3 reţete de băuturi de casă alcoolice. Cum prepari aperitivul

de: BZI.ro
14:49, 22 iul. 2021

Haideţi să învăţăm astăzi 3 reţete de băuturi de casă alcoolice. Se fac destul de uşor. Ai nevoie doar de fructe, zahăr, timp şi răbdare. Rezultatul însă va fi măsură. Ele sunt excelente pentru servit musafirii, dar şi de oferit drept cadou.

Prima reţetă este de zmeurată. Urmează apoi reţetă de afinata, iar la final reţeta de ţuică tradiţională. Dacă vrei să prepari cantităţi mai mari, nu trebuie decât să dublezi ingredientele din listă. Atenţie însă dacă suferi de boli cardiovasculare ori de diabet. Nu ai voie să consumi alcool sub nici o formă.

Zmeurata parfumată – Cum se prepară

Este sezonul fructelor de pădure. Profită de acest lucru şi prepara afinata şi zmeurata.

Ingrediente pentru zmeurata:

  • 3 kg zmeură
  • 1,5 kg zahăr
  • 1,5 l alcool dublu rafinat de 90 de grade

Mod de preparare:

Mai întâi spală foarte bine fructele, apoi scurge-le. Ai grijă însă să nu le agiţi foarte mult, ca să nu-şi piardă aroma. Pune-le apoi într-un borcan mare de sticlă, în alternanță cu strat de zahăr (un strat de zmeură, un strat de zahăr). Acoperă gura borcanului cu o bucată de tifn curat şi lasă totul să se macereze timp de 7 zile.
După o săptămână, timp în care fructele au lăsat zeamă, adauga alcoolul ci pune capacul la borcan. Mută-l într-un loc răcoros. Din când în când agită-l uşor. După circa două luni băutura e gata. Strecoar-o şi pune-o în recipiente din sticlă, ca să nu-şi schimbe gustul. Depozitează zmeurata la rece.

Cum se face afinata tradiţională de casă

Are o savoare aparte şi este excelentă ca aperitiv.

Ingrediente pentru afinata:

  • 1 kg afine
  • 500 g zahăr
  • 250 ml alcool dublu rafinat de 96°
  • 250 ml apă

Mod de preparare:

Spală fructele. Apoi pune-le în straturi alternative într-un borcan, împreună cu zahărul. Baga borcanul în cămară, la rece, sau în frigider. Dacă îl laşi la temperatura camerei ori chiar la o temperatură mai mare, rişti să înceapă să fermenteze.
A doua zi agită borcanul. Vei vedea că deja s-a lăsat zeama. Toarnă alcoolul şi apă şi pune capacul ermetic. Lasă afinata la macerat în jur de 6 săptămâni. Apoi o poţi transfera în sticle. Poţi să o laşi cu fructe ori poţi s-o strecori.

Cum se face ţuica de casă

Ţuica nu trebuie confundată cu pălinca. Prima se face numai din prune, prin fermentarea şi distilarea lor. Pălinca, pe de altă parte, se poate prepara din diverse fructe.

Mai întâi adună multe prune şi pune-le într-un butoi mare, din lemn. Adaugă nişte zahăr peste fruct şi lasă-le să se macereze. După ce au fermentat începe efectiv prepararea ţuicii. Ai nevoie de un sistem special, numit alambic. Ideal este să fie confecţionat din inox. Pune boasca într-o parte, iar butoiul din sistem umple-l cu apă. Ai grijă ca, tot timpul, focul să fie mic. La început doar e nevoie de flacără mare.
Ca să-ţi dai seama dacă ţuica are multe grade sau, dimpotrivă, e slab alcoolizată, ia o lumânare sau o brichet aprinsă şi alătur-o de un păhărel de ţuică. Dacă ia foc repede, înseamnă că licoarea are tărie multă. Dacă însă se stinge, atunci poţi opri ţuica. De ce? Pentru că ce va curge mai apoi va avea puţin alcool.

Nu uita şi de schinduc. E o băutură pe care unii călugări din judeţul Neamţ ştiu să o prepare foarte bine. Oricare din acestea este ideală drept aperitiv când servești, spre exemplu, o delicioasă friptură.