25 de motive pentru a-ti lua pisica – FOTO
Orice persoana care a adoptat o pisica iti poate spune ca aceste animalute sunt perfecte pentru alinarea sufletului, mai ales cand le surprinzi in diferite ipostaze dragalase si amuzante. Oamenii de stiinta au dorit, insa, sa vada daca pisicile au un efect benefic dovedit stiintific, iar rezultatele obtinute te vor surprinde. Iata, mai jos, 25 de motive pentru a-ti lua pisica
Vezi si Ce se intampla daca lasi pisicile sa se uite la desene animate – VIDEO
1. Pisicile sunt terapeuti prin definite
Pisicile ofera suport social in perioade dificile, cum ar fi pierderea unei persoane importante. S-a demonstrat ca persoanele care au pisici trec mai usor peste perioada de doliu si peste simptome fizice sau emotionale de durere, inclusiv plans. Daca vorbesti cu pisica ta, care nu-ti va raspunde si nu te va judeca, vei trece mai usor peste perioada neagra.
2. Cei care au pisici sunt mai inteligenti decat stapanii de caini
Universitatea Carroll din Wisconsin au provocat stapanii de caini si pisici la o „confruntare”, descoperind ca stapanii de pisici au oferit raspunsuri mai bune decat rivalii lor. Un psiholog este de parere ca natura introvertita a celor care au pisici ii ajuta pe acestia sa descopere raspunsuri mai bune.
3. Pisicile au legaturi puternice cu istoria celor mai mari imperii
In 525 B.C. in timpul unui atac al orasului egiptean Pelusium, regele persilor, Cambyses II, a aruncat in lupta mai multe pisici si a pictat pisici pe scuturile soldatilor. Egiptenii s-au temut sa raneasca felinele si sa o supere pe zeita Bastet, motiv pentru care au abandonat lupta si au fugit.
4. Pisicile reduc riscul de infarct
In urma unui studiu realizat pe o durata de zece ani la Universitatea din Minnesota s-a ajuns la concluzia ca oamenii care au pisici sunt mai putin stresati, acest lucru coreland cu rata scazuta a atacurilor de inima, pana la 40% mai scazute.
5. Pisicile ofera companie
Ideea potrivit careia pisicile sunt cei mai rai companioni, in comparatie cu cainii, este falsa, in special in cazul femeilor. Un studiu realizat in Elvetia a concluzionat ca fericirea de a avea o pisica in casa este echivalenta, in multe cazuri, cu cea oferita de un partener. Pisicile initiaza contactul si nu uita bunatatea primita, pe care o ofera in viitor.
6. Pisicile si punctualitatea
Se stie ca trenurile ajung de multe ori tarziu la destinatie, numeroase personalitati incercand sa remedieze acest lucru, fara succes. De cand pisica Tama a devenit managerul unei statii feroviare din Japonia, primind drept plata doar mancare, afacerea aflata in pragul falimentului a inceput sa prospere.
7. Cei care au pisici sunt mai deschisi, sensibili si rebeli
Un studiu realizat in San Francisco a descoperit ca stapanii de pisici si caini au personalitati diferite si isi aleg animalele de companie pe baza acestor diferente. Cei care au pisici sunt mult mai deschisi, mai sensibili si mai non-conformisti.
8. Pisicile elimina mai putin dioxid de carbon
In timpul vietii, resursele necesare pentru ingrijirea si hranirea unui caine au acelasi impact ca un Hummer, cea mai poluanta masina. Pisicile, care mancnaca mai putin si prefera pestele in locul carnii de vita elimina la fel de mult dioxid de carbon ca un Volkswagen Golf.
9. Pisicile pot fi cel mai bun prieten al copilului si il ajuta sa se dezvolte
Intr-un studiu in care au fost implicati copii care aveau pisici, 81% au spus ca prefera sa discute cu piscile despre sentimentele lor, decat cu parintii sau prietenii. In jur de 87% dintre acestia considerau pisicile ca fiind „prieteni apropiati”
10. Copiii care au pisici lipsesc mai putin de la scoala
Copiii care au pisici lipsesc cu noua zile mai putin de la scoala intr-un an, decat cei care nu au. Acest lucru este explicat de faptul ca imunitatea unei persoane care are pisica este mai ridicata. S-a descoperit ca micutii care au pisici sunt mai putin sensibili la infectii.
11. Chiar si gorilele iubesc pisicile
Koko este o gorila care poate folosi peste 1.000 de cuvinte in limbajul semnelor si intelege 2.000 de cuvinte vorbite in engleza. Pentru a o invata, cercetatorii i-au citit primatei „The Three Little Kittens” (Trei pisoi) si „Puss ‘n’ Boots” (Motanul incaltat). De atunci, Koko a devenit atasata de feline si, la un moment dat, a cerut o pisica de Craciun. Cand ingrijeste pisicile, Koko foloseste in limbajul semnelor cuvintele „moale, bine, pisica”.
