Se scumpește gunoiul la Iași. Când intră în vigoare noile tarife – FOTO

20 oct. 2023, 02:00,
Petronel Ștefan, în Titlurile zilei

Potrivit proiectului de hotărâre publicat de Primăria Iași, noi tarife majorate pentru taxa de salubrizare vor fi adoptate. Cetățenii vor plăti mai mult, începând cu 1 ianuarie 2024

Ieșenii vor trebui să plătească mai mult, de la începutul anului viitor, pentru salubrizare. Hotărârea încă nu a fost adoptată, însă urmează să fie votată și aprobată de consilierii locali într-o ședință ulterioară. Cu siguranță, această modificare va stârni mai multe controverse, având în vedere că factura pentru gunoi este deja destul de mare.

Noi tarife majorate pentru taxa de salubrizare

Aleșii locali urmează să voteze proiectul de hotărâre prin care se va majora taxa de salubrizare pe care o plătesc ieșenii, începând de la data de 1 ianuarie 2024. Vizați de modificări sunt utilizatorii care nu au încheiat un contract cu operatorul Salubris pentru colectarea separată și transportul separat al deșeurilor.

Tarifele se adresează și celor al căror contract a fost reziliat ca urmare a neplății serviciului de salubrizare. În același timp, operatorii casnici sunt obligați la achitarea taxei în funcție de numărul de persoane din fiecare familie, mai exact numărul locuitorilor existenți la adresa respectivă. Astfel, tariful pentru salubrizare va ajunge la 37 de lei de persoană, lunar.

„Începând cu data de 01.01.2024 se aproba modificarea taxei speciale de salubrizare pentru toți utilizatorii care nu au încheiat contract cu operatorul pentru colectarea separata si transportul separat a deșeurilor municipale, direct sau prin asociațiile de proprietari, sau a căror contract a fost reziliat ca urmare a neplății serviciului de salubrizare. Cuantumul taxei speciale de salubrizare pentru utilizatorii casnici va fi de 37,00 lei/persoana/luna, reprezentând un nivel cu 50 la sută mai mare decât nivelul rezultat din însumarea tarifelor distincte, stabilite și aprobate de autoritatea administrației publice locale ale Municipiului Iași, pentru activitățile desfășurate de operatori pentru gestionarea fracțiilor de deșeuri municipale colectate separat, exprimate în lei/persoană/lună”, se arată în proiect.

Vor fi majorate și alte tarife

De asemenea, vor mai fi majorate și alte tarife pentru serviciile oferite de Salubris. Astfel, compania își va mări încasările, începând cu anul viitor, în cazul în care proiectul va fi adoptat. În acest sens, și autoritățile locale vor plăti mai mult pentru serviciile de salubrizare în oraș.

„Se aprobă modificarea următoarelor tarife care vor fi practicate de către societatea Salubris S.A. pentru activitățile de salubrizare desfășurate pe căile publice: Tariful pentru măturat manual carosabil de la 32,44 lei/1000mp la 33,97 lei/1000mp; Tariful pentru măturat manual trotuare si alte căi publice de la 41,08 lei/1000mp la 43,05 lei/1000mp; Tariful pentru răzuit rigole și/sau curățat canale/șanțuri de la 3,56 lei/mp la 3,74 lei/mp; Contribuția pentru economia circulara corespunzător valorii prevăzute in Anexa 2 la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu si care se va aplica la toată cantitatea de deşeuri colectate din coșuri stradale si de pe căile publice eliminată prin depozitare; Tariful pentru întreținerea curățeniei pe căile publice (carosabil, trotuare, parcări, etc) de la 14,48 lei/1000mp la 15,18 lei/1000mp; Tariful pentru manopera lucrător salubrizare de la 28,92 lei/ora la 30,29 lei/ora; Tariful pentru curățat zăpadă manual de la 1,15 lei/mp la 1,21 lei/mp; Tariful pentru curățat gheață manual de la 3,77 lei/mp la 3,96 lei/mp; Tariful pentru împrăștiat manual material antiderapant de la 37,38 lei/1000mp la 39,29 lei1000/mp”, se mai arată în proiect.

Noi tarife majorate pentru taxa de salubrizare, în cazul în care consilierii locali vor aproba noul proiect de hotărâre publicat de Primăria Iași.

Comentarii
  • Ce m u i e mare sper să își ia aleșii locali în 2024 încât să nu ii mai regăsim pe aceiași in jurul mesei.

  • IDIOTILOR, ati colecta tot atatia bani daca fiecare si-ar declara corect numarul de persoane!
    Stau 4-5 si declara 1-2 !
    Nu exista sanctiuni, se duc la primarie si ni se baga pe gat ca nu stau 15 zile …..
    Lasati, impovarati -i pe cei corecti ca asa e in tara asta!

  • Am o dilemă!

    Ualeu! 50%! Uăi ,da’ eu n-am gunoi! Mănânc de la glovo, tazz etc , iar ambalajele le duc bunicii la țară s-aprindă focul! …Cum facem?🤔

  • Germania 128 euro pe an două persoane. În Iași aproape 200. Fain…

  • Mariti sa aveti bani de salarii mai mari, prime mai multe…mariti…ca prostii platesc sa aveti voi de unde va lafai….

