Local

Ultima rectificare de buget pe 2022 aduce tăieri masive pentru Ministerul Sănătății

Publicat: 20 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ultima rectificare de buget pe 2022 aduce tăieri masive pentru Ministerul Sănătății
Petru Movila

Executivul precizează că în urma noii rectificări bugetare, veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 521,1 milioane lei, iar cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 522,1 milioane lei.

Noua rectificare bugetară aduce pentru Ministerul Sănătății o tăiere e bugetului în valoare de -1.063,2 milioane lei per sold. Au fost asigurate fonduri suplimentare în valoare de 216.1 milioane de lei pentru echilibrarea Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Având în vedere execuția cheltuielilor bugetare s-au identificat economii în principal la: cheltuieli de personal, bunuri și servicii, transferuri între unități ale administrației publice, proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020, programe cu finanțare rambursabilă și active nefinanciare.

„Suma de 1 milion de lei din bunuri şi servicii a fost tăiată de la Ministerul Sănătăţii, la rectificarea bugetară proaspăt aprobată. La acest capitol bugetar se regăseşte achiziţia de medicamente şi alte produse necesare unei funcţionări adecvate a spitalelor din România. Spitalele noastre au atâta nevoie de medicamente, de dotări, de investiţii, de modernizări, de perfecţionarea continuă a cadrelor medicale, dar Guvernul consideră normal să direcţioneze 1 milion de lei din bugetul Miniaterului Sănătății spre acordarea de ajutoare sociale şi către plata dobânzilor la împrumuturile record făcute de la începutul anului în prezent. 80% din ambulanţele noastre au depăşit numărul de km necesari şi sunt bune, de ceva ani, doar pentru a fi scoase din circulaţie. Această mutare din bugetul MS arată clar că actualilor guvernanţi li se pare o normalitate ca pacienţii românii, să îşi aducă de acasă medicamente sau alte produse necesare pentru spitalizare, de exemplu”, precizează Petru Movilă, președintele PMP Iași.

Noua rectificare bugetară aduce tăieri masive și petru următoarele ministere: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: -3.815,2 milioane lei, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: -538,8 milioane lei, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii: -514,8 milioane lei, Ministerul Afacerilor Interne: -383,6 milioane lei, Ministerul Energiei: -327,3 milioane lei, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării: -186,0 milioane lei, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse: -109,7 milioane lei, Secretariatul General al Guvernului: -90,9 milioane lei, Serviciul de Telecomunicații Speciale: -85,6 milioane lei, Ministerul Educației: -80,0 milioane lei, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: -76,5 milioane lei.

Comments are closed.

Adauga un comentariu