4 concepții greșite despre vitamina D

de: Echipa Bzi.ro
14:26, 05 mai 2021

Această vitamină care provine de la soare, esențială pentru corpul nostru, ne lipsește adesea. Iata 4 concepții greșite despre vitamina D!

4 concepții greșite despre vitamina D

Ne lipseste tuturor

Adevărat. Principala sursă de vitamina D este soarele. Este sintetizat de piele sub acțiunea razelor UVB. In unele zone, soarele este insuficient pentru a asigura niveluri adecvate de vitamina D în sange.

Suplimentarea trebuie evitată

Fals. Dimpotrivă, se recomandă consolidarea suplimentarii. Alimentele furnizează în medie doar 3 mcg de vitamina D pe zi, în timp ce recomandările sunt de 15 mcg! Prin urmare, suplimentarea este inevitabilă toamna si iarna. Și, la aceste doze, nu apare niciun efect toxic.

Deficitul său crește riscul de cancer

Adevărat. Mai multe studii susțin că niveluri suficiente de vitamina D în sânge reduc frecvența cancerului de colon, sân și prostată, precum și a leucemiei și a limfomului. Invers, se crede că o deficiență poate agrava cancerul. Prin urmare, este consecvent să se prescrie această vitamină ca măsură preventivă și curativă.

Protejează împotriva coronavirusului

Adevarat si fals. Mai multe studii au indicat faptul că pacienții cu niveluri scăzute de vitamina D prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă severă de Covid-19. Virusul este mai periculos atunci când sistemul imunitar este slăbit. Cu toate acestea, vitamina D îl stimulează. Ar lupta în special împotriva acestei inflamații, care provoacă suferință respiratorie. Cu toate acestea, nu s-a demonstrat că un nivel suficient de vitamina D ar putea preveni contaminarea.

În ce alimente o putem găsi?

Uleiul din ficat de cod este campionul în această zonă, urmat de peștele gras (macrou, hering, sardine, somon, păstrăv și ton), apoi laptele. Alte alimente, cum ar fi ouăle, ciupercile sau ciocolata neagră o conțin, de asemenea, dar în doze mai mici.