  • Gunoiul din Germania vine in Romania, de aia e mai ieftin acolo…

  • Cetatean Din Iasi Foarte Revoltat

    HOOOOOȚȚȚIIIIILLLLLOOOOORRRR!! In2022 era 14 lei de persoana, in 2023 …37 lei! Ati scumpit cu 152% ordinarilor! Cum justificati pretul! Eu ,, produc” ( selectiv) aceiasi cantitate de gunoi, iar inflația sa zicem un maxim 30% pe anii 2022, 2022!!! Restul ???? HUOOO! La fel ati facut si cu apa! E in top cea mai scumpa apa din România! Chirica , hoțule, tu esti capul răutăților! Sant in parohia ta. Multa M..E!

  • E plin de blocuri cu autorizatie de case unde sunt zeci de apartamente si au contract de 4 persoane la guniu…

  • Păi nu trebuie plătit și gunoiul adus în containerele UE?

  • 🌚Hoții stau în apartamente! De ce nu se bagă sancțiuni pt mincinoșii de locatari care declara 1 sau Zero persoane și în realitate sunt 4 sau 5 in apartamentul respectiv. Din cauza lor, NOI plătim

    La un calcul simplu, 1 ieșean din 10 plătește gunoiul. Restul declară că sunt plecati cu ligheanul pe Bahlui.

    Noi, ăștia corecți dar puțini sunt cei care plătim acest furt al vecinilor noștrii care sunt „plecați”. Hoții de locatari trebuie puși să plătească retroactiv taxa pe gunoi din ultimi 5 ani.

    Nu există bloc in Iași care să nu declare chiar si zero persoane la gunoi, iar in realitate stau ciorchine in apartamente.

    Amendă si verificări !

  • Sa vada la romii de pe Sfantul Andrei si Trei Ierarhi au declarat ca stau cate o persoana si asa se incaseaza raxa, iar in realitate sunt cate 6 ,7 sau chiar 10 persoane iar gunoi cate 3 tomberoane pline tot timpul.

  • Niște nesimțiți ordinari vedeți ce salarii au directorul și sleacta din conducere .Și asa gunoiul e scump la iasi fata de alte orașe.

  • smekeru de la salubris

    kirika trateaza iesenii ca pe gunoaie

  • Locatarii( majoritatea pensionari cu bani, dar sunt și familii care lucrează,deci au bani) nu declară nr real de persoane!
    Din acest motiv, Salubris are încasări mici…efectiv pierde zeci de mii de euro / lună. Cine e vinovat? Locatarii ex-comuniști, obișnuiți să fure ceva de la stat( ce dracu, au furat o viață-ntreagă,au in ADN. Poate UE să le dea ajutoare de zeci de mii de lei/lună, vaucer la alimente, caldură, carduri pt …etc…tot degeaba, ei se vor scoate la întretinere,declarând un numar mai mic de persoane).

    Din cauza lor, plătim ceilalți aceste furturi, pt că asta sunt: furturi din banii ce trebuiau sa ajungă la bugetul local.

  • Aveți impresia că dacă ar fi declarați toți locatarii nu ar scumpi?Avem cele mai mari prețuri la salubrizare și la apă din România, e bătaie de joc,dar nu ar veni cu o soluție clară de selectare și sancțiuni dure ptr cei care nu selectează gunoiul!Domnule primar,sper să nu ajungi nici măcar consilier la alegerile viitoare!

  • 🤬Locatarii care nu sunt înregistrați la avizier/gunoi se numesc fantome👻. Trebuie puse la plată !

    Sa fie amendati toti iesenii care nu declară numărul corect de persoane! E aiurea să fii hoț toată viața. Trebuie tras linie…și inceput cu amendarea hoților / fantomelor din apartamente.

  • @Costica Salubris nu pierde bani, tocmai a avut milioane să cumpere camere video de supraveghere și coșuri noi. Vrei nu vrei trebuie sa închei contract cu ei sunt singurii pe Iași, nu le plâng de milă. Iar pe firma este 153 lei mc/luna de gunoi. Pt. o firma mica este jaf curat.

  • Scumpiti ba ca doar atata va duce capu, nimic mai mult, scumpiti, scumpiti si iar scumpiti ..nu va mai satura dr..u de bani.

  • Da, sunt de acord, atat timp cat gunoiul este masurabil.

  • Costica, la cat gunoi se arunca peste tot, la cat noroi si praf se cara pe toate strazile de la costructii si casele raspandite pe dealurile din jur , plus concerte si evenimente, targuri,etc ,la cate persoane nu sunt declarate sau nu au venituri pentru a plati, vom ajunge sa platim din ce in ce mai mult.

  • DEȘTEAPTĂ-TE ROMÂNE !!!

  • Ați calculat vreodată factura să vedeți cum vă fură? Tot noi plătim și sortarea gunoiului, și atunci îmi pun întrebarea,de ce îl mai sortez? Practic noi le plătim și angajații care sortează și ei ce fac?numai încasează pentru profit? Așa fac și alte firme care se știu,le plătim și mentenanța echipamentelor.

  • dar pe râmătorii care tot deschid modulele si râmă prin bene si fac o mizerie de nedescris ca porcii Locala de ce nu ii amendeaza? nu platesc amenda in 48 ore, ridicati in catuse si directia Jilava! pe astia ar trebui sa-i puna sa plateasca 37 lei/luna, nu pe mine om corect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *