Taparo SA din Târgu Lăpuș, unul dintre cei mai mari din regiunea Maramureș, a intrat în insolvență. Tot anul, peste 400 de angajați maramureșeni și-au pierdut locul de muncă în urma unor concedieri colective.

,,Taparo este în insolvență, a anunțat printr-o notificare că va concedia salariați. Avem pentru peste 400 de persoane cerere pentru plata creanțelor salariale, pe care tot noi o realizăm. Vor fi 600 de persoane disponibilizate.”, a mai precizat directorul executiv al AJOFM Maramureș.

Disponibilizări masive la final de an

S-au anunțat concedieri masive la finalul anului 2024. Un gigant din Germania, cu peste 10.000 de angajați în România, și anume compania Bosh, a decis să demită 5.500 de angajați la nivel mondial. Peste 3.800 de locuri de muncă vor fi tăiate din Germania. Bosch este unul dintre cele mai puternice nume din industria auto, componentele produse de companie regăsindu-se aproape în toate cele 1,5 miliarde de maşini din lume.

Gigantul german a explicat că 3.500 de angajați vor fi concediați până în 2027 de la divizia sa de servicii informatice, 750 de angajați până în 2032 de la uzina din Hildesheim și alți 1.300 de angajați vor fi dați afară de la fabrica din Schwaebisch Gmuend, în perioada 2027-2030. În România, Bosch are aproximativ 10.520 de angajaţi, compania fiind prezentă, prin centrele sale de inovare, la Bucureşti, Cluj şi Sibiu. De asemenea, compania prezentă de trei decenii pe piaţa românească are două unităţi de producţie la Cluj şi Blaj.

Concedieri masive s-au făcut și la Romanbag Production, un important producător de pungi din hârtie. Compania-mamă Taffarello SpA, originară din Italia, și-a închis o importantă fabrică de pungi de hârtie din Dej, județul Cluj. Reprezentanții fabricii au precizat că au recurs la concedieri din cauza cererii scăzute de pe piață, a inflației și a incertitudinii economice în România. Decizia de închidere a punctului de lucru din Dej a fost luată de conducere încă din vara anului 2024.

Cert este că mai multe fabrici și companii din țară au decis să își concedieze angajații din cauza cererii scăzute pe piață a produselor fabricate, a costurilor de investiții, dar și din cauza instabilității economice. Disponibilizări recente au avut loc la Compania Taparo, al treilea cel mai mare producător de mobilier din Maramureș, care a intrat în insolvență. 400 de angajați au rămas fără loc de muncă.