15 persoane acuzate de înșelăciune au încercat să scape dintr-un dosar celebru! Percheziții în șase județe și „gaură” de 2,5 milioane de lei!
Judecătorii au respins cererile formulate de inculpații dintr-un dosar de înșelăciune și au decis începerea procesului penal. 15 indivizi au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT în acest dosar. Anchetatorii spun că aceștia au provocat o „gaură” de 2,5 milioane de lei
Judecătorii ieșeni au respins ieri toate cererile și excepțiile invocate într-un dosar de înșelăciune. De asemenea, magistrații au decis că procesul care privește un grup de 15 inculpați poate începe. Recent, 15 persoane au fost trimise în judecată de procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Iași.
Așadar, Dumitru Cămășoiu (zis „Centaur”), Adrian Roșianu, Niculae Zanfir (zis „Șobolanul”), Marian Gabriel Fereșteanu, Ionel Ciocîrlan (zis „Nașul”), Marin Bătăiosu, Lucian Manafu, Iulian Cristian Dobre, Constantin Dumitru, Liviu Paul Apati Urugiuc, Ilie Cristinel Gîju, Doina Gioancăș, Ionel Anechiței, Ionel Ciprian Blaga și Ionuț Gafița sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat și înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.
Procurorii au menționat că, printre părțile vătămate, se regăsesc 15 companii, precum SC Ald Automotive SRL, SC Arabesque SRL, SC RCI Leasing România IFN SA, SC Rompetrol Downstream SRL sau SC Porsche Leasing România IFN SA.
Începe dosarul indivizilor acuzați de „țepe”
Anchetatorii DIICOT au efectuat în urmă cu câteva luni 18 percheziții în Iași, Târgu Neamț, Constanța, Giurgiu, București și Argeș, pentru destructurarea unui grup infracțional, specializat în înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.
Conform procurorilor DIICOT, rețeaua a acționat în perioada 2017-2018, inducând în eroare patronii mai multor firme, ca să obțină diverse mărfuri achitate cu bilete la ordin, pentru care nu exista acoperire sub forma disponibilului în cont.
Anchetatorii au susținut că, prin activitatea infracțională, bugetul de stat a fost prejudiciat cu aproximativ 2.500.000 de lei.
„Membrii grupului infracțional au utilizat în calitate de vehicul infracțional o societate comercială, iar, pentru a evita o eventuală răspundere penală, au recrutat persoane de condiție socială modestă, care au acceptat, în schimbul unor sume de bani, să preia rolul de asociat și administrator al acestei firme. Controlul efectiv asupra firmei s-a realizat în baza unor procuri acordate membrilor grupării, utilizate pentru a-și justifica calitatea de reprezentant al firmei, la comiterea actelor de înșelăciune”, au precizat procurorii ieșeni.
Conform acestora, înainte de începerea propriu-zisă a activității infracționale, membrii grupului s-au preocupat de obținerea unor bilete la ordin și închirierea unui spațiu în municipiul Iași, unde să fie depozitate bunurile obținute din înșelăciune.
„Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, telefoane mobile, cartele SIM, laptopuri, bani, documente contabile și alte acte care atestă activitatea infracțională”, au încheiat procurorii DIICOT Iași.