National

Raluca Turcan: „Acea majorare a pensiilor cu 40%…o iluzie”

Publicat: 14 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Raluca Turcan Acea majorare a pensiilor cu 40...o iluzie
Raluca Turcan, ministrul Muncii

Joi, 14 ianuarie, Raluca Turcan, ministrul Muncii, a vorbit, la Antena 3, despre sistemul de pensii din România. Ea a declarat că acesta nu este pregătit pentru o eventuală recalculare a tuturor pensiilor. Acest fapt ar pune la grea încercare casele de pensii, deoarece vorbim despre aproape 5 milioane de pensii.

„În preajma momentelor electorale s-a vorbit foarte mult despre o iluzie și anume acea majorare de 40% care, de fapt, pe fond, trăgând linie acum, arată în continuare că mulți politicieni au vândut iluzii deșarte, pentru că acea majorare de 40% este pe o lege publicată în anul 2019, dar gândită să să intre în vigoare la 1 septembrie 2021 pentru a pregăti întregul sistem de pensii cu recalcularea a aproximativ 4,9 milioane de pensii. Păi, 4,9 milioane de pensii nu pot fi reclaculate de azi pe mâine.

Și, de altfel, acea lege prevedea o perioadă în care se actualizau toate pensiile, deci practic se pregăteau dosarele, ca după aceea să se aplice o nouă formulă. Dar, pentru a pregăti toate dosarele, aproximativ 6.000 de dosare pe fiecare casă de pensii, aveam nevoie de aproximativ 1.000 de oameni în plus în sistemul caselor de pensii, plus echipamente și softuri care să facă compatibile bazele de date”, a spus Raluca Turcan la Antena 3.

Florin Cîțu, după decizia Curții Constituționale a României: Nu mărim pensiile cu 40%!

Curtea Constituțională a respins acțiunea Guvernului, fiindcă punctul de pensie în 2020 ar fi trebuit majorat cu 40%. Această ordonanță de rectificare va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis, iar acesta va decide dacă va fi retrimisă în Parlament sau dacă va fi promulgată.

„România nu și-a permis anul trecut și nu își permite nici în 2020 acest lucru. Dar, în acest moment, legea va merge la promulgare pentru domnul președinte, care are două variante: să trimită la reexaminare în Parlamentul României sau să o promulge. Cred că vom vedea care va fi varianta. Eu vă spun că noi avem un calendar de creștere a pensiilor, iar pensiile vor crește, dar doar după varianta pe care coaliția merge.”, a declarat Florin Cîțu, premierul României.

Raluca Turcan, ministrul Muncii: „Vom vedea care este decizia de la Finanțe”

Ministrul Muncii a venit imediat cu reacție, după ce Curtea Constituțională a respins acțiunea Guvernului. Ea a declarat că „așteaptă decizia de la Finanțe”.

„În contextul deciziei Curții Constituționale, așa cum Parlamentul a decis anul trecut menținerea punctului de pensie, care să aducă o majorare de 40%, la fel Parlamentul, după decizia Curții Constituționale, în actul legal de punere în acord a legislației cu deciziile CCR, se va pronunța cu ceea ce este de făcut pe viitor. Aveam o lege în vigoare, pentru care nimeni, în Guvernele anterioare celui de anul trecut, deci Guvernul PSD, nu a umblat pentru a începe procesul de recalculare a pensiilor, dacă ar fi să facem indexarea curată a inflației, așa cum am spus, atunci ea se face pe cadrul legal actual.

Așa cum v-am spus, suntem cu fila de buget transmisă spre Ministerul Finanțelor și acolo am dat cele două variante de buget, pe care le-ar presupune legislația în momentul de față pe pensii. Vom vedea care este decizia de la Finanțe”, a declarat Raluca Turcan, după decizia Curții Constituționale.

 

Adauga un comentariu