162 ani de statistică oficială în România

de: BZI.ro
14:35, 09 iul. 2021

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 592 din 2020, ziua statisticianului este sărbătorită în cea de-a doua duminică din luna iulie, amintind de actul de naștere al statisticii oficiale în România. La 12 iulie 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Ordonanța prin care înființa Oficiul Central de Statistică Administrativă, una dintre primele instituții publice de profil din Europa. Pe parcursul existenței sale, instituția s-a numit, pe rând Direcția de Statistică Generală a Statului (1892), Institutul de Statistică Generală a Statului (1925), Institutul Central de Statistică (1936), Direcția Centrală de Statistică (1951), Comisia Națională pentru Statistică (1989), Institutul National de Statistică și Studii Economice (1998) și, începând cu anul 2001, Institutul Naţional de Statistică (INS).

Statistica oficială în România s-a născut la Iași prin lucrările lui Dimitrie Cantemir, Nicolae Șuțu și Ion Ionescu de la Brad, prin profesori ca Al. Papiu-Ilarian care a predat elemente de statistică la Academia Mihăileană din Iaşi, prin conducătorii statisticii din Moldova, Ion Ionescu de la Brad şi Costache Negruzzi. Cu acest prilej, reamintim și numele unor savanți care au condus destinele statisticii românești în diverse perioade de timp: întemeietorii Dionisie Pop Marțian și Ion Ionescu de la Brad, Leonida Colescu, Dimitrie Gusti, Sabin Manuilă, Anton Golopenția, Constantin Ionescu. De asemenea, omagiem academicienii și profesorii universitari de statistică precum Nicolae Georgescu-Röegen, Gheorghe Mihoc, Mircea Biji, Octav Onicescu, Ludovic Tovissi.

Anul 2019 a marcat includerea statisticii oficiale românești în OCDE

În perioada 2018-2019, președintele INS, prof.univ.dr. Tudorel Andrei, a exercitat funcția de vicepreședinte al Comisiei de Statistică a ONU. Anul 2019 a marcat includerea statisticii oficiale românești în Comitetul de Statistică şi Guvernanţă în Statistică al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Toate acestea reprezintă o recunoaștere a performanței statisticii românești și a profesionalismului colegilor statisticieni. Anul acesta, Institutul Național de Statistică aniversează 50 de ani de la introducerea metodei input-output în statistica conturilor naționale, prilej cu care vor fi premiați o serie de contributori în aplicarea acestei metode de lucru.

În anul 2020, ca de fiecare dată când se desfăşoară procese electorale, statistica oficială a fost implicată în organizarea și centralizarea rezultatelor alegerilor locale și parlamentare.

În prezent, suntem în plină perioadă de culegere a datelor statistice pentru Recensământul General Agricol-runda 2020, proces complet digitalizat, o premieră istorică în statistica românească. De asemenea, pregătim Recensământul Populației și Locuințelor-runda 2021, fiind în derulare etapa de sectorizare a teritoriului. Toate aceste activități se desfășoară concomitent cu realizarea cercetărilor statistice prevăzute în Programul  Statistic Național Anual (PSNA) în care sunt angrenați toți statisticienii din cadrul INS și structurile sale teritoriale.

Cu ocazia aniversării celor 162 de ani de statistică oficială în România, adresăm mulțumirile noastre călduroase către toți colaboratorii noștri, instituții publice și private, agenți economici și organizații neguvernamentale, furnizori/utilizatori de date statistice. Tuturor colegilor statisticieni din cadrul INS – aparat central, din structurile teritoriale, din Direcția Județeană de Statistică Iași le dorim sănătate și putere de muncă într-o perioadă complexă, în care pregătim și desfășurăm cele două recensăminte (RGA și RPL) concomitent cu activităţile curente de realizare a PSNA, complicată de pandemia pe care o traversăm, a declarat Doina Cătălina Pară, director Executiv al Direcției Județene de Statistică Iași.