10 lucruri interesante despre pestii Guppy

de: catalin.curarariu
11:01, 09 nov. 2023

Pestii Guppy sunt foarte cunoscuti de cei pasionati de acvaristica. Sunt disponibili intr-o mare varietate de culori si sunt relativ usor de crescut, fiind potriviti pentru incepatori. Pestii Guppy sunt nativi din America de Sud, insa in prezent sunt raspanditi in intreaga lume. Exista numeroase informatii despre acesti pesti frumos colorati, deoarece sunt usor de ingrijit si de reprodus in numar semnificativ. Acesti pestisori pot parea simpli din cauza dimensiunii lor dar exista o serie de lucruri incredibile despre ei pe care cu siguranta nu le stiati.

10 lucruri interesante despre pestii Guppy

1. Doar pestii Guppy masculi au culori diferite

Datorita multitudinii lor de culori si forme ale inotatoarelor, pestii Guppy au mai fost denumiti „pesti curcubeu”. Culorile lor includ portocaliu, rosu, alb, negru, albastru si verde. In salbaticie, masculii Guppy au solzi colorati, in timp ce femelele au o culoare palida si sunt mult mai sterse. Datorita reproducerii selective, pestii Guppy de acvariu pot si colorati si au forme frumoase ale inotatoarelor, indiferent de sexul lor.

Masculii Guppy pot avea coada in diverse forme si corpul lor are o culoare plina, uneori cu modele si culori diferite pe corpul lor. Crescatorii se concentreaza in prezent pe crearea de femele Guppy de acvariu cu cozi si aripioare dorsale colorate. Cu toate acestea, corpurile lor vor avea in continuare o culoare neutra.

2. Pestii Guppy au fost numiti dupa cercetatorul care i-a descoperit

In 1866, Robert John Lechmere Guppy, cercetator si geolog, a descoperit acest peste in Trinidad. National Institute of Higher Education, Research, Science and Technology i-a confirmat descoperirea. Dar Guppy nu a fost prima persoana care a descoperit acesti pesti colorati. W.C.H. Peters a fost cel care descoperit initial pestii Guppy  dar i-a trecut cu vederea si nu a reusit sa primeasca recunoastere pentru descoperirea sa.

3. Exista diferite specii de Guppy

Speciile au culori modele si forme ale cozii diferite. Unele dintre cele mai comune si binecunoscute specii de Guppy (detalii) sunt:

  • Fancy Guppy, care are culori stralucitoare si inotatoare elaborate. Forma inotatoarelor poate fi voalata, triunghiulara, etc.
  • Endler Guppy, care este mai putin colorat decat Fancy Guppy si are o inotatoare mai rotunda
  • Guppy de mlastina este o specie mai rara, care traieste in mod obisnuit in apa sarata (salmastra) si paraiele din jurul Trinidadului

4. Acesti pesti se pot adapta la diferite medii

Acesti pesti colorati sunt originari din America de Sud. Se gasesc in mod obisnuit in Insulele Virgine americane, Brazilia, Jamaica, Antigua, Barbados si Venezuela. In prezent insa acesti pesti sunt intalniti oriunde pe planeta, cu exceptia Antarcticii.

Ei pot trai in apa dulce si apa salmastra dar prefera apa dulce de mica adancime, bazine si paraie. Pot fi intalniti in intreaga lume si in apele tropicale si subtropicale si in acvariile noastre, ca animale de companie.

5. Guppy sunt omnivori

Guppy sunt pesti oportunisti, hranindu-se cu aproape orice intra in gura lor minuscula insa dietele pestilor Guppy din salbaticie si a celor tinuti ca animale de companie variaza. Daca in salbaticie acestia se hranesc cu insecte, alge si larve, Guppy domestici se hranesc cu fulgi de legume, spirulina, tablete de alge, creveti cu saramura, microviermi (viermi nematozi). Unii proprietati ii hranesc chiar cu galbenus de ou si bucatele de inima de vita, pe care pestii le mananca cu placere.

