@ O ieseanca a avut o supriza cu totul neplacuta din partea furnizorului de gaze naturale @ Aceasta a primit o factura atat de mare, ca nu a consumat in tot anul precedent atata gaz cat a fost obligat sa plateasca pentru o singura luna @ Cu toate ca a demonstrat ca este vorba despre o greseala, clientul E.ON a fost obligat sa-si achite factura umflata si abia apoi sa faca o cerere de verificare @ Din cauza numeroaselor abuzuri, E.ON Moldova a ajuns sa fie cea mai reclamata institutie din Iasi
Un client al E.ON Gaz Distributie din Iasi a avut un soc cand a primit ultima factura pentru gaze naturale. Ieseanca era obisnuita sa achite consumuri care nu depaseau 100 lei pe luna, dar s-a trezit ca are de platit o factura de aproape zece ori mai mare. Totul s-a intamplat din cauza unei greseli din partea angajatilor E.ON, care au emis o factura ce avea inregistrat un consum cu mult mai ridicat fata de valoarea reala inregistrata pe contorul de gaze al casei.
„Am vazut ca pe ultima factura de la E.ON mi-a venit de plata 1.300 de lei pentru gaz, este o suma foarte mare, pentru ca niciodata nu am consumat atat de mult, nici macar in toate lunile de iarna nu am platit atat de mult. In general, aveam o suma de aproximativ 100 lei pe luna la gaz, chiar si mai putin de atat, si nu inteleg de unde a venit o factura atat de mare. Atata consum intr-un an intreg. Locuiesc la casa, nu am centrala termica, iar singurul consumator este aragazul. Am verificat contorul de gaz si am comparat cu valoarea de pe factura trimisa de la E.ON, iar diferenta era foarte mare si inexplicabila„, a explicat Maria Paduret, ieseanca care locuieste in zona Tudor Vladimirescu.
Calculele au aratat ca diferenta de consum fata de valoarea inregistrata pe contorul de gaz si valoarea facturata de E.ON este de aproape 8 MWh, o cantitate de aproape zece ori mai mare fata de consumul mediu pe care l-a facut clientul respectiv de-a lungul timpului.
Chiar daca eroarea era evidenta, iar factura umflata de aproape zece ori, reprezentantii E.ON Gaz Distributie nu s-au aratat deloc intelegatori, ba din contra, clientul a fost obligat sa plateasca suma de 1.300 lei pentru a putea beneficia in continuare de aceasta utilitate publica, si abia mai apoi sa faca o sesizare in care sa mentioneze problema semnalata in factura la gaze naturale. Fiind o factura ridicata si din lipsa de fonduri, femeia nu a reusit inca sa-si achite factura la E.ON si incearca sa faca acest lucru in mai multe transe.
„Am luat legatura cu cei de la E.ON si nu am primit nicio explicatie concreta pentru diferenta de consum care era trecuta pe factura si cea de pe contor, desi este vorba despre o greseala evidenta de citire. Nu am avut cui sa ii explic aceasta situatie, pentru ca cei de la E.ON mi-au spus ca trebuie neaparat sa platesc suma de 1.300 lei, indiferent daca valoarea este reala sau nu. Mi-au spus pur si simplu ca asta este singura solutie, iar dupa ce platesc 1.300 lei pot sa fac solicitare sa vina cineva sa imi verifice contorul. Nu am incotro si m-am decis sa platesc, dar nu imi permit sa platesc dintr-o data 1.300 lei doar pentru factura la gaz, pentru ca am multe alte cheltuieli de achitat. Poate voi putea palti in rate factura la gaz, daca se poate”, a mai precizat clientul E.ON Gaz Distributie.
E.ON are preturi mari si se afla in topul reclamatiilor
In judetul Iasi, E.ON se afla in topul reclamatiilor depuse la nivelul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC). Iesenii reclama tot mai des furnizorul de gaz si energie electrica, iar de la inceputul anului a fost inregistrat un numar de peste 100 de reclamatii legate de activitatea E.ON Gaz Distributie si E.ON Energie electrica. Nemultumirile iesenilor sunt legate in principal de sistarile dese de gaz si de energie electrica, precum si de facturile aberante emise clientilor.
Citeste si: Numeroase reclamatii facute de ieseni impotriva E.ON Moldova
De la 1 ianuarie 2016, odata cu reducerea cotei TVA, pretul unui MWh este de 156,12 lei, în cazul E.ON, furnizorul pentru judetele Moldovei, si 136,9 lei în cazul GDF Suez. De mai multi ani, facturile la gaz nu mai masoara volumul consumat, ci energia produsa de arderea gazului respectiv. Practic, energia consumata se calculeaza înmultind cantitatea de metri cubi cu Puterea Calorifica Superioara (PCS) si cu tariful pe MWh. Puterea Calorifica Superioara reprezinta cantitatea de energie degajata prin arderea în conditii standard in cazul unui metru cub de gaze naturale. O valoare a PCS comuna pentru furnizorii din tara este de 0,0109 MWh/mc, ceea ce inseamna ca un metru cub de gaze naturale are un echivalent energetic de 0,010973 MWh.
Va prezentam mai jos lista membrilor actuali ai Consiliului de Administratie (CA) de la SC E.ON Romania SA. Acestia sunt oamenii care se imbogatesc pe spatele romanilor si care-si bat joc de clienti, cu complicitatea autoritatilor.
Daca si voi aveti probleme cu E.ON, dati-ne un mail pe adresa stiri@bzi.ro, in care sa denuntati abuzurile companiei germane. De asemenea, va puteti prezenta problemele si la rubrica de comentarii de pe site-ul www.bzi.ro.