15 mai stare de alertă! Ce trebuie să știe toți românii începând de azi

de: George Cristian
00:01, 15 mai 2020

15 mai stare de alertă! Începând cu data de 15 mai, România intra în stare de alertă. Romanii vor putea ieşi din case fără să completeze adeverinţele pe proprie răspunde. Totuşi, exista mari semne de întrebare cu decretarea stării de alertă. Semne de întrebare pe care le vom explica în rândurile care urmează.

Ce este starea de alertă

Începem prin a răspunde cititorilor Cotidianului Bună Ziua Iaşi la, probabil, cea mai comună întrebare de astăzi, 15 mai 2020: Ce este starea de alertă.

Starea de alertă se declara potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr 21/2014. Această stare de alertă se referă la punerea în aplicare a unor acţiuni şi a unor măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei şi de limitare sau înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă, în cazul nostru, COVID-19.

Foarte important este faptul că starea de alertă este declarată şi de primarul unei localităţi, dar doar cu aprobarea prefectului judeţului respectiv. Totuşi, deşi decizia aparţine prefectului judeţului, ea trebuie aprobată de Guvernul prin ministrul Administraţiei şi Internelor, în speţă Marcel Vela.

Generic, starea de alertă se poate referi la zone afectate de diverşi factori umani, sau naturali cum ar fi incendii, inundaţii sau zăpezi. Contextual, starea de alertă decretată în aceste zile are că principala cauză infectarea cu COVID-19.

Pe durata stării de alertă se pot dispune orice fel de măsuri ce pot fi necesare pentru înlăturarea primejdiilor cu care se confrunta populaţia zonei afectate.

Acelaşi articol al OUG nr. 21/2004 prevede luarea unor măsuri în acest caz, în condiţiile legiii. Vă enumeram, mai jos, câteva decizii care se pot lua:

– avertizarea populaţiei, instituţiilor şi agenţilor economici din zonele de pericol

– declararea stării de alertă în cazul iminenţei ameninţării sau producerii situaţiei de urgenţă

– intervenţia operativă cu forţe şi mijloace special constituite, în funcţie de situaţie, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative – acordarea de ajutoare de urgenţă

– instituirea regimului stării de urgenţă, în condiţiile prevăzute de art. 93 din Constituţia României, republicată

– solicitarea sau acordarea de asistenţă internaţională

– acordarea de despăgubiri persoanelor juridice şi fizice

Raportat la situaţia actuală a României, OUG nr.21/2004 prevede şi dă libertate autorităţilor de a pune în practică şi măsuri privind restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale, limitarea liberei circulaţiei, interzicerea muncii forţate, dreptul la proprietate privată.

Diferența dintre stare de alertă și starea de urgență

Care este diferenţa dintre starea de alertă şi starea de urgenţă? Ei bine, sunt câteva diferenţe uriaşe între aceste două măsuri dure. Dacă în starea de urgenţă, oamenii legii puteau să decidă restrângerea unor drepturi constituţionale, în starea de alertă, lucrurile stau diferit. Cu alte cuvinte, pe starea de alertă, autorităţile nu pot restrânge drepturile constituţionale ale locuitorilor din zona în care s-a instaurat starea de alertă (în cazul nostru, pe întreg teritoriul României)

15 mai stare de alertă! Regulile care au fost relaxate începând de azi

Începem prin a vă spune faptul că starea de alertă va fi declanşată la nivel naţional şi poate fi prelungită. Totuşi, nu poate fi prelungită cu mai mult de 30 de zile, iar în condiţiile de faţă, nu poate dura mai mult de 60 de zile. Redam, integral, în rândurile care urmează, propunerile Guvernului privind starea de urgenţă pe teritoriul României

