100.000 de euro pentru instalarea tinerilor fermieri. Anul acesta ieșenii vor putea depune proiectele
Specialiștii din domeniu estimează că, începând cu data de 15 ianuarie, ar putea fi demarată o nouă sesiune de depunere a proiectelor în cadrul submăsurii 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”. Anul acesta apar modificări importante la această măsură, prin care tinerii pot obține bani europeni pentru dezvoltarea unor afaceri. Una dintre acestea este despre suma pe care o pot accesa. Dacă în anii precedenți puteau primi maxim 50.000 de euro pentru fiecare proiect depus și eligibil la finanțare, anul acesta potențialii beneficiari primesc vești mai bune.
Tinerii fermieri vor primi un sprijin financiar dublu, 100.000 de euro pentru instalarea ca șefi de exploatație agricolă. Suma este acordată tinerilor fermieri, la instalare, dar și întreprinderilor nou-înființate, cu condiția să fie înființate în mediul rural. În acest fel, este posibilă reînnoirea generațiilor din agricultură, subiect dezbătut intens, în ultimul timp, atât la nivel local, național, dar și european. Depopularea satelor a determinat ca tinerii să nu mai lucreze terenurile agricole, iar oficialii europeni caută soluții pentru ca aceștia să fie stimulați să devină fermieri. Tânărul fermier care va putea obține banii europeni va avea tot 40 de ani, cum a fost și până acum, iar banii nerambursabili vor fi de 90 la sută din suma accesată.
Milioane de euro au ajuns la tinerii ieșeni
Anul acesta, tinerii fermieri din județ au încasat în jur de 4 milioane de euro pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural. Banii au fost virați în conturi de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) Iași, iar anul viitor vor fi efectuate noi plăți către acești beneficiari. Banii au fost încasați de tinerii care au depus proiectele la AFIR sau la GAL-urile (grupurile de acțiune locală) din Iași. Sumele obținute sunt cuprinse între 25.000 și 50.000 de euro pentru fiecare proiect. Afacerile inițiate de beneficiari sunt în domeniul apicol, zootehnic și vegetal.