3 reţete cu felii de cozonac de la Paşti. Ce să faci cu resturile
Probabil ţi-a rămas şi ţie cozonac de la sărbători. Te-ai săturat să-l tot mănânci cu cană de lapte ori la cafeaua de dimineaţă? Atunci transformă-l în ceva la fel de bun. Mai jos găseşti 3 reţete cu felii de cozonac de la Paşti. Inspiră-te şi prepară şi tu ceva bun. Astfel eviţi irosirea alimentelor.
Mai întâi învăţăm cum să facem o budincă, apoi un tort, iar la final un minunat cheesecake. Gustul va fi foarte bun, indiferent pe care reţeta o vei alege. Mai mult, restul ingredientelor le ai, cu siguranţă, în casă. Spor la gătit şi poftă bună!
1. Budincă din cozonac uscat
Se face foarte uşor şi te ajută să foloseşti absolut toate resturile de cozonac.
Ingrediente:
- cozonac, cu tot cu coajă
- unt
- 3 ouă proaspete
- 300 ml lapte
- puţină scorţişoară
- 1 plic de zahăr vanilinat
Mod de preparare:
Unge mai întâi cu unt o tavă de copt. Fărâmiţează bucăţile de cozonac şi pune-le în tavă. Bate bine ouăle cu laptele şi încorporează scorţişoara şi zahărul vanilinat. Toarnă mixul peste cozonac. Bagă tava în cuptorul încins la 160 de grade Celsius. Budinca e gata când laptele este absorbit complet, iar preparatul e uşor rumen.
2. Tort din cozonac
Este ideal de încercat, mai ales dacă ţi-a rămas mai mult cozonac.
Ingrediente:
- felii groase de cozonac
- cremă pentru tort
- zeamă de la compotul preferat
Mod de preparare:
Îndepărtează coaja de la cozonac (pentru tort ai nevoie doar de miez, nu şi de coajă). Pune un strat de cozonac pe un platou. Întinde crema de ciocolată. Acoperă cu alt strat de cozonac (de data aceasta, feliile de cozonac trebuie însiropate cu zeama de la compot în prealabil). Întinde crema de vanilie. Acoperă cu alt strat de felii de cozonac însiropate. Îmbracă tortul în glazură de ciocolată. La final îl poţi decora cu afine sau bucăţele de căpşuni.
3. Cheesecake din cozonac
Feliile de cozonac se folosesc drept bază pentru prăjitură. Umplutura o poţi face cu mascarpone.
Ingrediente:
- felii de cozonac
- unt
- esenţa de vanilie
- coajă de portocală dată pe răzătoare
- mascarpone
- frişcă lichidă
Mod de preparare:
Fărâmiţează cozonacul şi amestecă-l cu untul, esenţa de vanilie şi coaja de portocală. Pune apoi compoziţia într-o tavă cu inel detaşabil. Apasă bine pe compoziţie, pentru a nu se forma bule de aer în blat. Bate bine frişca şi amestec-o cu mascarpone. Întinde apoi compoziţia peste blat. Decorează cu căpşuni, afine şi zmeură. Dă prăjitura la rece până în momentul servirii.
Top lucruri inedite despre cozonac
Iată câteva curiozităţi despre cozonac:
- este desert românesc, dar şi bulgăresc, italian şi grecesc;
- s-a descoperit că egiptenii făceau pâine îndulcită acum cel puţin 4.000 de ani;
- în Evul Mediu, brutarii făceau pâine cu fructe uscate;
- prima reţetă de cozonac din Marea Britanie a apărut într-o carte de bucate din 1718. Scria în modul de preparare că se recomanda utilizarea unei tăvi lungi;
- până la mijlocul secolului XIX-lea, francezii mâncau foarte des cozonac la desert;
- dacă romanii prefera cozonacul pufos, francezii îl adoră pe cel cu ciocolată sau diverse umpluturi, iar englezii pe cel mai uscat (acesta rezista şi mai mult).