12. Pisicile reduc nivelul de colesterol
Cercetatorii canadieni cred ca o pisica reduce nivelul trigliceridelor, care cauzeaza cresterea nivelului de colesterol. Cu toate astea, a avea o pisica nu reprezinta o scuza de a nu face exercitii sau a manca sanatos.
13. Pisicile au salvat vieti
Psihologul Roger Mugford, specializat in psihologia animalelor, crede ca pisicile sunt la fel de capabile de a detecta bolile la oameni, in aceeasi masura ca si cainii. In 2012, pisica lui Amy Jung, Pudding (Budinga), i-a salvat viata in aceeasi noapte in care a fost adoptata. Dupa ce Amy a facut o criza de diabet, Pudding a reusit sa o aduca in simti dupa ce a inghiontit-o cu botul, apoi s-a dus in camera fiului ei, pe care l-a lovit cu labutele pana l-a trezit, astfel ca acesta a sunat la ambulanta.
14. Pisicile sunt ideale pentru persoane depresive
Iubirea unei pisici este neconditionata, cercetatorii fiind convinsi ca felinele pot ajuta persoanele care sufera de depresie moderata si chiar severa. Stiind ca cineva te iubeste, chiar si o pisica, ajuta in combaterea acestei afectiuni
15. Pisicile ajuta copiii cu autism
Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Queensland, copiii care sufera de autism si care intra in contact cu pisici sunt mai inclinati sa vorbeasca, sa priveasca fetele celor din jur si sa zambeasca, in comparatie cu cei care nu au feline acasa. Personalitatea sensibila, delicata si rezervata a pisicii este mult mai apropiata de cea a unui copil cu autism, decat cea a unui caine, care este mai galagios si mai plin de energie.
16. Pisicile te fac mai fericit
Cand mangai o pisica iti cresti nivelul de oxitocina din organism, substanta cunoscuta sub numele de „hormonul fericirii”, intrucat este eliberata prin atingere si creste nivelul starii de „fericire”.
17. Torsul are efect vindecator
Pisicile torc la o frecventa de 20 – 140 Hz, despre care se stie ca are efect terapeutic in cazul anumitor boli. Se stie ca torsul reduce nivelul de stress, scade simptomele dispneii, ajuta la vindecarea oaselor si tesuturilor moi si reduce tensiunea.
18. Pisicile sunt mai buni primari
Pisica Stubbs este primarul orasului Talkeetna, din Alaska, de mai bine de 17 ani. Cand localnicii s-au saturat de politicienii locali umani, felina s-a dovedit cel mai popular candidat. In timpul mandatului, Stubbs a scapat de cateva asasinate puse la cale de cainii din comunitate si si-a petrecut zilele sorbind apa dintr-o cupa cu „iarba matei”.
19. Barbatii care au pisici sunt mai atragatori
Studiile au demonstrat ca 90% din femeile singure cred ca un barbat care are o pisica este mai atragator decat unul care are caine sau nu are animale de companie.
20. Pisicile previn astmul si alergiile la copii
Copiii care au pisici de la varste fragede pot deveni imuni la astm. Un studiu a demonstrat ca micutii dezvolta o serie de anticorpi speciali cand intra in contact cu pisicile, astfel ca nu dezvolta boala.
21. Cei care au pisici au sanse mai mici sa faca atacuri cerebrale
Nu se stie inca motivul, dar este cert ca stapanii de pisici au sanse mai mici de a face atacuri cerebrale. Cand te gandesti ca o pisica te relaxeaza prin simpla prezenta, iti poti da seama de ce ai sanse mai mari sa nu dezvolti o astfel de afectiune.
22. Stapanii de pisici sunt mai empatici
Copiii care cresc cu pisici sunt obisnuiti intr-i mai mare masura sa se gandeasca la ce simt si gandesc altii. Acestia experimenteaza empatia de la varste fragede, ceea ce ii ajuta sa se raporteze corect la alte persoane.
23. Pisicile te ajuta sa iti revii dupa o despartire
In cadrul unui studiu realizat la Universitatea din Miami, un grup de studenti au fost rugati sa descrie un moment in care au fost respinsi sau parasiti de persoana iubita, apoi sa scrie despre animalul preferat si prietenul favorit. Cei care s-au gandit la animalul de companie (pisica) au avut aceeasi rata de „recuperare” dupa o despartire ca si cei care s-au gandit la un prieten.
24. Pisicile au grija de bolnavii de Alzheimer
Cand au avut o pisica in casa, persoanele bolnavel de Alzheimer au avut mai putine crize de anxietate. Pisicile sunt animale de companie ideale pentru astfel de pacienti, intrucat necesita mai putina ingrijire decat cainii.
25. Pisicile – copii surogat
Pisicile sunt capabile sa formeze relatii de tip parinte – copil cu stapanii lor, in special cu femeile. Studiile au dovedit ca detin controlul asupra alimentatiei si a momentelor in care sunt luate in brate, actionand in mod similar cu copiii.