34 de posturi vacante, scoase la concurs de Casa Judeţeană de Pensii Iaşi

de: Elena Nicoleta BUJOR
10:56, 26 aug. 2021

În conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă nr. 90 din 19 august 2021 privind unele măsuri din domeniul pensiilor publice, Casa Judeţeană de Pensii Iaşi, anunţă scoaterea la concurs în dată de 6 septembrie 2021 a unui număr de 34 de posturi de execuţie, contractuale, din care 27 posturi consilier (studii superioare) – debutant şi 7 posturi referent (studii medii) – debutant.

Informaţii suplimentare referitoare la condiţiile de participare, modalitatea de depunere şi conţinutul dosarului de înscriere la concurs, bilbiografia şi tematica se găsesc pe site-ul instituţiei www.cjpiasi.ro şi la sediul instituţiei.

O mie de posturi vacante, scoase la concurs de Casa Naţională de Pensii Publice

O serie de veşti bune pentru milioane de români. Executivul României a hotărât scoaterea la concurs a 1.000 de posturi vacante la Casele de pensii din ţară. Această măsură a venit în contextul în care personalul Casei Naţionale de Pensii Publice nu poate face faţă volumului tot mai mare de dosare de pensii.

Cabinetul PNL urmează să adopte o Ordonanţă de Urgenţă care prevede angajarea a 1.000 de persoane pentru casele de pensii.

Ordonanţa de Urgenţă Guvernamentală aflată pe ordinea de zi a şedinţei de joi, 26 august 2021, a Guvernului prevede ca personalul CNPP să fie mărit cu nu mai puţin de 1.000 de persoane. Executivul susţine faptul că este necesară această măsură pentru recalcularea pensiilor, subliniind că personalul actual nu poate face faţă volumului mare de dosare.

Cabinetul a precizat că există circa 800 de funcţii pentru persoanele cu studii de licenţă sau echivalenţe şi 200 de funcţii pentru persoanele cu studii liceale, finalizate cu diplomă de Bacalaureat.

Aceste funcţii vor exista pe o perioadă de timp determinată, respectiv până la data de 31 decembrie a anului 2022.

Recalcularea şi evaluarea pensiilor

Pentru recalcularea şi evaluarea pensiilor este necesară realizarea unei baze de date care se poate face pe pagina CNPP, în temeiul informaţiilor colectate din surse în format electronic şi/ sau letric existente la nivelul caselor de pensii teritoriale:

„a) identificarea stagiilor de cotizare contributive, a stagiilor de cotizare asimilate şi stagiilor de cotizare necontributive valorificate la stabilirea/recalcularea drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată la data de 31 august 2023;

b) crearea unei baze de date care cuprinde veniturile lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 care, conform dispoziţiilor legale în vigoare la data stabilirii/recalculării drepturilor de pensie, nu au fost valorificate/nu se valorifică la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată”, potrivit CNPP.

În evidenţa sistemului public de pensii se află circa 5 milioane de pensionari.