1 miliard de euro se împrumută Guvernul PSD-PNL în luna octombrie
Datoria externă a României atinge cote alarmante, iar Guvernul PSD-PNL se împrumută în luna octombrie cu 1 miliard de euro. O sumă greu de justificat în contextul în care, în teorie, lucrurile ar trebui să aibă o direcție pozitivă.
Doar într-o singură zi, Guvernul s-a împrumutat cu 500 de milioane de lei (aprx. 100 milioane de euro), anunță analiștii economici.
1 miliard de euro se împrumută Guvernul PSD-PNL în luna octombrie
Luni, Ministerul Finanțelor a obținut un împrumut de 500 de milioane de lei (aproximativ 100 de milioane de euro) de la bănci printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate de 43 de luni și un randament mediu anual de 6,34%, conform datelor furnizate de Banca Națională a României.
În luna octombrie 2024, Ministerul a planificat să împrumute 5,7 miliarde de lei de la bănci comerciale, adică peste un miliard de euro. Luni, valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, însă băncile au oferit subscrieri care au depășit 1,233 miliarde de lei.
Marți va avea loc o licitație suplimentară în cadrul căreia statul intenționează să atragă încă 75 de milioane de lei, la același randament stabilit anterior.
În total, Ministerul Finanțelor are în vedere împrumuturi de 5,7 miliarde de lei în octombrie, la care s-ar putea adăuga încă 705 milioane de lei prin oferte suplimentare necompetitive. Astfel, suma totală ar ajunge la 6,405 miliarde de lei, cu 730 milioane de lei mai mult decât s-a planificat în septembrie 2024, când suma țintită a fost de 5,675 miliarde de lei. Aceste fonduri vor fi folosite pentru refinanțarea datoriei publice și finanțarea deficitului bugetar.
România are un deficit bugetar record
Veștile proaste nu continuă să apară. Pe lângă sumele mari de bani cu care Guvernul PSD-PNL se împrumută, România va încheia anul 2024 cu un deficit bugetar record, de 8%. Execuția bugetară din primele șapte luni ale anului 2024 a înregistrat un deficit de aproximativ 71 de miliarde de lei, echivalent cu 4,02% din PIB. Acest deficit este cu 1,6 puncte procentuale mai mare decât cel raportat în aceeași perioadă din 2023 și reprezintă circa 81% din deficitul stabilit pentru întreg anul 2024. După opt luni, deficitul a crescut la 4,53% din PIB. Consiliul Fiscal subliniază că guvernul trebuie să gestioneze cu mare atenție cheltuielile până la sfârșitul anului, avertizând că amânarea plăților nu va corecta problemele structurale ale bugetului.
Consiliul avertizează că este riscant să se afirme că deficitele sunt cauzate de investiții și că ar fi sustenabile. Impactul investițiilor depinde în mare măsură de calitatea lor, de capacitatea de a stimula producția de bunuri exportabile și de a reduce importurile. În plus, fondurile europene joacă un rol important atât pe partea de cheltuieli, cât și pe cea de venituri ale bugetului. Raportul Draghi evidențiază necesitatea unor investiții de calitate în Uniunea Europeană, cu o viziune orientată spre viitor.
Conform Consiliului Fiscal, deficitele, atât interne cât și externe, reprezintă o vulnerabilitate care trebuie corectată prin măsuri macroeconomice adecvate. Așadar, cu un împrumut de 1 miliard de euro în luna octombrie, cu un deficit comercial record și o inflație mare, Guvernul PSD-PNL dovedește încă odată că este incompetent și că trebuie schimbat.