12 produse alimentare inovative la Ecotrophelia, competiția națională organizată la USV Iași – FOTO/ VIDEO

de: BZI.ro
09:55, 15 iun. 2023

Jurații desemnați pentru ECOTROPHELIA vor avea o misiune foarte dificilă deoarece în competiția națională organizată la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) s-au înscris 12 echipe cu tot atâtea produse alimentare inovative.

„Puffin”, „Meatatelli”, „Oyster mashedroom”, „WAW Jelly Candies”, „EcoCrunch”, „Artizanii Gustului”, „Velvet Lavania”, „JulfFIT”, „InnoCandy”, „Color-Griss”, „Revolutionary Butchers” și „Omega3 Bologna Sausage” sunt produsele echipelor înscrise la ediția a IX-a a Concursului Național ECOTROPHELIA România 2023, întrecere studențească pentru crearea de noi produse alimentare.

12 produse alimentare inovative la Ecotrophelia

Competiția se anunță a fi una foarte strânsă deoarece câștigătorii fazei naționale de la USV Iași vor reprezenta România la Concursul Internațional „ECOTROPHELIA EUROPE 2023”, care va avea loc la ANUGA COLOGNE din Germania, în perioada 8 – 9 octombrie 2023.

În cifre, ediția de la USV Iași organizată alături de Asociația Specialiștilor de Industrie Alimentară din România (ASIAR), între 15 – 17 iunie, înseamnă participarea a cinci centre universitare, cu 12 echipe în care se regăsesc 59 de studenți cu 23 de coordonatori.

ECOTROPHELIA EUROPE 2023, faza națională de la USV Iași îl are ca președinte al juriului pe Cătălin BÎLBÎE de la SC EXPERGO BUSINESS NETWORK SRL, iar ca membri pe Adrian DOBRE de la MULTIVAC România, Irina Mihaela MATRAN de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, Cecilia Oana ȚUGULIA de la Asociația producătorilor locali produs în Iași și Paul Corneliu BOIȘTEANU de la USV Iași.

„Pentru trei zile, putem spune că centrul industriei alimentare se va muta la Iași. Toți cei care proiectează și concep fișe tehnologice ale produselor alimentare au în vedere ca acestea să fie funcționale, cu valori nutritive ridicate și care țin cont de conceptele de sustenabilitate. Ne mai dorim ca toate produsele ce vor fi în competiție să fie brevetate și să se regăsească cât mai curând în liniile de producție, având în vedere că aproape toate echipele au încheiate contracte de parteneriate cu unități procesatoare”, a declarat șef lucr. dr. Marius Ciobanu, Facultatea de Agricultură a USV Iași.

Concursul are drept scop încurajarea creativității studenților în dezvoltarea unor produse alimentare eco-inovative, de calitate, destinate consumului uman, prietenoase cu mediul înconjurător și este deschisă tuturor studenților înscriși la programele de studii de licență și masterat. Pe de altă parte, ECOTROPHELIA are ca scop și formarea de personal pentru industria alimentară europeană care să fie bine informat, să gândească ecologic și sustenabil.