National

Petru Movilă, city Manager al Municipiului Iași la BZI LIVE: „Atâta timp cât Ucraina e în picioare, şi Moldova va fi în picioare”

Publicat: 20 feb. 2023
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Petru Movilă city Manager al Municipiului Iași la BZI LIVE Atâta timp cât Ucraina e în picioare şi Moldova va fi în picioare
Petru Movilă, președintele PMP Iași

Petru Movilă, președintele PMP Iași și City Manager al Municipiului Iași s-a aflat ăn Platoul BZI LIVE și a discutat depre situația tensionată din Republica Moldova, în contextul în care sute de persoane au participat duminică, 19 februariem, la un protest organizat de Partidul Șor, apropiat Moscovei, la Chișinău.

Protestul de la Chişinău s-a încheiat după aproximativ o oră şi jumătate, timp în care diverşi vorbitori au ţinut discursuri în care au criticat conducerea ţării, iar în mod special, manifestanţii au strigat sloganuri antiguvernamentale şi împotriva preşedintei Maia Sandu.

Petru Movilă, președintele PMP Iași la BZI LIVE

În Studioul BZI LIVE s-a aflat luni, 20 februarie, Petru Movilă, președintele PMP Iași, care a discutat despre cum din municipiul Bălţi spre Chişinău s-au deplasat duminică dimineaţa, 19 februarie, opt microbuze şi autobuze cu manifestanţi. Așadar, câteva mii de oameni au protestat în capitala Republicii Moldova, Chișinău, împotriva președintelui Maia Sandu și a guvernului pro-occidental al țării pe 19 februarie, mulți dintre mulți fiind legați de Partidul Șor, prietenos cu Rusia.

Protestul vine la câteva zile după ce președinta Maia Sandu și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au făcut comentarii publice despre un presupus plan rus de a organiza o lovitură de stat în Moldova, mascat de protestele opoziției de la Chișinău. Precizăm aici că Partidul Șor este condus de politicianul și omul de afaceri Ilan Șor, care a fugit din Moldova în 2019.

„Este evident şi se vede cu ochiul liber că există o stimulare, o provocare majoră în diverse forme exercitată de politicienii ruşi, de Putin în Republica Moldova. Şi vedem clar, cum zeci de mii de oameni la Chişinău, au ieşit pentru a protesta, membri ai partidului Sor.

Republica Moldova sigur că traversează o perioadă foarte grea. Norocul a fost că în Parlament există un parchet care are majoritate şi îi permite să valideze singur guvernul, ceea ce s-a întâmplat cu Guvernul Receanu. A plecat Natalia Gavriluț şi a venit premierul Receanu.

De asemenea, vedem eforturile preşedintelui Maia Sandu de integrare europeană, de comunicare… Vedem instituţiile europene care sunt prezente în Moldova prin tot şirul de proiecte, de granturi de finanţare, dar, de asemenea… în paralel cu mişcările de la Chişinău, am văzut şi declaraţiile aberante ale unor politicieni. De exemplu, Vasile Dîncu, un politician laș: a fost ministrul Apărării, când trebuia să fie acolo, să lupte, îl văd la meciuri…

Republica Moldova este sau poate fi ţinta imediată a lui Putin, însă, până la urmă, Moldova are două avantaje foarte mari. Nu doar că este susţinută din plin de România şi România, cu bune şi cu rele, guvernul de la Bucureşti are o implicare cât se poate de responsabilă.

Deci vedem aceste lucruri care sunt absolut clare şi necesare pentru că Modova ar putea fi ţinta imediată după Ucraina, însă se mai întâmpla un lucru foarte important: ruşilor le este foarte greu să ajungă în Moldova. Şi atunci, datorită accesibilităţii modului în care se poate ajunge acolo, cel puţin, la acest moment, atâta timp cât Ucraina e în picioare, şi Moldova va fi în picioare.

Vorbim de acţiunile directe. Dar aceste acţiuni indirecte, diversioniste, ca cele care au fost acum, spre exemplu, marele miting arata foaret clar că sunt o multimer de pro-rusi acolo, moldoveni plătiţi să fie cât se poate de fideli politicii lui Putin de la Chişinău”, a spus Petru Movilă.

Comentarii
Adauga un comentariu