30 de citate care îi aparțin lui Sigmund Freud: Te vor pune pe gânduri
Cauți citate de-ale lui Sigmund Freud? Ai ajuns în locul potrivit. Ți-am pregătit o listă cu cele mai bune citate, care îi aparțin marelui neurolog și psihiatru austriac.
Sigmund Freud (Sigismund Schlomo Freud) s-a născut la 6 mai 1856, Freiberg, Imperiul Austriac, astăzi Příbor, Republica Cehă, și a decedat pe 23 septembrie 1939, la Londra. A fost un medic neuropsihiatru austriac, de etnie evreiască, fondator al școlii psihologice de psihanaliză.
Considerat părintele psihanalizei, Freud a introdus, prin lucrările sale, noțiuni precum inconștient, mecanisme de apărare, acte ratate și simbolistica viselor. Cu toate acestea, psihologii freudieni moderni refuză să interpreteze după psihologia simbolistă, rugând pacientul să-și numească și să-și delimiteze propriile simboluri, într-un amestec de psihanaliză freudiană și logopedie frankliană.
Cele mai bune citate care îi aparțin lui Sigmund Freud
Sigmund Freud era de părere că majoritatea conflictelor inconștiente, legate de dorințele refulate, au tendința de a se manifesta în vise, acte ratate și simptome. De asemenea, considera că aparatul psihic refulează dorințe, în special cele cu conținut sexual și agresiv, acestea fiind conservate în sisteme de idei inconștiente.
Iată ce afirmații a mai făcut părintele psihanalizei:
“Niciodata nu suntem atât de vulnerabili în fața suferinței decât atunci când iubim.”
“Din slăbiciunile tale se va naște puterea.”
“Majoritatea oamenilor nu caută libertatea, asta pentru că libertatea implică responsabilitate si cei mai mulți dintre noi ne temem de responsabilitate.”
“Emoțiile reprimate nu mor niciodată. Ele sunt doar îngropate și ies la suprafață sub o formă mult mai urâtă.”
“Religia este un sistem de iluzii puse la un loc pentru a nega realitatea, așa că ne aflăm într-o permanentă confuzie halucinantă. “
“Imoralitatea, în aceeași măsură cu moralitatea, se regăsește în religie.”
“Viața, așa cum o percepem, este prea grea pentru noi, aduce prea multă suferință, prea multe dezamăgiri și îndatoriri imposibile. Pentru a îi face față, folosim 3 metode de alinare: devierea atentiei astfel încât să vedem lumină în întuneric, satisfactiile substitutive, care diminuează nefericirea și substanțele toxice, care ne fac insensibili la ceea ce se întâmplă.”
“Într-o zi, privind în urmă, anii în care te-ai zbătut cel mai mult, ți se vor părea cei mai frumoși ani.”
“Sinceritatea absolută față de tine însuți este un exercițiu excelent.”
“Cel care are ochi să vadă și urechi să audă se poate convinge de unul singur că niciun muritor nu poate ține un secret. Dacă buzele omului îi sunt lipite, el vorbește cu degetele, trădarea iese din el prin toți porii.”
“Oriunde aș merge, un poet a fost acolo înaintea mea.”
“Omul nu crede că nu trăiește în funcție de credințele sale.”
“Cu cât omul are la îndemână mai multe fructe ale cunoașterii, cu atât mai răspândit este declinul credințelor religioase.”
“Frumusețea nu are niciun scop evident și nu există nicio necesitate culturală pentru frumusețe. Totuși, civilizația nu ar putea face nimic fără ea.”
“Dragostea și munca sunt pietrele de temelie ale umanității.”
“Dacă tinerețea ar fi știut, dacă bătrânețea ar fi putut…”
“Civilizația a început atunci când, pentru prima dată, o persoană nervoasă a aruncat o vorbă, nu o piatră.”
“Nu ne alegem în mod întâmplător unii pe alții. Îi întâlnim numai pe aceia care există deja în subconștientul nostru.”
“Singura persoană cu care trebuie să te compari ești tu cel din trecut. Și singura persoană pe care trebuie să o întreci ești tu cel din prezent.”
“În chestiunile mici, ai încredere în mintea ta, însă în chestiunile importante, ascultă-ți inima.”
„Oricine iubește devine umil. Cei care iubesc și-au amanetat, ca să zic așa, o parte din narcisismul lor.”
„Mintea conștientă poate fi comparată cu apa unei fântâni arteziene jucându-se în soare și căzând înapoi în marele bazin subteran al subconștientului, din care se înalță.”
„Dragostea și munca sunt pietrele unghiulare ale umanității noastre.”
„Mintea este ca un aisberg, care plutește cu numai o șeptime din el deasupra apei.”
„Visele sunt adeseori cele mai profunde când par să fie cele mai nebunești.”
„Este liniștitor să privești florile. Ele nu au nici emoții, nici conflicte.”
„Cei mai mulți oameni nu-și doresc cu adevărat libertatea, întrucât libertatea implică responsabilitate, iar majoritatea oamenilor sunt înfricoșați de responsabilitate.”
„Marea întrebare căreia nu i s-a răspuns niciodată, și la care nu am fost capabil să răspund în ciuda celor 30 de ani ai mei în studierea sufletului feminin este „Ce își dorește o femeie?””
„Îmi e imposibil să scap de impresia că oamenii folosesc de obicei standarde false de măsură, că ei caută putere, succes și avere și admiră acestea la alții, însă subestimează ce este cu adevărat valoros în viață.”
„Într-o zi, în retrospectivă, anii de luptă ți se vor releva ca fiind cei mai frumoși.”