•Specialistii recomanda fieberea foarte bine a oualor de rata si gasca si evitarea folosirii acestora in maioneze •Animalele, in special soarecii si sobolanii, sunt considerate un enorm „rezervor” de salmonella
Un rol important al toxiinfectiilor alimentare cu salmonella il ocupa ouale si carnea de rata si gasca. Pentru a evita producerea focarelor de toxiinfectie alimentara cu salmonella, inspectorii sanitar veterinari din cadrul Directiei Sanitar Veterinare recomanda fierberea foarte bine a oualor (cel putin zece minute in cazul celor de gaina si 15 minute pentru cele de rata). Trebuie evitata utilizarea oualor de rata sau gasca in maioneze, iar carnea de pasare necesita sa fie fiarta foarte bine. De exemplu, anul trecut, in comuna Focuri, a fost diagnosticat un focar de toxiinfectie alimentara cu caracter familial, rezultat prin consum de carne de curcan, din care s-a izolat salmonella de tip B. „Pentru aceasta perioada a Sarbatorilor de Paste, consumatorii trebuie avertizati ca sursele de contaminare la oameni pot fi reprezentate de produsele de origine animala, cum ar fi carnea si produsele din carne, ouale si produsele din oua (praful de oua, maionezele, laptele, prajiturile etc). Alimentele contaminate cu salmonella nu isi schimba calitatile organoleptice, bacteria se poate gasi atat in alimentele crude, cat si in cele fierte sau congelate. Un loc important in producerea toxiinfectiilor alimentare cu salmonella este ocupat de carnea provenita de la animalele purtatoare de bacterie, taiate de necesitate sau vandute clandestin. In semipreparatele din carne, mai ales cele care sunt sub forma tocata (pasta de mici, carnatii proaspeti etc), se dezvolta o bogata flora bacteriana, din care adesea se izoleaza salmonella”, ne-a declarat Elena Isan, medic specialist veterinar la Laboratorul de expertiza a alimentelor.
Bolile produse de salmonella sunt definite si ca infectii intestinale acute, incadrandu-se in grupul mare al toxiinfectiilor alimentare. Modalitatea de transmitere a salmonellei de la animale la om se face, cel mai frecvent, indirect, prin alimente contaminate (oua, carne de bovina, ovina, porcine, pasari, lapte, produse lactate si apa). In acest caz, contaminarea se realizeaza, cel mai des, direct de la sursa (animal bolnav sau purtator de salmonella), pe parcurs, in timpul transportului si depozitarii, prin contact cu animale infectate (sobolani, soareci) sau prin manipularea murdara a alimentelor in cursul pastrarii. Transmiterea directa, de la om la om, este posibila prin infectarea copilului de la mama sau invers, in spitale de copii, prin infectarea acestora de catre personalul purtator de salmonele. Animalele (domestice si salbatice) sunt considerate un enorm „rezervor” de salmonella, acestea fiind sursa in majoritatea infectiilor umane. O alta sursa, deloc neglijabila, de transmitere a salmonelei, o reprezinta soarecii si sobolanii. Aceste animale elimina germenii prin materii fecale si urina, astfel realizandu-se contaminarea materiilor prime alimentare sau chiar a alimentelor, transformate in virtuale surse de infectie pentru om. Factorii care intretin si favorizeaza marea raspandire a salmonelozelor sunt circulatia si utilizarea tot mai mare a alimentelor conservate, importul de furaje proteice de origine animala, deficienta de igiena alimentara atat casnica, cat si cea colectiva etc.
Magda OLTEANU