2022 – anul marii urgii

de: Sorin Rosca Stanescu
17:35, 30 dec. 2021

Prognoza mea de la sfârșitul anului trecut s-a îndeplinit în totalitate. Cu punct și virgulă. Ceea ce mă îndeamnă acum să fac o prognoză bazată tot pe informații certe și raționamente de logică formală pentru anul care vine. Cum va fi el pentru români? Cum va fi el pentru locuitorii planetei? Iar dacă încep cu concluzia, ea este cea din titlu: vine marea urgie.

Ceea ce am spus la sfârșitul anului trecut și s-a confirmat întru totul poate fi sintetizat în câteva cuvinte. Urma în 2021 ca, la nivelul întregii planete, să avem parte de noi valuri ale pandemiei și, întrucât România nu dădea semne că se pregătește, coronavirusul urma să ne izbească mai puternic. Deci criză sanitară. Peste care, afirmam eu, urma să se suprapună o criză economică, o criză politică, o criză socială, o criză culturală și una de identitate. Coaliția existentă atunci nu avea să reziste. Toate acestea s-au întâmplat. Dar ce urmează?

Planeta nu va scăpa nici în 2022 de pandemie. Cu sau fără vaccinuri. Făcând un bilanț sumar a ceea ce a fost până acum, nu am cum să nu-i dau dreptate lui Varujan Vosganian, care a remarcat faptul că, în rândul rasei albe, sunt mult mai multe victime decât în rândul celorlalte rase. Rasa albă este mai vulnerabilă, fiind de-a lungul timpului mai puțin imunizată natural și va suferi și în 2022 cele mai grave consecințe. Iar noi, vrem, nu vrem, facem parte din rasa albă. Chiar dacă planeta se pregătește pentru valurile 5 și 6, noi în continuare ne mișcăm dureros de încet la acest capitol. În ciuda faptului că avem un Guvern mult mai puternic decât guvernele din 2021. Deci prima mare provocare va fi în continuare de natură sanitară și vom pleca la război, din nefericire, în continuare cu Raed Arafat la butoane.

Cea mai cumplită criză evidentă a anului care vine va fi însă de natură economică. Criza energetică nu poate fi stopată prea ușor, iar ea va antrena căderea burselor, o criză urmată în unele locuri chiar de un colaps al fondurilor de investiții, vom avea o cădere abruptă a imobiliarelor, o creștere explozivă a inflației, concretizată în principal prin scumpirea exponențială a alimentelor. Atenție deci, români, pe ce vă cheltuiți banii.

Nu este deloc exclus, dar asta ține mai puțin de politica de la București, ca planeta să se confrunte în 2022 cu o altă criză încă și mai cumplită, care va pune între paranteze pacea, atâta câtă mai e. Liderii mondiali responsabili, urmați de lideri locali pe post de slugi, ne-ar putea antrena în câteva războaie, unul dintre acestea fiind fix la frontierele României. Iar România nu este pregătită nici pentru război.

Vom avea evident o consolidare a crizei educației, iar generația care vine va avea profund de suferit din neputința clasei politice de-a recunoaște cât de importantă este educația pentru viitorul acestei țări.

Dar ce țară? Sub aspectul suveranității, suntem din ce în ce mai mult îngenuncheați de către conducătorii noștri, astfel încât, în plan psihologic, românii vor trebui să facă față și unei stări de umilință fără precedent în istoria recentă. Deficitul de suveranitate ne va costa imens, pentru că facturile pentru criza economică și financiară și alimentară care urmează le vor plăti în principal statele slabe.

În contrapondere, pornim în acest nou an cu o majoritate consolidată prin alianța dintre PSD, PNL și UDMR. Oricât de hulit ar fi Klaus Iohannis, pentru că s-a aflat în spatele acestei mega-înțelegeri politice, trebuie să avem în vedere faptul că această majoritate este singura soluție pentru a devia cât de cât teribila viitură care urmează. Problema este dacă această alianță, confruntată cu multiplele și profundele crize ale lui 2022, va putea rezista pe tot parcursul anului. Eu sper că da, dar mă îndoiesc.

Cred că cea mai dureroasă criză, care va crește dincolo de limita suportabilului în 2022, este criza de identitate. La capătul acestui an mă întreb dacă românii se vor mai putea identifica cu ei înșiși.