2 reţete de bulion de casă. Secretele unui bulion reuşit

de: alina.tibichi
10:35, 17 aug. 2021

Este sezonul legumelor şi fructelor. Profită din plind e acest lucru şi umple-ţi cămara cu de toate! Astăzi îţi propunem câteva reţete de bulion de casă. De ce să cumperi conserve din supermarket, când poţi să-ţi prepari chiar tu ceva bun, la tine acasă? În acest material vei găsi şi reţete, şi secrete dezvăluite de gospodine.

Ştiai, spre exemplu, că poţi aroma bulionul dacă, în momentul fierberii, pui în el frunze de busuioc sau de ţelină? Acesta este unul din trucurile pe care le găseşti în materialul de mai jos. Citeşte-l complet, ca să descoperi şi altele.

Reţeta clasică de bulion de casă

Ingrediente:

  • 5 kg roșii
  • 1 lingura de sare grunjoasă
  • 1 lingura de zahăr
  • ulei de floarea soarelui pentru „sigilare”

Mod de preparare:

Mai întâi spală bine roşiile. Apoi taie-le partea cu codiţă şi feliază-le în bucăţi mai mari. Trece-le prin maşina de făcut bulion. Astfel separi pulpa şi sucul de seminţe. Dacă nu aşa ceva, pune roşiile la fiert, la foc moderat. În momentul în care s-au înmuiat, transferă-le într-o sită şi presează-le folosind o lingură de lemn. Vei obţine suc şi pulpă de roşie, dar fără pieliță şi seminţe.

După ce ai obţinut pasatul, pune-l la fiert în cratiţă sau oală mai joasă, cu deschidere largă. Amestecă din când în când în bulionul din oală, ca să nu se prindă de fundul acesteia. La final adaugă sarea şi zahărul (acesta din urmă trebuie să fie dizolvat în prealabil, în puţină apă fierbinte).
Lasă-l să mai dea 1-2 clocote, apoi transferă bulionul în borcane sterilizate. Bulionul făcut corect are o culoare deschisă. Înfiletează capacele şi pune borcanele cu fundul în sus. Acoperă-le cu o pătură groasă şi lasă-le să se răcească de la sine. După circa 48 de ore le poţi transfera în cămară.

Bulion de roşii cu ardei kapia

Este o reţetă excelentă.

Ingrediente:

  • 5 kg roşii cărnoase, bine coapte
  • 2 kg ardei roşii kapia sau gogoşari
  • 2 linguri sare pentru murături
  • 1 lingură cu vârf de zahăr

Mod de preparare:

Mai întâi spală roşiile şi ardeii. Taie roşiile în patru. Îndepărtează cotorul, seminţele şi nervurile din ardei. Pune totul la foc mic, într-o oală încăpătoare. Ai grijă să amesteci des în ea. Ideal ar fi să foloseşti un ceaun de tuci, pus pe pirostrii. În momentul în care a scăzut lichidul din vas, ia-l de pe foc şi lasă-l aşa, să se răcească. A doua zi, când e şi mai gros, dă-l prin maşina de făcut bulion sau printr-o sită.
Pune compoziţia la fiert, încă o dată. După circa 50-60 de minute de fiert la foc mic, încorporează zahărul şi sarea. La final transferă bulionul în borcane sterilizare.

Secretul gospodinelor. Cum alegi roșiile pentru bulion

Ţine cont de următoarele sfaturi atunci când te apuci de făcut bulion:

  • optează pentru roşii care nu sunt verzi, dar nici foarte coapte;
  • ideale de făcut bulion sunt roşiile cărnoase, nici pe departe zemoase;
  • nu folosi roşiile mucegăite, cu părți pătate ori putrezite chiar. Ideal este să fie roșii de la tine din grădină, cultivate prin metode eco și bio;
  • foloseşte maşina de făcut bulion, ca să separi seminţele de pulpă şi sucul roşiilor;
  • când pui oala cu roşii pe foc, ai grijă ca intensitatea acestuia să nu fie mare;
  • sucul obţinut de la roşii trebuie puse la fiert şi ţinut acolo până când scade de aproximativ două degete ori până când nu se mai formează spumă la suprafaţă;
  • pentru a da aromă bulionului, la final fierberii pune în el frunze de busuioc sau de ţelină;
  • întotdeauna, bulionul se pune în sticle spălate şi sterilizate în prealabil;
  • sticlele nu trebuie umplute complet, ca să nu se spargă. Ideal este să laşi loc liber cam de două degete, dar şi să sigilezi cu o lingură de ulei de floarea-soarelui.

Verifică pulpa roşiilor din sticlă. Dacă s-a separat şi s-a depus pe fundul sticlelor, e semn bun. Dacă însă nu s-a separat, foarte probabil că, până la iarnă, să fermenteze.

Bulionul se folosește nu doar la dat gust ciorbei și tocănițelor, ci și pentru frăgezirea cărnii.