6. Guppy au fost folositi in lupta contra malariei

Utilizarea pestilor Guppy in lupta contra malariei poate parea imposibila deoarece pare  incredibil ca acesti pesti mici pot preveni bolile. Cu toate acestea, se stie ca oamenii contracteaza malaria prin intermediul tantarilor si  ca Guppy au fost folositi pentru a reduce populatiile de tantari. Oamenii au introdus acesti pesti in raurile din Asia si Africa pentru a manca larvele de tantari si pentru a tine malaria sub control. Larvele de tantari au aproximativ 0,25 cm, fiind o gustare excelenta de marimea unei muscaturi pentru pestii Guppy.

7. Guppy au fost folositi si la testarea apei potabile

Tarile in curs de dezvoltare sau din lumea a treia, cum ar fi India, tind sa se confrunte cu multe probleme cu apa potabila curata. Dupa inundatii si dezastre naturale, sursele de apa devin adesea contaminate sau compromise. Apa potabila murdara poate duce la boli si chiar la moarte. In multe cazuri, oamenii din zona nu au acces la echipamente de laborator sau truse de testare a apei. Aici, pestii Guppy devin nepretuiti.

Oamenii din regiunile sarace au inceput sa testeze apa potabila introducand pesti Guppy in sursa de apa. Daca acestia supravietuiesc cateva zile, localnicii pot considera ca apa este sigura pentru consumul uman.

8. Pestii Guppy nu depun icre

Majoritatea pestilor depun icre, insa nu si Guppy. Femelele ajung la maturitatea sexuala la 3 luni. Masculii urmaresc femelele si odata ce se imperecheaza, femela poate stoca spermatozoizii masculului timp de pana la 8 luni. Sunt pesti vivivpari iar o singura fertilizare a femelei poate avea ca rezultat mai multe randuri de pui. Exista posibilitatea sa aveti un acvariu plin cu pesti Guppy in timp scurt.

Femela poate da nastere la 10-50 pui o data, insa poate ajunge si la 100 de pui. Acest lucru se poate intampla in fiecare luna, pe tot parcursul anului. Puii pot inota si se pot descurca singuri de indata ce se nasc insa s-ar putea sa nu fie in siguranta in preajma parinilor deoarece Guppy sunt uneori canibali. Daca supravietuiesc, Guppy au o viata relativ lunga, intre 1-3 ani. In conditii optime, pot trai si pana la 5 ani.

9. Guppy pot supravietui fara hrana perioade lungi de timp

Dimensiunea lor mica ii face pe multi sa creada ca acesti pesti trebuie sa manance des pentru a ramane in viata, insa acest lucru nu este adevarat. Guppy pot supravietui intr-un acvariu timp de o saptamana fara sa manance. Proprietarii de Guppy au descoperit chiar ca acestia pot supravietui mai mult decat atat, peste 2 saptamani, fara mancare. (Totusi, nu va sfatuim sa testati acest lucru).

10. Pestii Guppy au un mecanism de aparare grozav

Pestii mai mari mananca adesea pestii Guppy. Unele pasari salbatice se pot hrani si ele cu acesti pestisori. Proprietarii de animale de companie ar trebui sa fie atenti la imperecherea speciilor de pesti in acvarii. Guppii se inteleg bine cu alti pesti, dar pot cadea prada speciilor agresive din acvariu.

V-ati intrebat vreodata de ce ochii pestilor Guppy devin negri uneori? Dupa cum am mentionat, Guppy sunt colorati, ceea ce ii face o tinta pentru pradatori. Dar, au si un mecanism de aparare. Cand sunt atacati, Guppy isi schimba irisul din argintiu in negru. Guppy poate scapa in timp ce pradatorul se fixeaza pe ceea ce crede ca este capul Guppy-ului.