11 plante benefice in tratamentul micozelor piciorului
O echipa de cercetatori de la Human Genome Institut din Bethesda, Statele Unite, a testat ADN-ul ciupercilor care traiesc in 14 regiuni diferite ale organelor unor oameni sanatosi. Numai in partea de jos a piciorului exista 180 de specii de ciuperci parazite, dintre care 40 de specii isi au habitatul preferat intre degetele picioarelor, alte 60 de specii in zona calcaiului si 80 de specii sub unghii.
Micozele piciorului sunt cauzate cel mai adesea de fungi (ciuperci) din categoria Tricophyton si Epidermophyton care ataca keratina din stratul cornos al pielii, parului si al unghiilor; sunt intotdeauna patogene si cauzeaza infectii cutanate superficiale ale pielii (speciile antropofile) sau inflamatii ale pielii (speciile zoofile). Dintre acestea, Tricophyton rubrum este cel mai frecvent identificata in intreaga lume cauzand 70-80% dintre cazurile de micoze.
Foarte rar sunt implicate levurile (Candida albicans) si mucegaiuri nondermatofitice (Scytalidium dimidiatum, Scytalidium hyalinum).
3 probleme medicale date de ciuperca piciorului
Simptomele ciupercii piciorului
Cele mai frecvente simptome sunt:
•Descuamare si fisuri ale pielii piciorului;
•Inrosire, aparitia de vezicule cu lichid sau maceratia pielii;
•Prurit (mancarime) sau senzatia de arsura la nivelul piciorului.
De retinut este faptul ca simptomele pot fi diferite de la o persoana la alta. Sunt persoane care nu prezinta nici un semn pe cand altele sufera un disconfort sever.
Factori de risc
– existenta unei predispozitii individuale
– barbatii sunt mai expusi decat femeile la infectiile cu ciuperci ale pielii;
– antecedentele medicale de infectii fungice repetate;
– afectiuni debilitante (diabet sau cancer);
– activitatea preponderenta in climat cald si umed;
– varsta: ciuperca piciorului este mai frecventa in randul adultilor; copiii contracteaza foarte rar aceasta infectie micotica.
– pastrarea umeda a pielii picioarelor datorita purtarii incaltamintei putin permeabile si a ciorapilor din materiale sintetice care favorizeaza transpiratia locala si impiedica evaporarea;
Ciuperca piciorului este foarte contagioasa. Te poti imbolnavi:
– daca atingi pielea unei persoane afectate.
– daca atingi suprafete contaminate cum ar fi podelele din dusurile publice sau vestiare.
– daca folosesti prosoape sau incaltaminte imprumutate.
Plante eficiente in tratamentul micozelor piciorului
Ciuperca piciorului poate fi tratata cu bai in ierburi, infuzii cu radacini sau combinatii de diferite plante. Cele mai utilizate plante sunt:
Galbenele
Au actiune decongestiva, antiinflamatorie, anestezica (actioneaza ca anestezic la nivelul terminatiilor nervoase), calmeaza pruritul, reduce durerea, are efect racoritor, antipyretic.
Se pot folosi sub forma de ulei care se aplica pe zona afectata.
Pelin
Are actiune antiparazitara, antimicotica.Se foloseste sub forma de :
– infuzie: se prepara dintr-o lingurita de frunze la 250 ml de apa clocotita. Se acopera vasul timp de 15 minute, se strecoara si se foloseste pentru spalaturi ale zonelor infectate si pentru comprese.
– macerat: Pune 50 de g de frunze maruntite sa se macereze in 250 g de otet de mere timp de patru zile, dupa care strecoara si tamponeaza locurile infectata. Solutia se pastreaza in sticlute mici la rece.
Urzica alba moarta
Se foloseste atat intern cat si extern sub forma de bai locale, comprese, cataplasme cu frunze proaspete oparite.
Tinctura de urzica: Radacinile, scoase din pamint primavara sau toamna, sunt spalate cu o perie si taiate marunt. Se umple cu ele o sticla pina la git. Se toarna deasupra rachiu de secara de 38-40% si se lasa sa stea 14 zile la loc calduros.
Bai de picioare: Cate 2 maini pline de radacini bine spalate si periate si de urzici proaspete (tulpina si flori) se lasa peste noapte in 5 litri apa si se incalzesc a doua zi pana dau in clocot. Se introduc picioarele in baia facuta cit de fierbinte se suporta si se tin 10 minute. Urzicile raman in apa in timpul baii. Aceasta baie de picioare poate fi folosita inca de 2-3 ori, daca este reincalzita.
