34.500 de locuri de muncă vacante în România, în al doilea trimestru din 2024. În ce domenii se caută oameni

de: Elena Nicoleta BUJOR
11:55, 21 aug. 2024

În al doilea trimestru din 2024, numărul locurilor de muncă vacante a ajuns la 34.500, înregistrând o scădere de 500 față de trimestrul anterior, conform datelor INS. Aproximativ 21% dintre aceste locuri disponibile au fost în sectorul bugetar.

Rata locurilor de muncă vacante, care reprezintă raportul dintre numărul posturilor vacante și totalul locurilor de muncă, a fost estimată la 0,67% pentru acest trimestru, în scădere cu 0,02 puncte procentuale comparativ cu trimestrul precedent. În total, au fost disponibile 34.500 de posturi, cu 4.900 mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.

34.500 de locuri de muncă vacante în România, în al doilea trimestru din 2024

Cele mai mari rate ale locurilor vacante s-au înregistrat în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (1,54%), activități de spectacole, culturale și recreative (1,41%) și în intermedieri financiare și asigurări (1,24%).

Aproximativ 24% din totalul locurilor vacante s-au concentrat în industria prelucrătoare, cu 8.200 de locuri disponibile, având o rată de 0,75%.

Sectorul bugetar a reprezentat aproximativ 21% din totalul locurilor de muncă vacante, cu 3.300 de posturi disponibile în administrația publică, 3.200 în sănătate și asistență socială, și 900 în educație.

La polul opus, cele mai mici rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în industria extractivă (0,17%), educație (0,23%) și alte activități de servicii (0,28%).

Cele mai puține locuri de muncă vacante au fost înregistrate în tranzacții imobiliare, industria extractivă și alte activități de servicii, fiecare cu câte 100 de posturi disponibile.

Comparativ cu trimestrul anterior, cele mai semnificative scăderi ale ratei și ale numărului locurilor vacante au fost observate în distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor și activități de decontaminare (scădere de 0,29 puncte procentuale și 300 de locuri vacante) și în intermedieri financiare și asigurări (scădere de 0,27 puncte procentuale și 200 de locuri vacante).

În schimb, cele mai relevante creșteri ale ratei locurilor vacante au fost în administrația publică (+0,11 puncte procentuale), agricultură, silvicultură și pescuit (+0,06 puncte procentuale), precum și în sănătate și asistență socială și activități de spectacole, culturale și recreative (fiecare cu +0,05 puncte procentuale).

În ceea ce privește numărul locurilor vacante, creșteri semnificative s-au înregistrat în administrația publică (+300 locuri vacante) și în sănătate și asistență socială (+200 locuri vacante).

Comparativ cu același trimestru al anului trecut, cele mai importante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante au fost în intermedieri financiare și asigurări (-0,36 puncte procentuale), tranzacții imobiliare și servicii administrative și suport (-0,35 puncte procentuale pentru fiecare).

În ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante, cele mai mari scăderi au avut loc în industria prelucrătoare (-2.500 de locuri vacante) și în activități de servicii administrative și suport (-1.100 locuri vacante).

În contrast, cele mai mari creșteri ale ratei locurilor vacante s-au înregistrat în activități de spectacole, culturale și recreative (+0,43 puncte procentuale), construcții (+0,14 puncte procentuale) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+0,11 puncte procentuale).

Creșteri ale locurilor de muncă vacante în construcții și sănătate

Creșterile cele mai mari în numărul locurilor vacante s-au observat în construcții (+700 locuri vacante), sănătate și asistență socială (+400 locuri vacante) și în activități de spectacole, culturale și recreative (+300 locuri vacante).

Pe grupe majore de ocupații, în trimestrul II din 2024, cele mai mari valori ale ratei și numărului locurilor vacante s-au înregistrat în rândul specialiștilor în diverse domenii (0,80%, respectiv 9.500 locuri vacante) și al muncitorilor calificați și asimilați (0,78%, respectiv 5.100 locuri vacante).

Cele mai mici valori ale acestor indicatori s-au înregistrat în rândul lucrătorilor calificați din agricultură, silvicultură și pescuit (0,26%, respectiv 100 locuri vacante) și în rândul membrilor corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori (0,41%, respectiv 1.500 locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul anterior, cele mai mari scăderi ale ratei locurilor vacante au fost în rândul lucrătorilor calificați din agricultură, silvicultură și pescuit (-0,07 puncte procentuale) și al tehnicienilor și altor specialiști din domeniul tehnic și funcționari administrativi (-0,03 puncte procentuale pentru fiecare).

În ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante, scăderi mai semnificative s-au înregistrat în rândul operatorilor la instalații și mașini, asamblori de mașini și echipamente, respectiv al tehnicienilor și altor specialiști din domeniul tehnic (scădere de 200 locuri vacante pentru fiecare categorie).

Singura creștere în numărul locurilor vacante s-a observat în rândul ocupațiilor elementare (+100 locuri vacante), iar rata locurilor vacante a rămas constantă față de trimestrul precedent.

Comparativ cu același trimestru din anul anterior, cu excepția muncitorilor calificați și asimilați (creștere de 0,01 puncte procentuale și 100 locuri vacante), toți ceilalți indicatori au înregistrat scăderi, potrivit economica.net.