3 reţete de ciorbă de post. Ideale pentru sezonul estival
Este cald şi nu prea avem poftă de mâncare. Totuşi trebuie să ne ajutăm organismul cu minerale şi vitamine. În sezonul estival sunt ideale mâncărurile uşoare, fără carne. Astăzi îţi propunem 3 reţete de ciorbă de post.
Se fac foarte uşor, cu ingrediente pe care le ai în bucătărie. Dacă nu, poţi merge rapid până la piaţă sau la supermarket. În plus, ele sunt bune şi pentru zilele în care vrei să posteşti. Te ajută să-ţi diversifici meniul, sunt o sursă bună de minerale şi vitamine şi se fac uşor. Spor la gătit şi poftă bună!
Ciorbă de fasole cu paste
Are gust excepţional de bun!
Ingrediente:
- 200 g fasole boabe
- 200 g fasole verde teci
- 50 g paste-forme mici
- 6 roșii
- 4 morcovi
- 2 cepe
- oțet
- ulei
- busuioc proaspăt
- sare
Mod de preparare:
Prima dată trebuie să pui fasolea la înmuiat de cu seara. A doua zi arunca apă şi pune fasolea într-o oală mai mare, împreună cu 2 litri de apă. Cât timp fasolea fierbe, cojeşte roşiile şi taie-le în cuburi mai mici. Curata ceapă şi toac-o mărunt. Curăţă şi spala morcovii, apoi dă-i pe razătoarea mai mică. Aprindă încă un ochi de la aragaz şi căleşte morcovul, ceapă şi roşiile timp de 1 minute. Apoi pune totul în supă care fierbe. Adaugă busuiocul tocat şi fasolea teci. Lasă să fiarbă 10 minute, după care încorporează 2 linguri de oţet şi sare dup gust. Supa trebuie să fiarbă până când legumele sunt bine pătrunse.
Separat fierbe paştele în apă cu puţină sare, apoi scurge-le şi şi adaugă-le în ciorbă. Lasă să mai dea câteva clocote.
Din categoria rețete de ciorbă de post mia jos găsești modul de preparare al unei bunătăți din Oltenia.
Ciorbă oltenească de legume
Dacă vrei să nu fie de post, o poţi servi cu o lingură de smântână.
Ingrediente:
- 100 g fasole verde teci
- 200 g suc de roșii
- 4 cartof
- 2 ardei capia
- 300 ml borș
- 1 țelină
- 2 morcovi
- 1 praz
- leuștean proaspăt
- sare
Mod de preparare:
Prima dată speli şi cureţi toate legumele. Apoi le tai pe fiecare după preferinţă, dimensiune mai mare sau mai mică. Pune totul la fiert, în 2 litri de apă (cu excepţia cartofilor). În momentul în care legumele sunt aproape gata, incorporează şi cartofii tăiaţi cubuleţe.
La final pune borşul (fiert sau nu înainte) şi sucul de roşii. Potriveşte gustul de sare mai lasa să dea numai câteva clocote. Înainte de servire presară leuştean tocat în castrin.
Ciorbă de roşii cu paste
Dacă nu ai roşii proaspete, poţi folosi roşii cuburi de la conservă.
Ingrediente:
- 1 kg roșii
- 50 g paste
- 2 morcovi
- 2 cepe
- 2 ardei grași
- pătrunjel proaspăt
- piper
- sare
Mod de preparare:
Spală roşiile şi fierbe-le timp de 5 minute. Apoi cojeşte-le şi pasează-le în blender. Curata morcovii, ardeii şi ceapă. Spală-le şi pune totul la fiert, într-un litru de apă. În momentul în care intra furculiţa în ele destul de uşor, adauga piureul de roşiii. Lasă să fiarbă în continuare la foc mic. Între timp fierbe paştele în apă cu puţină sare. Când sunt gata, scurge-le, clăteşte-le şi mai scurge-le o dată. Încorporează-le în ciorbă şi lasă să fiarbă în jur de 3 minute. Potriveşte la final gustul de sare şi piper.
Ca decor, înainte de servire, poţi presăra puţin pătrunjel tocat mărunt.
Tot pentru anumite zile din săptămână poți opta și pentru ciorba făcută ca la mănăstire. Și aceasta te poate ajuta să slăbești. Ține minte că, pentru a da jos kilogramele în plus, ai nevoie de un regim alimentar cât mai sănătos. Dietele hipocalorice, precum dieta daneză, ajută pe moment, după care apare efectul yo-yo. Acesta înseamnă că, după încheierea dietei, îți vei relua obiceiurile alimentare nesănătoase. Bineînțeles, depinde și de organism. Corina Caragea, spre exemplu, a slăbit după izolarea cauzată de pandemie cu un regim personalizat. Astfel, într-un interval de 8 ore avea voie să mănânce sănătos, după care nu mai consuma nimic timp de 16 ore.