131 de ani de la decesul lui Mihai Eminescu. Ce a scris genialul poet în ultima sa oră de viaţă
Astăzi se împlinesc 131 de ani de la decesul lui Mihai Eminescu. Marele poet naţional a încetat din viaţa pe 15 iunie 1889. Cel mai important reprezentant al literaturii romantice din România s-a născut pe 15 ianuarie 1850 la Botoşani. A fost al sapelea copil din cei unsprezece şi a primit numele de Mihail Eminovici. Părinţii Luceafărului poeziei romaneşti se numeau Gheorghe şi Raluca Eminovici.
Eminescu şi-a făcut debutul literar în anul 1866 în revista lui Iosfic Vulcan ce se numea Familia. Vulcan a fost cel care l-a îndemnat pe Eminesu să îşi schimbe numele în Eminescu. Cu acest nume a trăit şi şi-a semnat operele literare.
În anii săi de boemie Eminescu s-a angajat ca sufleor şi copist de roluri în trupă lui Iorgu Caragiale. Mai târziu a devenit sufleor şi copist la Teatrul Naţional din Bucureşti, cu trupa căruia a mers şi în turneu.
Tot la Teatrul Naţional din Bucureşti, Mihai Eminescu l-a întâlnit pe I.L. Caragiale.
131 de ani de la decesul lui Mihai Eminescu
Astăzi, începând cu ora 12, iubitorii de poezie sunt aşteptaţi în Parcul Copou din Iaşi, în fata teiului eminescian, unde va avea loc comemorarea marelui poet.
„Vă invităm să participați la comemorarea a 131 de ani de la trecerea la cele veșnice a Poetului Național Mihai Eminescu. Evenimentul se va desfășura la data de 15 Iunie, în Parcul Copou în fața teiului eminescian, la ora 12.00.
Din program:
– depunere de coroane la bustul poetului;
– spectacol de muzică și poezie;
Vor participa poeții: Radu Andriescu, Gabriela Chiran, Daniel Corbu, Nichita Danilov, Emilian Marcu, Cassian Maria Spiridon, Valeriu Stancu, Valentin Talpalaru, Horia Zilieru.Momentele muzicale vor fi susținute de artiștii Adi Bezna și Cezar Popescu, iar recitalurile de poezie de actorii Laura Bilic și George Marici.
Moderatorul evenimentului este Adi Cristi. Publicul participant este rugat să respecte regulile de disciplină sanitară stabilite de autoritățile cu atribuții în domeniu”, se arată în comunicatul emis de Primăria Municipiului Iași.
Ce a scris genialul poet în ultima sa oră de viaţă
Astăzi se împlinesc 131 de ani de la decesul lui Mihai Eminescu. Marele poet s-a stins din viaţa pe 15 iunie 1889 la ora 4 dimineaţa în Sanatoriul de Boli Mentale ale Doctorului Sutu. Sanatoriul se afla pe strada Plantelor din Bucureşti. Înainte cu doar câteva clipe de a trece în nefiinţă Luceafărul poeziei româneşti a cerut un pahar de lapte. Ultimele sale cuvinte adresate medicului ce îl avea sub observaţie au fost:”sunt năruit”.
Cauza oficială a morţii lui Mihai Eminescu a fost stop cardio-respirator. În momentul în care a fost adus pentru autopsie, poetul era îmbrăcat într-un halat. Acesta a fost luat de către admiratorii săi care au descoperit într-unul din buzuare un mic carnetetl. În acesta erau scrise printre altele şi câteva poezii.
Potrivit celor spuse de către admiratori acele poezii au fost scrise în ultimele sale zile de viaţă. Poezia de mai jos ar fi fost scrisă cu doar o oră inainde de moartea lui Mihai Eminescu.
Stelele-n cer/Deasupra marilor/Ard depărtărilor/Până ce pier
După un semn/Clătind catargele/Tremura largile/Vase de lemn;
Nişte cetăţi/Veghind întinsele/Şi necuprinsele/Singurătăţi
Orice noroc/Şi-intinde-aripile/Gonit de clipele/Stării pe loc. Până ce mor
Pleacă-te ingere/La trista-mi plângere/Plină de-amor.
Nu e păcat?/Ca să se lepede/Clipa cea repede/Ce ni s-a dat?”