200.000 de oi au fost sacrificate in România din cauza pestei micilor rumegătoare

de: George Cristian
11:47, 01 aug. 2024

Ministrul grec al agriculturii a dezvăluit faptul că în România au fost sacrificate peste 200.000 de oi din cauza pestei micilor rumegătoare. Dezvăluirea vine în contextul în care în Grecia au fost sacrificate, până acum, peste 14.000 de animale.

Oile rămăsese singurele animale de fermă care nu fusese afectate de vreo boală, după pesta porcină, boala vacii nebune sau gripa aviară.

200.000 de oi au fost sacrificate in România din cauza pestei micilor rumegătoare

Până acum, 14.000 de animale au fost sacrificate din cauza pestei micilor rumegătoare, a declarat ministrul grec pentru Dezvoltarea Agricolă şi Alimentaţie, Kostas Tsiaras, într-un interviu acordat postului de radio „SKAI”, conform publicației Proto Thema, citată de Rador Radio România.

În același timp, în România, care a raportat cazuri la zece zile după Grecia, numărul animalelor sacrificate a depășit 200.000, a menționat ministrul grec de resort. Tsiaras a solicitat o atitudine mai responsabilă din partea principalului partid de opoziție și cooperarea tuturor celor implicați pentru a eradica pesta micilor rumegătoare. „Aș fi așteptat mai multă responsabilitate din partea principalului partid de opoziție. Având în vedere experiența lor anterioară la guvernare, aș fi crezut că înțeleg care este realitatea, posibilitățile și ce măsuri se pot lua”, a spus Tsiaras.

De asemenea, el a apreciat eforturile Greciei, care a fost considerată de Comisia Europeană drept un model pentru alte țări în combaterea bolii. În final, referitor la originea bolii, a subliniat necesitatea responsabilității și seriozității, recomandând să se aștepte rezultatele anchetei epidemiologice oficiale.

Ce este pesta micilor rumegătoare și cum afectează cetățenii

În urma confirmării de noi focare de boală, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a cerut convocarea Centrului Național de Combatere a Bolilor (CNCB).

Printre măsurile adoptate în cadrul întâlnirii CNCB se numără: interzicerea transporturilor de ovine și caprine vii în și din zonele de restricție stabilite; interzicerea pășunatului în aceleași zone, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, limitarea utilizării aceleași pășuni de către mai multe turme pentru a preveni contactul între ele; identificarea și sancționarea transporturilor ilegale sau frauduloase de animale vii, în special oi, capre și porci; impunerea obligației pentru autoritățile locale din zonele afectate de a asigura neutralizarea carcaselor animalelor moarte provenite din exploatațiile zootehnice aflate în aria lor de responsabilitate; stabilirea unor reguli suplimentare privind mișcarea și testarea animalelor vii importate sau destinate exportului/comerțului intracomunitar.

Pesta micilor rumegătoare este o afecțiune virală severă care nu afectează oamenii, dar provoacă probleme grave în rândul rumegătoarelor mici, cum sunt ovinele și caprinele.

Boala se transmite în principal prin contact direct, iar mortalitatea în rândul animalelor infectate poate ajunge până la 70%. 200.000 de oi au fost sacrificate in România din cauza pestei micilor rumegătoare, numărul fiind așteptat să crească.