Vindecati ciuperca piciorului cu un tratament natural uimitor!
Usturoi
Este puternic antibiotic natural, antimicotic, antiparazitar. Se foloseste sub forma de:
– pasta de usturoi amestecat cu ulei de masline care se aplica pe zona afectata. Se acopera apoi piciorul cu o soseta curate.
– alifie de usturoi – O capatana de usturoi pisat se amesteca bine cu 100 – 150 grame de ghee (unt clarifiat). Amestecul obtinut se pune pe foc mic la bain-marie timp de 3 ore. Dupa fierbere, amestecul se strecoara si se pune intr-un vas curat. Se adauga ceara de albine curata, de marimea unei cirese mari.
Amestecam repede cu o lingura de lemn pana se topeste ceara, lasam sa se odihneasca preparatul 10 – 15 minute dupa care amestecam din nou cu un mixer cosmetic sau cu o lingura de lemn, ca la maioneza timp de 10 minute. Preparatul este gata, il bagam la frigider si se poate folosi dupa 6 ore. Se pastreaza la frigider sau in locuri racoroase ferite de lumina si caldura.
Busuioc
Este antiseptic, antibacterian, decongestiv, imunomodulator. Il poti folosi sub forma de bai de picioare. Jumatate de cana de planta la 2 litti de apa se fierb timp de 5 minute. Se lasa la racit. In acest lichid se scalda piciorul afectat timp de 20 minute.
Cimbru
In 1725, un farmacist german a descoperit ca uleiul esential planta contine un dezinfectant puternic, denumit timol, care este eficient impotriva bacteriilor si ciupercilor.
In cazul micozei piciorului, uleiul de cimbru poate fi aplicat extern ca antiseptic.
Rostopasca
Are o puternica actiune antimicotica administrandu-se sub forma de gargara, tamponari, badijonari in diverse preparate: tincturi, infuzie.
Tinctura: Se pun intr-un borcan cu filet, 15 linguri de pulbere de rostopasca, peste care se adauga doua pahare (400 ml) de alcool alimentar, de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare.
Infuzia combinata: Se pun 3-4 linguri de rostopasca maruntita la macerat in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de preparat, care se foloseste mai ales extern, sub forma de comprese, gargara si bai.
Cataplasma cu rostopasca: O mana de frunze maruntite de rostopasca se lasa timp de 1-2 ore sa se inmoaie in apa calda (40-50 grade Celsius). Se aplica apoi pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasa sa actioneze vreme de 1 ora.
Remediu naturist pentru ciuperca piciorului
Nuc
Se folosesc frunzele de nuc sub forma de infuzie preparata dintr-o lingurita de frunze uscate adaugate la 200 ml apa clocotita, se consuma intern 2 cesti de ceai pe zi si extern sub forma de spalaturi locale sau comprese (pentru uz extern se prepara un decoct mai concentrat, din 3 linguri de frunze de nuc la 250 ml apa care se fierb timp de 10 minute.
Coada soricelului
Se foloseste sub forma de tinctura: Culege frunze proaspete atat cat sa umpli o sticla de un kg. Peste ele toarna spirt sanitar, atat cat sa se umple sticla. Inchide-o si tine-o la soare pana se inverzeste lichidul putin, asta fiind circa 3-4 zile. Se inmoaie piciorul afectat in aceasta tinctura circa 10 minute si apoi se usuca la soare. Tratamentul se repeta dupa 2 saptamani.
Arbore de ceai
Uleiuri de arbore de ceai are excelente proprietati anti-fungice. Se aplica 4-5 picaturi de ulei pe zonele afectate de 3 ori pe zi. Veti observa imbunatatiri foarte repede.
Menta
Se foloseste in cazul in care pielea prezinta crapaturi profunde si dureroase, sub forma de :
– ulei esential dizolvat in alcool cateva zile la inceput pana cand pielea incepe sa se usuce;
– alifie care care contine 3-5 % ulei esential pana la vindecarea completa.
De asemenea, se poate face o cataplasma din frunze de menta amestecate cu sare care se aplica pe zona bolnava timp de o ora. Procedura se repeta pana la disparitia bolii (2-3 luni).