Local

Petru Movilă, președintele PMP Iași la BZI LIVE: „Suntem asiguraţi de peste cel puţin 250 milioane de euro pentru Spitalul Regional de Urgenţă”

Publicat: 20 feb. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Petru Movilă președintele PMP Iași la BZI LIVE Suntem asiguraţi de peste cel puţin 250 milioane de euro pentru Spitalul Regional de Urgenţă
Petru Movilă, city manager al Iașului

În Studioul BZI LIVE s-a aflat luni, 20 februarie, Petru Movilă, președintele PMP Iași și City Manager al Municipiului Iași. Alături de acesta au fost abordate teme legate de proiecte majore pentru urbe și regiunea Moldovei, pe zona socială, economică, sanitară, de infrastructură și dezvoltare regională.

Totodată, a fost adusă în discuție și tema despre atragerea fondurilor naționale, europene pentru Iași, utile pentru modernizarea acestuia.

Petru Movilă, președintele PMP Iași la BZI LIVE

City Manager al Municipiului Iași, Petru Movilă a discutat în platoul BZI LIVE despre atragerea fondurilor naționale, dar și europene pentru municipiu.

Președintele PMP Iași a menționat de asemenea că proiectele care vizează Spitalul Regional de Urgenţă se află deja pe drumul cel bun.

„Proiectele sunt mari, sunt complicate, chiar dacă vin într-o perioadă foarte complicată a crizei energetice şi a pandemiei. Executivul primăriei Iaşi şi împreună cu Consiliul Local şi colegii care lucrează în aparatul propriu al Primăriei, sau societăţile care se afla în coordonarea Primăriei, cred că au trecut cu bine, au făcut faţă provocărilor.

Primăria Iaşi este operatorul pentru CET, lucru care nu s-a mai întâmplat cel puţin în ultimii ani… Şi este o provocare pentru primăria Iaşi, lucru pe care l-a trecut cu bine, ieşenii nu au avut nici o problemă cu asigurarea căldurii şi apei calde în locuinţe.

Sigur, motoarele sunt turate pentru că Primăria să fie din ce în ce mai eficientă. Documentele care ajung la Primărie din partea cetăţenilor şi a instituţiilor să fie cât mai repede soluţionate şi de asemenea, toată lumea lucrează la proiectele care vin să atragă fondurile europene.

Aţi văzut, sunt deja proiecte în valoare de zeci de milioane de euro câştigate de Primăria municipiului Iaşi, fie că vorbim de reabilitare termică, depoul Dacia, multe de protecţia mediului… Sunt proiecte importante pentru spitale, deci cred că prioritatea 0 este absorbţia fondurilor europene petru toate tipurile de proiecte pe care Primăria le poate realiza. Pentru străzi, de asemenea, sunt finanţări obţinute…

Suntem contracronometru pentru că orice timp pierdut este în defavoarea Primăriei şi a ieşenilor. Şi sursele de finanţare prin PNRR în special, finanţarea trebuie să fie cât mai mare pentru proiectee acelea.

Îmi pare rău că aceste proiecte depuse pentru finanţarea prin fondurile europene sunt marile proiecte prin care primăria municipiului Iaşi are responsailitate sau beneficiar direct, chiar dacă nu este parte din contract. Vorbim de Spitalul Regional de Urgenţă, cum spuneam, şi primarul municipiului a anunţat clar că este depusă documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construcție pentru Spitalul Regional de Urgenţă. În cursul acestei săptămâni se va semna autorizaţia de constructive, urmând ca imediat să înceapă procedura de achiziţie pentru demararea lucrărilor.

Astăzi am discutat cu un reprezentant al Ministerului Sănătăţii, iar la sfârşitul lunii mai, spre iunie, putem vorbi practic de începerea efectiv a lucrărilor. Suntem asiguraţi de peste cel puţin 250 milioane de euro pentru Spitalul Regional de Urgenţă, restul urmează că până la finalizarea proiectului să fie asigurată prin alte surse de finanţare. Buget, credite externe sau orice altă soluţie legală pe care guvernul o va identifica”, a spus Petru Movilă.

Comentarii
  • Gata, Movilă Pe ne-a asigurat cu peste 250 mil. Cum ne asigură baiatul ăsta că taie frunze la caini în continuare și se află în treabă, nu numai ca citi menajeru, dar și ca om politic al Iasiului, pe care nici o tribună nu-l acceptă: dă din cap, tuguie buzele, bulbucă ochii, ce mai, scamator nu alta, cu fondurile europene !

Adauga un comentariu