1 Mai 2020, zi liberă de la stat. Câte libere legale au mai rămas în 2020
1 mai 2020 libere legale. Conform Codului Muncii, romanii se bucura în fiecare an de zile libere de la stat care sunt asociate cu sărbătorile legale. În anul 2020 avem 15 zile libere care au fost publicate de Guvern în luna ianuarie. Până la sfârşitul anului 2020 au mai rămas 8 zile de acest gen.
1 Mai 2020, zi liberă de la stat
Orice zi liberă de la stat este un motiv de bucurie pentru majoritatea romanilor. Fiecare alege să-şi petreacă aceste zile libere aşa cum crede de cuviinţă. Trebuie spus faptul că angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze în aceste zile de sărbătoare legală sunt plătiţi suplimentar sau li se oferă alte zile libere.
Chiar dacă Sărbătorile Pascale s-au terminat recent, romanii vor avea încă un motiv de bucurie. Ziua de 1 Mai este sărbătoare legală iar autorităţile romane oferă angajaţilor liber de la stat. Şi cum anul ăsta 1 Mai pică într-o zi de vineri, angajaţii romani vor avea un week-end prelungit. Pe această dată se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Muncii, majoritatea guvernelor din ţările europene decretând prin lege ca ziua de 1 Mai să fie nelucrătoare.
Angajaţii de la stat au beneficiat de la începutul anului până la această dată de cinci sărbători legale. Romanii aveau să păşească în noul an cu aproape o săptămână liberă. Pe 1 şi 2 ianuarie, primele două zile din an, nu s-a lucrat, aşadar au fost zile libere. Deoarece aceste zile au picat miercuri şi joi, Guvernul a luat hotărârea ca şi ziua de vineri, 3 ianuarie, să fie tot zi nelucrătoare.
Următoarea zi liberă a fost 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Romane. Cum aceasta a picat într-o zi de vineri, romanii au beneficiat de încă un week-end prelungit. În luna aprilie au fost Sărbătorile Pascale. Astfel, ziua de 17, respectiv Vinerea Mare, a fost decretată zi liberă prin lege. La fel au fost şi prima şi a doua zi de Paşte, tot zile nelucrătoare.
1 mai 2020 libere legale. Zile libere legale în 2020
Până la sfârşitul anulul, romanii vor avea încă 8 zile libere legale. De Ziua Copilului, 1 Iunie, bugetarii vor avea liber de la stat. 1 Iunie cade într-o zi de luni, astfel că angajaţii vor beneficia de un week-end prelungit. Următoarea zi liberă din iunie pică pe data de 7, atunci când romanii sărbătoresc Rusaliile. Luna iulie nu ne va aduce nicio sărbătoare legală. Şi ziua de 15 august, atunci când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, este zi liberă de la stat. Dar anul acesta sărbătoarea pică într-o sâmbătă, când oricum angajaţii au liber.
Lunile de toamnă vin şi acestea fără sărbători legale. Astfel, până pe 30 noiembrie, când se sărbătoreşte Sfântul Andrei, nu mai beneficiem de nicio zi liberă. Veste bună este că ziua va pica într-o luni, aşa că va fi un nou week-end prelungit. Mai mult decât atât, şi 1 decembrie, atunci când este Ziua Naţională a României, va fi asociată cu acest week-end prelungit, astfel că romanii vor sta acasă patru zile.
Ultimele zile libere legale din acest an vor fi 25 şi 26 decembrie, atunci când se sărbătoreşte Crăciunul. 25 decembrie cade într-o zi de vineri, aşa că bugetarii vo avea o singură zi liberă, sâmbătă 26 decembrie, fiind oricum zi nelucrătoare.
Zile libere pentru situaţii speciale
Conform Legii nr. 62/2011, companiile din sectorul privat sunt obligate să stabilească numărul de zile libere în caz de deces al unei persoane apropiate angajatului.
În cazul zilelor libere pentru bugetari în 2020 pentru situaţii speciale, numărul pentru o parte din acestea este precizat în art. 24 al Hotărârii Guvernamentale nr. 250/1992:
Zile libere la Căsătoria angajatului – 5 zile
Naştere sau căsătoria unui copil – 3 zile
Zile libere pentru Decesul soţului său al unei rude de până la gradul II a salariatului ( de exemplu, zile libere decesul bunicului) – 3 zile