Scandal în cartierul Alexandru cel Bun din Iași! Proprietarii au distrus spațiul verde ca să amenajeze o parcare: „De 5 ani au făcut acolo, au pus și o rampă de fier” – FOTO

22 dec. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

Spațiul verde din cartierul Alexandru cel Bun a fost confiscat de câțiva ieșeni care locuiesc în blocurile de pe strada Mușatini, nr. 53. A fost amenajată o parcare, dar nimeni nu are voie să se apropie. Eduard Durai a oferit mai multe detalii legate de conflictul iscat. A intervenit și Poliția Locală Iași

Scandal în cartierul Alexandru cel Bun din Iași. Eduard Durai a povestit pentru BZI că de câteva zile se află în conflict cu vecinii din blocul de pe strada Mușatini, nr. 53. Periodic, ieșeanul își vizitează părinții de la adresa menționată.

Pentru că nu sunt locuri de parcare disponibile în zonă, bărbatul a oprit mașina lângă o suprafață de teren ce era cunoscută ca spațiu verde. Însă respectiva parcelă a fost transformată ilegal într-o parcare cu cinci locuri. Vecinii care parcau pe spațiul respectiv îl atenționau pe Eduard Durai că nu poate staționa în zonă pentru că blochează celelalte autoturisme.

„Vin și vorbesc în numele tuturor vecinilor mei. Mă confrunt cu o problemă de fiecare data când vin la părinții mei care stau pe strada Mușatini, nr. 53. Las mașina în parcare și aș «bloca» niște persoane care au mașinile parcate pe spațiul verde. Au pus monopol pe acel spațiu, de fiecare dată ies la geam și strigă să mut mașina că acolo e locul lor. Când vin să parcheze stau și claxonează până se deblochează intrarea pe spațiul verde. Tatăl meu a făcut nenumărate sesizări la poliție și tot nu s-a întâmplat nimic”, a precizat ieșeanul.

Scandal în cartierul Alexandru cel Bun din Iași. Spațiul verde a fost confiscat de acum 5 ani

Ieșeanul a mai povestit că vecinii au amenajat parcarea în timp, au adus balast și chiar au montat o rampă de intrare pe spațiul verde.

„De 5 ani au ocupat acolo, au pus și o rampă de fier. Ei nu au niciun drept să folosească acel teren. Acolo era spațiu verde, ne jucam când eram mici”, a mai spus Eduard Durai. Reprezentanții Poliției Locale au precizat că au fost înștiințați despre situația de pe strada Mușatini.

Proprietarii mașinilor au fost notificați prin intermediul unor fluturași.

„Vom solicita situația terenului de la Registrul Spațiilor Verzi pentru a deține documente referitoare la situația juridică. Vom identifica proprietarii pentru a lua măsurile legale. Pot fi aplicate sancțiuni contravenționale, plus măsura de readucere a terenului la starea inițială”, a declarat Liviu Zanfirescu, directorul Poliției Locale Iași.

Conform HCL nr.54/2020, șoferii care parchează pe spațiile verzi riscă amenzi cuprinse între 900 și 2.000 de lei. Din închirierea locurilor de parcare de reședință, Primăria Iași încasează sume importante la bugetul local.

Pe strada Mușatini, Primăria Iași intenționează să amenajeze o parcare supraterană

Totodată, Primăria Iași a demarat o nouă etapă pentru construirea parcării publice din cartierul Alexandru cel Bun, pe strada Mușatini, nr. 57. A fost atribuit un contract pentru realizarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) privind construirea parcării. Contractul a fost semnat cu societatea SAM Ideas SRL, controlată de arhitectul Sebastian Săvescu, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România (OAR) – Filiala Iași. Valoarea contractului este de 54.000 de lei, fără TVA, aproape 11.000 de euro.

Municipalitatea a semnat un contract și pentru actualizarea studiului de fezabilitate aferent obiectivului. Parcarea va avea 255 de locuri și va fi dotată cu iluminat public, sistem video și sistem de drenaj. Parcarea ar urma să fie construită pe o suprafață de teren de 2.475 de metri pătrați. Regimul de înălțime propus este D+P+3. La un moment dat, primăria a încercat să concesioneze terenul unor privați care urmau să construiască parcarea, dar la licitație nu s-au depus oferte. În consecință, municipalitatea a preluat integral proiectul.

Proprietarii au distrus spațiul verde din cartierul Alexandru cel Bun ca să amenajeze o parcare, dar rămâne de văzut dacă autoritățile vor aplica sancțiuni în acest caz.

Comentarii
  • Administrator

    Spațiile verzi din jurul blocurilor trebuie întreținute de asociațiile de proprietari, și dacă nu fac acest lucru sunt amendate. Locatarii nu mai fac muncă patriotică și când îi pui la plată, fac scandal. Locuri de parcare nu sunt suficiente. Străzile sunt înguste și mașinile de pompieri, o salvare nu au cum interveni în timp util la o urgență.

  • Spatiu verde este o idee buna, bineinteles. Dar spatiile verzi nu sunt verzi de loc, sunt niste mocirle in 80% din cazuri. Nu folosesc nimanui. Solutia e sa se faca parcari terasate si deasupra lor sa se puna pamant si sa refaca spatiul verde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *