3 reţete dacă ai colesterol mare. Cum să previi problemele de sănătate
Colesterolul este o problemă pentru foarte multe persoane. Consumul haotic de alimente, fast-food-ul, prăjeala şi produsele procesate duc la acumularea de colesterol, iar acesta afectează mai întâi sistemul cardiovascular. Ideal este să respecţi dieta cardiologilor, pentru a nu ajunge să iei tratament regulat. Astăzi îţi recomandăm 3 rețete de mâncare dacă ai colesterol mare.
Colesterolul poate să facă probleme în momentul în care începe să se depună pe pereţii vaselor sanguine, micşorând fluxul de sânge. La un moment dat însă se poate ajunge la pietre la fiere. Acestea nu sunt altceva decât colesterol cristalizat, colesterol pe care organismul nu l-a putut elimina şi care ajunge în sânge şi în fiere.
Tocăniță de pește cod / fructe de mare
Este o reţetă uşor exotică, dar tare delicioasă. Dacă nu îţi permiţi fructe de mare, poţi lua un peşte cod.
Ingrediente:
- 350 g de fructe de mare sau cod
- 1 dovlecel mărunţit
- 1 conservă de roşii în sos tomat
- 2 linguri de pastă de tomate
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 bucată mică de ţelina, mărunţită
- 1 morcov mărunţit
- 1 căţel de usturoi mărunţit
- 1 ceapă mică mărunţită
- 2 ½ cană de supă de legume
- ½ liguriță de cimbru mărunţit
- 1/8 linguriţă de sare
- 1/8 linguriţă de piper mărunţit
Mod de preparare:
Mai întâi spală bine legumele şi curăţă-le. Apoi dă pe răzătoare morcovul şi ţelina. Usturoiul şi ceapă curăţă-le. Pune ulei la încins şi căleşte uşor în el ceapă, usturoiul, morcovul şi ţelina. Ai grijă să amesteci în mod frecvent în tigăi. Toarnă apoi supa de roşii. Omogenizează. Încorporează şi cimbrul, roşiile, pasta de tomate, piperul şi sarea. În momentul în care mâncarea începe să fiarbă, redu focul la minim, acoperă tigaia cu un capac şi mai lasă la fiert vreo 10 minute. După aceea adaugă dovlecelul tăiat mărunt. După încă 3 minute pune peştele sau fructele de mare. Lasă să fiarbă totul câteva minute, apoi opreşte focul şi serveşte imediat.
Salată de ton cu fasole şi legume
Este o reţetă rapidă, mai ales pentru atunci când nu ştii ce să mai găteşti.
Ingrediente:
- 1 conservă de ton în suc propriu
- 50 g fasole roşie fiartă
- ½ ardei gras tocat mărunt
- 1 cană de roşii cherry înjumătăţite
- 1 ceapă roşie tocată mărunt
- 1 buc. ţelină dată pe răzătoare
- 2-3 linguri de ceapă verde mărunţită
- puţin oregano
- puţin piper
Ingrediente pentru dressing:
- 3 linguri de oţet din orez
- 1/3 cană de iaurt dietetic
- 1 lingură de zahăr
- 1 linguriţă de ulei de măsline extravirgin
- 1/8 linguriţă de sare
Mod de preparare:
Amestecă toate ingredientele pentru dressing, după care lasă-l deoparte. În alt bol, mai mare amestecă ingredientele pentru salată. Combină apoi salata cu dressingul, dar cu grijă. Lasă salata timp de 15 minute la frigider, după care o poţi servi.
Desert: Mousse de cireşe
Este un excelent deşert pentru vară.
Ingrediente:
- 1 cană de cireşe
- ½ cană de iaurt degresat
- ½ cană de brânză ricotta
- 2 linguri de piure de cireşe ( cireşe zdrobite bine în blender)
- ¾ cană de cireşe şi congelate
- puţină mentă proaspătă
Mod de preparare:
Pune în blender brânza ricotta, cireşele, iaurtul şi piureul de cireşe. Mixează timp de 30 de secunde, după care opreşte blenderul. Pune crema obţinută în cupe şi, dacă vrei, decorează cu frunze de mentă sau cu câte o cireaşă.