Arest la domiciliu, prelungit pentru un membru al clanului Stănescu! Totul a ieșit la iveală în urma unor percheziții!
Judecătorii ieșeni au prelungit starea de arest la domiciliu în cazul lui Ferdinand Stănescu, pentru înșelăciune în formă continuată. În cazul altor doi membri ai clanului Stănescu, magistrații au dispus măsura controlului judiciar
Un membru al clanului Stănescu va rămâne deocamdată în stare de arest preventiv. La finele săptămânii trecute, judecătorii ieșeni au admis în parte propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.
„Instanța prelungește măsura preventivă a arestului la domiciliu privind pe inculpatul Stănescu Ferdinand, pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată (patru acte materiale, din care una rămasă în forma tentativei), pe o perioadă de 30 de zile”, au precizat magistrații.
De asemenea, aceștia au dispus înlocuirea măsurii arestării preventive luată față de Cătălin și Ionel Stănescu, cu măsura preventivă a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 zile.
Membri ai clanului Stănescu, reținuți pentru înșelăciune
În urmă cu câteva zile, anchetatorii au efectuat mai multe percheziții, într-un dosar privind comiterea infracțiunii de înșelăciune.
Procurorul de caz a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de 11 persoane, pentru comiterea, din 2017 până în prezent, a unor fapte de înșelăciune.
„Inculpații identificau persoane din alte județe, care comercializau produse, cu precădere din lemn, produse alimentare, legume, fructe, pe care le determinau să le livreze diverse cantități în diferite locuri, unde le descărcau. Deși inițial stabileau plata pe loc, după descărcare invocau diverse motive de amânare a plății, finalizând prin a nu mai achita vreo sumă de bani celor care livrau marfa”, a precizat Monica Palaghia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.
Conform acesteia, ulterior, indivizii valorificau marfa în interes propriu sau prin intermediari. Oamenii legii au mai afirmat că prejudiciile variază între 250 și 20.000 de lei.
„Acțiunile inculpaților s-au intensificat după instituirea stării de urgență, aceștia profitând de dificultățile producătorilor de a-și comercializa marfa, pe de o parte, precum și de antrenarea organelor de ordine publică în activitățile de prevenire a răspândirii îmbolnăvirilor cu virusul Covid-19”, a adăugat Monica Palaghia.
Oamenii legii au efectuat percheziții la 15 adrese. Au fost ridicate bunuri, mărfuri și bani a căror proveniență nu a putut fi justificată. Ulterior, 11 persoane au fost reținute.
De asemenea, Ionel Stănescu, liderul rromilor din Ciurea, a fost reținut pentru că, pe lângă legume, acesta ar fi luat mai multe bijuterii din aur de la o persoană fizică, dar nu le-a mai restituit. După ce ar fi primit bijuteriile, Stănescu i-ar fi spus victimei că se duce să verifice marfa. Acesta s-a făcut nevăzut, iar, ulterior, nu i-a mai răspuns la telefon.