Actualitate

Liviu Pleşoianu, despre PNL: „Va intra în istorie ca partidul care a ruinat democrația românească”

Publicat: 15 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Liviu Pleşoianu despre PNL Va intra în istorie ca partidul care a ruinat democrația românească

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu acuză PNL şi pe preşedintele Iohannis că atentează la democraţie prin excesul de angajări de răspundere. Potrivit lui Pleşoianu, angajarea răspunderii Guvernului este o metodă mai toxică pentru democraţie decât ordonanţele de urgenţă, pentru că reprezintă în acest moment un şantaj asupra legislativului.

„Prin excesul rudimentar de asumare a răspunderii, Iohannis și partidul pe care îl conduce vor arunca o bombă atomică direct în inima sistemului democratic! Iar PNL va intra în istorie ca partidul care a ruinat democrația românească, la exact 30 de ani de la Revoluție, prin instaurarea unei DICTATURI A PUTERII EXECUTIVE…

Nu sunt deloc un suporter al excesului de ordonanțe de urgență. Dar chiar și în cazul în care apare acest exces, Parlamentul, dacă vrea, poate oricând să intervină și să opereze modificări sau chiar să respingă respectivele ordonanțe. În schimb, în cazul unui exces de asumări ale răspunderii Guvernului, avem de a face deja cu un pumn în plexul democrației parlamentare. Pentru că, dincolo de sesizarea Curții Constituționale, singura armă a opoziției este depunerea unei moțiuni de cenzură.

Cu alte cuvinte, excesul de ordonanțe de urgență poate fi reglat relativ ușor de către Parlament

Lăsând deoparte problema constituționalității, pe care o tranșează CCR, avem două situații. Situația unei ordonanțe de urgență, când Parlamentul – forul reprezentativ suprem în democrație – i se poate împotrivi Guvernului prin respingerea sau modificarea respectivei ordonanțe. Și situația asumării răspunderii, când Parlamentul nu i se poate împotrivi Guvernului decât printr-o moțiune de cenzură. Dar moțiunea de cenzură, dacă trece, duce la căderea Guvernului, la un vot de încredere în Parlament pentru un nou Guvern și la alegeri anticipate în cazul în care două guverne pică testul Parlamentului, nu obțin acel vot de încredere.

Cu alte cuvinte, excesul de ordonanțe de urgență poate fi reglat relativ ușor de către Parlament (puterea legislativă), dar excesul de asumare a răspunderii nu poate fi interpretat decât ca un ȘANTAJ al puterii executive (Guvernul) la adresa puterii legislative (Parlamentul): dacă nu acceptați ce vrem noi, ne demiteți, dar apoi venim tot noi și, dacă nu ne acordați iar încrederea, de două ori la rând, sunteți dizolvați voi.

Angajarea răspunderii Guvernului e o măsură EXTREMĂ de ocolire a regulilor procedurii legislative. Pe cale de consecință, a face exces de asumare a răspunderii este semnul evident al tentativei de instaurare a unei DICTATURI A PUTERII EXECUTIVE (Guvern sau, în cazul de față, Guvern+Președinte). O asemenea atitudine politică nu e doar rudimentară, ci denotă un dispreț profund pentru fundamentele democratice ale statului român!”, scrie Liviu Pleşoianu pe Facebook.

Adauga un comentariu