Actualitate

Seniorul-jurnalist Sorin Roșca Stănescu la BZI LIVE: „Scenariul este aproape la indigo cu cel din 2008. Deci începe marea criză prin prăbuşirea unei bănci”

Publicat: 13 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Seniorul-jurnalist Sorin Roșca Stănescu la BZI LIVE Scenariul este aproape la indigo cu cel din 2008. Deci începe marea criză prin prăbuşirea unei bănci
Sorin Roșca Stănescu

Seniorul-jurnalist Sorin Roșca Stănescu a discutat la BZI LIVE despre căderea băncii americane Silicon Valley Bank, fapt ce a produs o puternică undă de șoc pe piețele bursiere din SUA și din Europa, fiind cap de afiș în toată presa europeană.

În acest sens, Bundesbank a anunțat o întâlnire de criză pentru a analiza impactul, în vreme ce Banca Centrală Europeană nu a luat nicio decizie de acest fel.

„Scenariul este aproape la indigo cu cel din 2008. Deci începe marea criză prin prăbuşirea unei bănci. Asta este a 16-a ca mărime, banca din SUA, după care, după principiul vaselor comunicante, începe să se dărâme tot castelul de nisip al sistemului bancar. Băncile sunt interconectate între ele.

Ca dovadă, aceasta prăbuşire a SVB a scăzut cu 100 de miliarde câteva minute practic, valoarea sistemului bancar american. Deci lucrurile se precipită. Trezoreria şi-a făcut o şedinţă de urgenţă, Trezoreria americană, nu ştiu ce au stabilit acolo că nu s-a făcut nimic public… A ieşit sau urmează să iasă Biden, dar ştim că are intenţia de a-i asigura pe americani de a-şi retrage economiile şi a le folosi, ceea ce nu poate fi real”, a spus Sorin Roșca Stănescu la BZI LIVE.

Sorin Roșca Stănescu la BZI LIVE

Nașul presei din România, seniorul-jurnalist Sorin Roșca Stănescu a discutat la BZI LIVE luni, 13 martie, despre falimentul Silicon Valley Bank (SVB), ce zguduie piețele financiare și îi face pe mulți să se întrebe dacă nu va submina sistemul bancar mai larg.

Amintim că până săptămâna trecută, Silicon Valley Bank era cea de-a 16-a cea mai mare bancă din SUA, în valoare de peste 200 de miliarde de dolari.

„Până la urmă, castelul de nisip se prăbuşeşte, nici oamenii, firmele nu vor mai avea acces la fondurile de care dispun şi atunci, cum se întâmplă şi la SVB, legat de această bancă, apar mari dificultăţi în a-şi continua activitatea. Şi atunci intră în colaps, pe sistemul acesta al vaselor comunicante, şi economia.

Următorul colaps începe să se simtă în materie de imobiliare, exact pe vechiul scenariu. Cum a fost şi în 2008. Urmează imobiliarele, scade valoarea proprietăţilor, scade valoarea terenurilor, pentru că majoritatea sunt cumpărate cu bani împrumutaţi de la bancă. Şi vezi dobânzile, celor care nu mai pot să mai facă faţă, nu mai plătesc. Băncile intră în colaps, nu mai dau credite, şi acest circuit se închide până la urmă, la nivel micro-economic”, a spus Sorin Roșca Stănescu.

Adauga un comentariu