16,6 miliarde de euro a valorat în 2023 producția agricolă din România. A doua cea mai mare creștere din UE

de: George Cristian
11:58, 10 sept. 2024

Datele oficiale arată faptul că producția agricolă din România a valorat 16,6 miliarde de euro, adică 6% din valoarea producției agricole la nivel de Uniune Europeană.

Vestea pare una bună, dar în realitate apare o întrebare esențială. Cu toate că suntem producători cu o creștere mare, de ce importăm atât de multe produse? Vă aducem aminte faptul că deficitul comercial a atins cote alarmante, importul crescând și exportul scăzând.

6,6 miliarde de euro a valorat în 2023 producția agricolă din România

Anul trecut, producția agricolă din România a ajuns la 16,6 miliarde de euro, înregistrând o creștere de 14% față de anul 2022. Aceasta a fost a doua cea mai mare creștere a producției agricole din Uniunea Europeană, după Portugalia, și a reprezentat 6% din producția agricolă totală a UE.

Valoarea totală a producției agricole în România a depășit pentru prima dată 16 miliarde de euro, marcând o creștere semnificativă comparativ cu anul anterior, potrivit datelor Comisiei Europene.

România s-a poziționat pe locul al doilea în ceea ce privește creșterea valorii producției agricole, după Portugalia, care a înregistrat o creștere de 19,2%, atingând 7,4 miliarde de euro. România a contribuit cu 6% la producția agricolă totală a Uniunii Europene, comparativ cu 5,5% în anul precedent.

În clasamentul celor mai mari producători agricoli din Europa, România ocupă locul șapte, fiind devansată de țări precum Franța (53,6 miliarde de euro), Italia (37,7 miliarde de euro), Germania (36,5 miliarde de euro), Spania (36,1 miliarde de euro), Polonia (18,1 miliarde de euro) și Olanda (16,8 miliarde de euro).

În 2021, valoarea producției agricole a României, calculată la prețurile de bază, era de 10,1 miliarde de euro. Prețul de bază reprezintă suma finală pe care producătorul o primește de la cumpărător, din care se scad eventualele taxe și se adaugă subvențiile, fără a include cheltuielile de transport facturate separat. România are aproximativ 2 milioane de ferme, iar 93,7% dintre acestea generează venituri anuale mai mici de 8.000 de euro.

Producătorii români nu sunt susținuți de stat

Producția agricolă din România ar putea avea o creștere consistentă dacă statul român i-ar susține pe producători. Vorbim despre potențialul enorm al țării care se află în top in ceea ce privește terenurile agricole.

Olanda se remarcă printr-o producție agricolă impresionantă, crescând anual aproximativ 4 milioane de vaci, 13 milioane de porci și 104 milioane de pui. Aceste cifre fac din Olanda cel mai important exportator de carne din Europa. În plus, țara exportă și legume către diverse regiuni din Europa de Vest, dar și către zone mai îndepărtate de pe continent. Olanda dispune de aproximativ 100 de kilometri pătrați de sere, unde se cultivă legume folosind tehnologii avansate, care necesită mai puține îngrășăminte și apă decât metodele agricole tradiționale. Aceste tehnologii permit obținerea unor recolte mai mari, echivalente cu producția a 10 unități de teren agricol convențional.

Fermele olandeze sunt extrem de eficiente din punct de vedere al consumului de apă. De exemplu, pentru a produce o jumătate de kilogram de roșii, folosesc doar doi litri de apă, în timp ce media globală depășește 100 de litri.

Mai mult de jumătate din teritoriul Olandei este destinat agriculturii. Această dedicare față de producția alimentară este adesea atribuită experienței traumatizante a foametei din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Totuși, interesul olandezilor pentru agricultură poate fi urmărit încă din secolul al XVII-lea, când țara era un jucător central în comerțul global cu mirodenii. În schimb, România încă produce la nivel micro pentru că nu există o industrializare în adevăratul sens al cuvântului. De exemplu, România produce 14.8 tone la hectar de cartofi, dar Danemarca are un randament de 44 de tone per hectar. Așadar, 16,6 miliarde de euro a valorat în 2023 producția agricolă din România, iar suma ar fi mai mare dacă statul român ar avea o direcție clară în acest sens.