190 de națiuni și organizații se angajează să renunțe la cărbune! Iată o parte dintre concluziile summitului COP26
Principalii utilizatori de cărbune, inclusiv Polonia, Vietnam și Chile, se angajează să renunțe la combustibilul fosili, în angajamentele făcute la summitul COP26 privind schimbările climatice, a spus guvernul Regatului Unit.
Cărbunele este cel mai mare contributor la schimbările climatice. Marea Britanie a declarat că 190 de națiuni și organizații au promis să renunțe la cărbune.
190 de națiuni au promis că vor renunța la utilizarea cărbunelui
Marea Britanie a declarat că 190 de națiuni și organizații au promis să renunțe la cărbune. Dar unele dintre cele mai mari țări dependente de cărbune din lume, inclusiv Australia, India, China și SUA, nu s-au abonat la angajament.
Semnatarii acordului s-au angajat să pună capăt tuturor investițiilor în generarea de energie nouă pe cărbune la nivel intern și internațional. Ei au convenit, de asemenea, să elimine treptat energia pe bază de cărbune în anii 2030 pentru economiile majore și în anii 2040 pentru națiunile mai sărace, a spus Marea Britanie.
„Sfârșitul cărbunelui este în vedere”, a spus secretarul britanic pentru afaceri și energie, Kwasi Kwarteng.
„Lumea se îndreaptă în direcția corectă, fiind pregătită să pecetluiască soarta cărbunelui și să îmbrățișeze beneficiile de mediu și economice ale construirii unui viitor care este alimentat de energie curată”.
Peste 40 de țări au semnat declarația. Polonia, Vietnam și Chile s-au numărat printre cele 18 țări care au fost de acord să renunțe treptat și să nu construiască sau să investească în energie nouă pe cărbune pentru prima dată, a spus Marea Britanie. Dar secretarul de afaceri umbra al Marii Britanii, Ed Miliband, a spus că există „lacune flagrante” din partea unor companii precum China și alți mari emitenți, care nu s-au angajat să înceteze creșterea cărbunelui pe plan intern. El a remarcat, de asemenea, că nu a existat nimic cu privire la eliminarea treptată a petrolului și gazelor.
Cărbunele încă produce o bună parte din electricitatea mondială
Deși s-au înregistrat progrese în reducerea consumului de cărbune la nivel global, acesta a produs încă aproximativ 37% din electricitatea mondială în 2019.
Țări precum Africa de Sud, Polonia și India vor avea nevoie de investiții majore pentru a-și face sectoarele energetice mai curate. Juan Pablo Osornio, șeful delegației Greenpeace la COP26, a declarat: „În general, această declarație este încă cu mult sub ambiția necesară privind combustibilii fosili în acest deceniu critic”.
El a adăugat: „Literele mici se pare că oferă țărilor o marjă de libertate enormă pentru a-și alege propria dată de eliminare treptată, în ciuda titlului strălucitor”. În cadrul aceluiași summit, premierul Indiei, Narendra Modi, a declarat că țara sa își ia anganjamentul ca până în 2070 să devină ”verde ” . Pe de altă parte, India este la un paz de cea mai mare criză energetică din istorie, asta în pofida faptului că are una dintre cele mai mari rezerve de cărbune din lume.
În schimb, China a anunțat planuri pentru neutralitatea carbonului până în 2060 , în timp ce SUA și UE urmăresc să atingă cifra de zero până în 2050. India este al patrulea cel mai mare emițător de dioxid de carbon din lume, după China, SUA și UE.
Raportat la populația sa uriașă înseamnă că emisiile sale pe cap de locuitor sunt mult mai mici decât alte economii mondiale majore. India a emis 1,9 tone de CO2 pe cap de locuitor în 2019, comparativ cu 15,5 tone pentru SUA și 12,5 tone pentru Rusia în acel an. Modi și-a făcut angajamentul ca unul dintre cele cinci angajamente din țara sa.