Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » 3 semne ale intoleranței la lactoză
3 semne ale intoleranței la lactoză

3 semne ale intoleranței la lactoză

03 ian. 2021, 09:57,
BZI.ro, în Sanatate

Când digerăm prost produsele lactate, există mai multe semne care ne pot alerta. Simptomele tipice, cum ar fi durerile de stomac sau oboseala, pot varia în funcție de cantitatea de lactoză consumată și de gradul de intoleranță.

Nu te simți bine după ce ai băut lapte sau ai mâncat înghețată? Dacă corpul tău reacționează prost după consumul produselor lactate, ai putea fi intolerant la lactoză. Persoanele cu această boală au deficit de lactază, enzima care ajută la digerarea zahărului din lapte și produse lactate. Iată 3 semne ale intoleranței la lactoză!

Simptome clasice

Severitatea simptomelor va varia de la o persoană la alta, în funcție de nivelul de lactază al fiecărei persoane și de cantitatea de lactoză consumată. Ele pot fi relativ ușoare, cum ar fi gazele sau balonarea, sau chiar mai severe, cum ar fi durerea, diareea persistentă, greața și vărsăturile, pierderea în greutate, oboseala severă, febra și cefaleea. Uneori, aceste simptome digestive pot fi legate de o boală temporară, cum ar fi gripa intestinala, care slăbește mucoasa intestinului, o reacție la anumite medicamente sau o afecțiune cronică subiacentă, cum ar fi boala celiacă. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda un gastroenterolog care poate diagnostica o posibilă intoleranță la lactoză.

Viteza

Simptome precum stomacul deranjat, gazele, balonarea și diareea pot începe la una până la trei ore după ce ați mâncat un aliment care conține lactoză. Această perioadă poate varia în funcție de natura produselor lactate și de cantitatea consumată. Uneori, simptomele apar dimineața dacă ați mâncat lactoză cu o seară înainte. Dacă doriți să verificați intoleranța, cel mai bun mod este să eliminați din dietă toate produsele care conțin lactoză timp de una până la două săptămâni. Dacă simptomele dispar, există șanse mari să aveți această intoleranță. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a vă ajuta să găsiți o dietă sănătoasă.

Alternanţă

Există diferite grade de intoleranță la lactoză. Unele persoane pot tolera puțină lactoză fără să se îmbolnăvească, în timp ce altele se simt rau chiar și dupa o doză mică. Nu este neobișnuit ca unele persoane cu intoleranță la lactoză să digere brânzeturile tari, care conțin mai puțină lactoză și iaurt mai ușor decât alte produse lactate. Doar pentru că nu ești întotdeauna bolnav nu înseamnă că nu ești intolerant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *