Local

Rețea de gaz metan în comunele din județul Iași. Magistrale ale Transgaz în toată regiunea

Publicat: 04 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rețea de gaz metan în comunele din județul Iași. Magistrale ale Transgaz în toată regiunea
Comunele din județul Iași vor beneficia de o rețea de gaz metan, proiect derulat în colaborare cu Transgaz și Consiliul Județean

Consiliul Județean va demara un proiect privind extinderea rețelei de gaz metan în comunele din județul Iași. Proiectul ar urma să grupeze comunele ieșene în asociații de dezvoltare ce vor încheia parteneriate alături de compania Transgaz

Autoritățile județene au demarat o serie de întâlniri cu primarii ieșeni pentru a dezbate un proiect legat de aducțiunea de gaz în comunitățile rurale. Astfel, la sediul Consiliului Județean (CJ) Iași a avut loc o întâlnire a șefilor instituției cu mai mulți primari din județ. Proiectul legat de dezvoltarea rețelei de gaz în comunitățile ieșene a fost dezbătut de Costel Alexe, șeful CJ Iași, cu primarii ce se vor grupa în unele asociații de dezvoltare intercomunitară. Ulterior, vor avea loc discuții cu cei de la Transgaz pentru implementarea acestor proiecte în comunele din județul Iași. Cel mai probabil, proiectul va fi implementat cu ajutorul fondurilor europene.

CJ a bătut palma cu primarii din județul Iași pentru aducțiunile de gaz

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, a explicat faptul că instituția va sprijini comunitățile locale pentru obținerea finanțărilor.

„Voi desemna un responsabil din partea Consiliului Județean care să țină permanent legătura cu unitățile administrativ-teritoriale din județ. Vrem să demarăm proiectele de dezvoltare a rețelei de gaz cât mai repede. Voi face demersurile pentru a facilita legătura dintre consiliu și administrațiile locale. Ne dorim să asigurăm toate formele de suport instituțional pentru a avansa în depunerea proiectelor spre finanțare”, a precizat Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Acesta a menționat că proiectul va fi extins și spre alte comunități ieșene.

Comunele din județul Iași se vor grupa în asociații

Vor apărea două astfel de asociații de dezvoltare intercomunitară ce vor grupa câteva zeci de comune din tot județul Iași. „Fără un parteneriat stabil nu vom putea crea premisele dezvoltării în anumite zone. De aceea vom operaționaliza cât mai repede cele două ADI-uri create la nivelul județului. Sunt asociații din care și Consiliul Județean Iași va fi parte integrantă, urmând ca și alte comune să se asocieze în forma aceasta de colaborare. Vom avea o întâlnire cu Transgaz luna aceasta și vreau să fim pregătiți să identificăm soluțiile practice de a dezvolta rețele de magistrale de gaz la care cât mai multe comunități să se branșeze”, a afirmat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași. În mai multe comune ieșene a fost implementat un proiect de gaz metan, gazoductul Iași – Ungheni, conductă care ajunge până în Republica Moldova.

Discuții cu Transgaz pentru implementarea proiectelor din Iași

Despre colaborarea autorităților locale și cele județene cu Transgaz s-a vorbit încă din vara anului precedent. În urma unei întâlniri ce a avut loc la Casa Pătrată s-a decis demararea unui astfel de proiect. Cele două asociații cuprind mai multe comune ieșene. Grupa Sud-Est va cuprinde comunele: Dobrovăț, Schitu Duca, Comarna, Costuleni, Prisăcani, Răducăneni, Moșna, Gorban, Cozmești, Dolhești și Ciortești. Grupa Nord-Est include: Românești, Movileni, Gropnița, Probota, Vlădeni, Trifești, Andrieșeni, Șipote, Plugari și Bivolari. Deja și alte localități și-au exprimat intenția de a se grupa în aceste asociații pentru implementarea proiectului de aducțiune de gaz metan.

Adauga un comentariu