  •  Activitatea restaurantelor poate fi suspendată. Includem şi hotelurile sau terasele. Totuşi, o excepţie de la regulă vor fi terasele. Acestea pot servi băuturi şi mâncare doar dacă vor respecta regulile de protecţie sanitară.
  • Intr-un amendament propus de Executiv se menţiona că românii care intra în ţară şi au o adeverinţă de la medic prin care se declară faptul că posesorul adeverinţei este negativ, va scăpa de autoizolare sau carantinare. Amendamentul a fost respins, deci, romanii vor trebui să intre în autoizolare sau carantinare.
  •  Foarte importan pentru iubitorii de shopping! Mall-urile cu o suprafaţă mai mare de 15.000 de metri pătraţi vor rămâne închise. Magazinele din mall-uri trebuie să ofere un spaţiu de cel puţin 500 mp fiecare.
  • În mall vom găsi, ca până acum, magazine deschise. Acestea sunt cele de electronice. Menţiunea este una foarte importantă: Vor fi deschise doar dacă vânzătorul poate livra produsele la domiciliu. Magazinele trebuie să asigure un acces din stradă.
  • În continuare, dacă eşti suspect de Covid-19 poţi fi izolat sau carantinat.
  • Vei fi obligat să porţi măşti de protecţie care să acopere nasul şi gura în toate gările, autogările, porturile, aeroporturi şi staţiile de metrou, precum şi în orice mijloc de transport în comun. În mall vor fi deschise magazinele care au acces stradal.
  • Se vor deschide frizeriile, saloanele de înfrumuseţare, cabinetele stomatologice, centrele de îngrijire personală, serviciile de optică medicală, farmaciile, magazinele alimentare şi curăţătoriile.
  • Orice roman care va intra într-o instituţie publică, după data de 15 mai, va fi obligat să respecte câteva reguli. Acestora li se va lua temperatura.
  • Angajatorul poate, pe durata stării de alertă, să ceară angajatului să lucreze de acasă sau să îşi modifice programul de lucru. Decizia trebuie să aibă şi acordul angajatului.
  • Şefii instituţiilor publice care sunt în prima linie în combaterea Covid-19 (de exemplu, spitale, DSP), pot să întrerupă concediile de odihnă ale angajaţilor, concediile fără plată sau concediile de studiu.
  • Contractele colective de muncă sunt prelungite pe durata stării de alertă. Vor mai fi valabile încă 90 de zile după ce încetează starea de alertă. Poate fi, însă, pornită negocierea contractului, în termen de 45 de zile de la încetarea stării de alertă.
  • Legea stabileşte şi ce fapte reprezintă contravenţie, precum şi amenzile pentru fiecare caz în parte. Amenzile variază de la 500 de lei la 15.000 de lei. Contravenţiile şi amenzile au fost introduse prin amendamente la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor şi au fost detaliate astfel încât să nu se repete situaţia cu amenzile din starea de urgenţă, declarate neconstituţionale pentru că erau prea generale.
  • Pe durata stării de alertă este interzis declanşarea de proteste stradale. Vizaţi de interzicerea manifestărilor de acest gen sunt în special lucrătorii în domenii cheie, cum ar fi: domeniul energiei, în spitale, televiziune publică, salubrizare, sau transport public
  • Guvernul este obligat, pentru românii care vor munci peste graniţele ţării, să ia măsuri speciale de protecţie.
  • Pe durata stării de alertă se pot impune restricţii în transportul aerian, naval şi terestru. Măsurile vor fi stabilite de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
  • Cursurile din şcoli şi facultăţi sunt suspendate. . Cursurile vor continua în mediul online.
  • Inspectoratele şcolare trebuie să asigure elevilor toate mijloacele pentru a putea participa la cursuri online.
    Examenele de Bacalaureat şi Capacitate vor fi derulate în condiţii speciale, în clase. Ministerul trebuie să asigure profesorilor şi elevilor măşti de protecţie.
  • Instituţiile publice nu vor mai face recrutări. Acestea rămân suspendate. Desigur, excepţie de la regulă sunt instituţiile care sunt în prima linie, spitale, poliţie, DSP, ISU etc.
  • Se pot relua o serie de activităţi sportive. În principiul activităţile sportive care nu vor mai fi interzise sunt cele individuale, tenisul de câmp cu precizarea că doar la simplu, aruncatul cu ciocanul, canotajul, etc. În schimb, pot fi reluate cantonamentele, antrenamentele, dar cu păstrarea distanţei sociale.
  • Parcurile vor fi redeschise de către primarii.
  • Muzeele şi bibliotecele vor fi deschise. Important: Acestea se pot închide oricând dacă nu se pastraza regulile de igienă.

Unde este obligatorie purtarea măștii de protecție începând cu data de 15 mai

Guvernul a hotărât câteva locaţii în care purtatul măştilor este, atenţie, obligatoriu! Romanii sunt sfătuiţi să respecte cele decise de Guvern. Amenzile sunt în continuare uriaşe. Acestea fiind zise, romanii sunt obligaţi să poarte măşti în spaţiile publice închise, cum ar fi magazin, farmacie, mijloace de transport public în comun, instituţii publice,. Vei fi obligat să porţi măşti de protecţie care să acopere nasul şi gură, în aeroporturi, gări, staţiile de metrou. Angajaţii din farmacii, saloane de înfrumuseţare, frizerii, muzee, biblioteci nu sunt scutiţi de reguli. Sunt obligaţi să poarte măşti de protecţie!

Nota importanta****

* V-am prezentat, în rândurile de mai sus, măsurile care se iau pe data de 15 mai, stare de alertă. Totuşi, pentru o informare corectă a cititorilor trebuie de menţionat faptul că CCR a decis faptul că starea de alertă poate fi declarată doar de către Parlament, printr-un proiect de lege adoptat de parlamentari. Curtea Constituționale arată că “dispozițiile art.4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.21/2004 sunt constituționale numai în măsura în care acțiunile și măsurile dispuse pe durata stării de alertă nu vizează restrângerea exercițiului unor drepturi sau a unor libertăți fundamentale”.

Totodată, Curtea susține că acțiunile și măsurile dispuse pe durata stării de alertă, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.21/2004, “nu pot viza drepturi sau libertăți fundamentale”.

** Menţionam faptul că Guvernul Orban a decis joi, 14 mai, să emită un OUG pentru a decreta starea de alertă pe teritoriul României. Cel mai probabil, decizia va fi atacată la Curtea Constituţională a României. Guvernul spune că suntem în stare de alertă, iar CCR că nu! Până contesta cineva la CCR, aceasta OUG va produce efecte, deci, pe data de 15 mai am intrat în stare de alertă!