13 motive pentru care bebelusul refuza laptele

de: BZI.ro
15:23, 31 mart. 2011

Refuzul de a bea lapte apare cel putin o data in viata oricarui copil. Fie ca se intampla in primele luni de viata, fie mai tarziu, cand incepe sa bea cu biberonul, copilul trece printr-o perioada mai scurta sau mai lunga in care nu vrea sa se atinga de lapte.

Aceasta situatie le sperie pe cele mai multe mamici, mai ales daca ea apare in cazul unui bebelus de cateva luni, pentru care laptele este vital, fiind singurul aliment cu care poate fi hranit. Iata cateva dintre motivele pentru care bebelusul refuza sanul:

1. Stresul
Medicii sustin ca bebelusul poate refuza sanul mamei atunci cand aceasta este foarte incordata, stresata, chiar depresiva, cand ceva nu merge bine in familie, iar tensiunea dintre parinti este resimtita de copil.

2. Alimentatia care modifica compozitia laptelui
Copilul poate refuza sanul atunci cand mama a mancat ceva ce nu-i place acestuia. De exemplu, daca mama mananca usturoi, ceapa, alimente condimentate, este posibil ca laptele acesteia sa-si schimbe gustul si sa nu fie pe placul bebelusului.

13 alimente de evitat in perioada alaptarii 

3. Produsele de igiena care contin parfum
De asemenea, in cazul in care mama s-a dat cu deodorant sau parfum ori daca s-a spalat cu sapun care miroase foarte intens, este posibil ca bebelusului sa nu-i fie pe plac si sa nu mai vrea sa suga.

4. Momentul nepotrivit
Poate fi somnoros sau tocmai s-a trezit din somn ori nu ii este foame inca. 

5. Pozitia de alaptat este incorecta

6. Probleme cu sanii si sfarcurile: sfarcurile sunt infundate, ombilicate sau plate (uneori din cauza angorjarii).

Recomandari
Orice ar fi, mama trebuie sa continue alaptarea si sa inteleaga ca acestea sunt probleme care pot fi depasite printr-o buna intelegere si comunicare intre mama si prunc. 

Motive pentru care refuza laptele matern din sticla

7. Momentul zilei nu este potrivit: este somnoros sau tocmai s-a trezit din somn ori nu ii este foame inca. 

8. Tetina sau pozitia nu sunt potrivite
Bebelusul tau este stresat din cauza ca din biberon curge prea mult sau prea putin lapte.

Sfaturi pentru a alege cele mai bune biberoane si tetine pentru copilul tau

Motive pentru care refuza laptele formula

9. Temperatura
Afla la ce temperatura ii place bebelusului tau sa bea laptele: unora le place de la frigider, altora la temperatura camerei sau caldut.

10. Tetina
S-ar putea ca tetina sa nu fie potrivita; de asemenea, verifica intotdeuna sa nu fie infundata.

11. Zgomotul si agitatia
Copiii in jurul varstei de 4-5 luni pot fi distrasi foarte usor in timpul in care se hranesc. Gaseste un loc linistit unde sa-l hranesti.

12. Produsul este expirat sau a prins miros de alte alimente
Verifica data de expirare a laptelui formula si daca nu cumva a fost desfacut de prea mult timp. De asemenea, vezi daca nu cumva laptele a prins miros de la altceva (de parfum, de ceapa etc).

Totul despre formulele de lapte praf pentru bebelusi

13. Boala
In cazul in care ii este rau (in majoritatea cazurilor fiind vorba de o raceala, o infectie virala, o infectie a urechii sau a gatului), bebelusul poate refuza sa bea lapte.

Recomandari
In cazul copiilor care sunt hraniti cu biberonul, medicii spun ca ste bine sa respectam gustul micutului. Este posibil ca bebelusului sa nu-i placa gustul unei formule de lapte. De aceea, parintii trebuie sa incerce diferite formule, pana o gasesc pe cea preferata de sugar.

Laptele de vaca este bine sa fie evitat pana la 2 ani, deoarece este greu de digerat pentru aparatul digestiv inca imatur al bebelusului. Dupa ce implineste varsta de un an, copilul poate primi putin lapte de vaca sau de capra doar la prepararea unui piure de legume sau a unei budinci.