300 de milioane de euro, investiție a UniCredit în Bursa de Valori București (BVB)
Decizie de ultim moment a băncii Unicredit care a ales să investească 300 de milioane de euro în Bursa de Valori București (BVB).
Alpha Bank este intermediarul tranzacției. Recent, Alpha Bank a fost achziționată de UniCredit. Comisia Europeană a aprobat, în temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice, preluarea controlului exclusiv asupra Alpha Bank România S.A. de către UniCredit S.p.A. din Italia. Tranzacţia se referă în principal la diverse servicii bancare şi financiare din România, cum ar fi serviciile bancare pentru persoane fizice şi juridice, serviciile de piaţă financiară şi alte servicii financiare.
UniCredit, obligațiuni negarantate de până la 300 de milioane de euro
UniCredit, a șaptea cea mai mare bancă din România în funcție de active, a primit aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară pentru prospectul de emitere a unor obligațiuni negarantate, de rang senior, dematerializate, în valoare de până la 300 de milioane de euro, conform zf.ro.
Conform prospectului aprobat de ASF, „Obligațiunile vor fi emise în denominări stabilite de Emitent, cu condiția ca denominarea minimă a fiecărei Obligațiuni să fie de 100.000 EUR (sau echivalentul în lei sau dolari americani al acestei sume)”.
Banca precizează că fondurile nete obținute din fiecare emisiune de obligațiuni vor fi folosite pentru finanțarea generală a emitentului. Dacă există o utilizare specifică pentru o anumită emisiune, aceasta va fi menționată în Termenii Finali aplicabili. Obligațiunile vor avea maturități de până la zece ani, iar Alpha Bank va fi intermediarul.
„Dobânda fixă va fi plătită la datele stabilite de Emitent și la răscumpărare, calculată pe baza perioadei (în zile) alese pentru Calculul Dobânzilor. Obligațiunile cu rata variabilă vor acumula dobânzi la o rată determinată pe baza unei rate de referință afișată pe pagina unui serviciu de cotație comercială convenit”.
În 2023, profitul net din operațiunile UniCredit în România a atins 286 de milioane de euro, o creștere de 44% față de anul anterior datorită expansiunii creditării și veniturilor. Veniturile au crescut datorită câștigurilor din dobânzi și comisioane, ajungând la 632 de milioane de euro, cu un plus de 21,5%. Banca a raportat venituri nete din dobânzi de 432 de milioane de euro, în creștere cu 24%.
Băncile din România, profit record în primul trimestru din 2024
Profitul sistemului bancar din România a ajuns la un nou record de peste 3,7 miliarde lei la finalul primului trimestru din 2024, înregistrând o creștere de aproximativ 10% față de aceeași perioadă din 2023, potrivit datelor publicate de BNR pe 23 mai 2024. În primul trimestru al anului trecut, profitul a fost de 3,4 miliarde lei.
Acesta reprezintă cel mai mare profit trimestrial al băncilor din ultimii trei ani, raportat doar la primul trimestru. Creșterea profiturilor a fost impulsionată în principal de nivelul ridicat al dobânzilor din sistem, deși expansiunea creditării nu a fost semnificativă. Ritmul de creștere în T1/2024 a fost de aproximativ 5%, jumătate din cel înregistrat în 2023.
Activele nete totale ale băncilor au crescut de la 803,3 miliarde lei la sfârșitul anului 2023 la 822,6 miliarde lei la 31 martie 2024. Comparativ cu primul trimestru din 2023, indicatorul de solvabilitate a crescut la 22,90% de la 21,65%, deși a scăzut ușor față de sfârșitul anului 2023, când era de 23,60%. Așadar, vom urmări investiția de 300 de milioane de euro a UniCredit în Bursa de Valori București.