Sfântul Ioan Botezătorul, Înainte Mergătorul Domnului! Ce este bine să facă toți creștinii în această zi de sărbătoare!

07 ian. 2023, 02:00,
Codruța Șoroagă, în Eveniment-Social

În fiecare an, în ziua de 7 ianuarie, a doua zi după Bobotează, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul. Acesta este cunoscut și ca Înainte Mergătorul Domnului. Data de 7 ianuarie este una încărcată de tradiții, obiceiuri și superstiții de care creștinii ortodocși țin cont și astăzi.

Sfânta Scriptură ne dezvăluie faptul că Sfântul Ioan Botezătorul a fost proroc încă din pântecele mamei sale. Potrivit Scripturii, Ioan a săltat în pântecele mamei când Elisabeta s-a întâlnit cu Fecioara Maria, care urma să-l aducă pe lume pe Domnul Iisus Hristos. Sfântul Ioan a fost botezat pentru că așa a dorit Dumnezeu, prin Arhanghelul Gavriil, care a vestit acest lucru.

o icoana cu sf. Ioan Botezatorul

Sfânta Scriptură ne dezvăluie faptul că Sfântul Ioan Botezătorul a fost prooroc încă din pântecele mamei sale

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul, Înainte Mergătorul Domnului

taierea capului Sf. Ioan Botezatorul

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este consemnată în calendarul creștin ortodox la 29 august

Sfântul Ioan s-a născut în cetatea Orini. Mama sa, Elisabeta, se trăgea din seminția lui Aaron, iar tatăl său a fost preotul Zaharia. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul i-a fost vestită lui Zaharia de către arhanghelul Gavriil. Deoarece nu a dat crezare spuselor lui Gavriil a rămas mut până ce fiul său a primit nume.

Sfântul Ioan Botezătorul a avut misiunea de a pregăti poporul pentru venirea lui Iisus Hristos și de a-l face cunoscut poporului lui Israel drept Fiul lui Dumnezeu. Prin botezarea oamenilor în Iordan, Sfântul Ioan Botezătorul i-a pregătit, de fapt, pentru adevăratul botez, cel de duh, pe care l-a adus Iisus Hristos.

Mântuitorul s-a făcut cunoscut oamenilor la vârsta de 30 de ani, vârsta considerată de evrei ca fiind vârsta maturității. Sfântul Ioan Botezătorul nu era un orator prea bun, dar avea harul de-ai convinge pe oameni să-l urmeze. Ioan Botezătorul își începea predicile cu aceleași cuvinte ca și Mântuitorul:

„Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția Cerurilor” (Matei 3, 2).

Ioan Botezătorul era foarte smerit, umbla îmbrăcat doar într-o haină aspră, din păr de cămilă, peste care încingea o curea din piele. Sfântul Ioan Botezătorul se hrănea cu lăcuste și miere sălbatică. Acesta a viețuit într-o peșteră, în pustietate, până a fost prins de oamenii lui Irod. Ioan îl mustra în permanență pe Irod din cauza traiului său nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui său. Vrând să scape de Ioan Botezătorul, Irodiada a sfătuit-o pe fiica sa, Salomeea, care dansase și îi plăcuse foarte mult lui Irod, să ceară capul lui Ioan.

Deși nu s-a învoit inițial, Irod a acceptat până la urmă cererea Salomeei. Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este consemnată în calendarul creștin ortodox la 29 august.

o imagine cu un vas cu agheasma

Creștinii ortodocși obișnuiesc ca în dimineața zilei de Sfântul Ioan Botezătorul să se stropească cu agheasmă nouă, sfințită în ziua de Bobotează

Tradiții și superstiții în data de 7 ianuarie!

o imagine cu un bebelus

Sfântul Ioan Botezătorul este considerat protectorul pruncilor

Ziua de Sfântul Ioan Botezătorul încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, deschis la Sfântul Nicolae. Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul este cunoscută și ca Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Creștinii ortodocși obișnuiesc ca în dimineața acestei zilei să se stropească cu agheasmă nouă, sfințită în ziua de Bobotează, pentru a fi feriți de boli tot restul anului.

Tradiția populară spunea că după Sfântul Ioan se botează gerul, adică se înmoaie frigul și temperaturile încep să crească. Sfântul Ioan Botezătorul este considerat protectorul pruncilor. De aceea, tinerii căsătoriți care își doresc să devină părinți respectă cu sfințenie ziua de 7 ianuarie, în speranța că vor avea parte de copii sănătoși. În popor, sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul este una încărcată de bucurie.

Mai mult, se spune că cei care se veselesc în această zi vor fi veseli tot restul anului. În unele zone ale țării se obișnuiește ca în ziua de Sfântul Ioan Botezătorul, Înainte Mergătorul Domnului, să se meargă cu Iordăneana, ce este un fel de colind.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *