11 semne ca ai ficatul intoxicat
Ficatul este un organ important foarte sensibil la inflamatii, medicamente, imperfectiuni genetice, toxine industriale si chiar anumite elemente din natura.
Exista diverse semne ca ai ficatul intoxicat. Acest organ are rolul de a metaboliza nutrientii, medicamentele si alte substante toxice, astfel ca, la un moment dat, se poate umple de toxine.
Cu alte cuvinte, ficatul este un filtru urias care separa elementele toxice inainte ca acestea sa patrunda in sange si in alte tesuturi ale corpului. Insa, in anumite cazuri, organismul nu proceseaza aceste substante in mod corespunzator, afectand ficatul.
Ce este toxicitatea hepatica?
Toxicitatea hepatica reprezinta deteriorarea ficatului de catre medicamente sau alte elemente daunatoare. Abilitatea acestui organ de a filtra diferite substante il predispune la intoxicare.
Intoxicarea ficatului este o afectiune majora atat in Statele Unite, cat si in tarile europene. In ultimii ani, aceasta problema a capatat o amploare deosebita, ducand chiar la scoaterea anumitor produse de pe piata.
Printre toxinele care afecteaza ficatul se numara:
- O gama larga de medicamente (in principal antibioticele si antiinflamatoarele);
- Anumite substante naturale (de exemplu, ciupercile sau ceaiul verde consumat in mod excesiv) si industriale, care provoaca reactii neobisnuite in organism.
Semne ca ai ficatul intoxicat
Principalele semne ca ai ficatul intoxicat se aseamana cu simptomele hepatitei virale. Astfel, toxicitatea hepatica se prezinta la fel ca orice alta boala a ficatului, care il impiedica sa functioneze in mod corespunzator.
Cele mai frecvente simptome sunt urmatoarele:
- Icter
- Greata si varsaturi
- Schimbarea culorii scaunului
- Urina mai inchisa la culoare
- Oboseala
- Dureri abdominale si balonare
- Febra
- Lipsa poftei de mancare
- Mancarimi ale pielii
- Vanatai
Unele persoane nu prezinta niciun simptom. Insa problema este identificata in momentul in care pacientul este expus la anumite toxine hepatice previzibile. In caz contrar, simptomele pot aparea dupa cateva saptamani sau chiar luni.
Ce produse pot umple ficatul cu toxine?
Medicamente
Lista de medicamente cu o toxicitate dovedita, realizata de agentia spaniola a medicamentelor si Guvernul spaniol te poate ajuta sa iti dai seama daca medicamentele pe baza de plante pe care le iei ar putea fi daunatoare.
Suplimente nutritionale sau pe baza de plante
Unele persoane nu constientizeaza ca si remediile naturiste pot duce la intoxicarea ficatului. Drept urmare, nu este indicat sa combini mai multe produse.
Cateva plante care prezinta risc sunt:
- Morinda citrifolia (citrifolia mare)
- Viscus album (vasc)
- Valeriana officinalis (valeriana)
- Cinnamomum camphora (ulei de camfor, Wick VapoRub)
- Aloe vera
- Glycine max (izoflavoni din soia)
Ciuperci
Anumite soiuri de ciuperci contin anatoxine. Acestea sunt toxine hepatice care provoaca daune la nivelul celulelor si al tesuturilor hepatice si renale.
Anatoxinele pot cauza urmatoarele simptome:
- Dureri de stomac
- Varsaturi
- Greata
- Sangerari
In lipsa unei ingrijiri medicale corespunzatoare, substantele toxice din ciuperci pot provoca infarct miocardic sau chiar decesul pacientului in doar doua zile.
Droguri si agenti chimici
Aceasta categorie cuprinde substante precum cocaina, ecstasy, pesticide, erbicide, clorura de vinil si alimente contaminate.
Cum este diagnosticata toxicitatea hepatica?
Nu exista un test anume care sa identifice toxicitatea ficatului. Mai sus am prezentat anumite semne ca ai ficatul intoxicat, insa acestea pot fi confundate cu simptomele altor boli. Prin urmare, este indicat sa se efectueze anumite analize medicale pentru a scoate din calcul hepatita virala sau alte posibile cauze.
Tratament
Acetilcisteina este o substanta care ajuta la eliminarea toxinelor din ficat. Aceasta este utilizata in cazul in care vorbim de o intoxicare in urma unei supradoze de paracetamol. In rest, nu exista niciun alt tratament sau leac specific.
Este esentiala identificarea si eliminarea cauzei problemei. Alte masuri care se pot lua sunt tratarea simptomelor, cum ar fi varsaturile, odihna si evitarea substantelor care exacerbeaza simptomele.
Riscuri
In generale, toate neplacutele semne ca ai ficatul intoxicat tind sa dispara atunci cand substanta toxica este eliminata. Daca starea de sanatate nu se imbunatateste nici in acest caz, se pot produce daune ireversibile asupra ficatului, cum ar fi insuficienta sau ciroza hepatica.
Dupa cum poti vedea, intoxicarea ficatului poate fi o problema foarte grava. Prin urmare, este important sa recunosti semnalele de alarma transmise de organismul tau pentru a preveni complicatiile.
Daca observi anumite semne ca ai ficatul intoxicat, nu sta pe ganduri. Mergi imediat la medic.