Prima pagină » National » Înălțarea Sfintei Cruci: Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși

Înălțarea Sfintei Cruci: Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși

14 sept. 2021, 10:13,
în National

Creștinii ortodocși sărăbătoresc marți, 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci. Aceasta este considerată cea doua mare sărbătoare a lunii septembrie, după Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică.

Înălţarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii, cum este denumită popular, se cinsteşte cu post negru, crucea fiind considerată simbolul victoriei asupra morţii şi păcatului.

De Înălţarea Sfintei Cruci se cinstește aflarea Crucii şi înălţarea ei în faţa poporului de episcopul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335, şi aducerea Sfintei Cruci de la perşi, în 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a aşezat-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Icoana Înălțarea Sfintei Cruci

Înălțarea Sfintei Cruci: Cum a înviat o fată de-abia moartă

Această mare sărbătoare pentru lumea creștin ortodoxă are legătură și cu un moment semnificativ din viaţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. În ajunul luptei cu Maxenţiu, un duşman al creştinilor (307-312), împăratul Constantin a avut o viziune: în plină zi, pe cer a apărut o cruce formată din stele, cu inscripţia „Prin acest semn vei invinge”. Împăratul a învins, iar mama lui, după izbândă, a poruncit să fie găsită Sfânta Cruce, la Ierusalim, aproape de Golgota.

În acel loc au fost găsite trei cruci identice. Era vorba, spun cărțile bisericești, despre crucea pe care a fost răstignit Iisus şi două ale tâlharilor ucişi odată cu el.

Icoana Înălțarea Sfintei Cruci

Patriarhul Ierusalimului Macarie a vrut să știe care dintre cele trei cruci este cea pe care a fost răstignit Iisus Hristos, iar pentru a afla a apropiat fiecare cruce de o fată care tocmai murise. În momentul în care Patriarhul Ierusalimului a aşezat lânga ea Sfânta Cruce, se spune că tânăra a înviat. Vestea s-a răspândit repede în lumea creștină, iar biserica a devenit neîncăpătoare pentru credincioşii care soseau să vadă Sfânta Cruce.

În anul 335 după Hristos, Patriarhul a înălţat-o să fie văzută de tot poporul şi de atunci în fiecare an, la 14 septembrie, se sărbătoreşte acest eveniment.

În anul 634 după Hristos, Sfânta Cruce a fost dusă în procesiune solemnă de la Ierusalim la Constantinopol. De atunci, sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, limitată până în acel an numai la Ierusalim, s-a extins treptat, în toată Biserica de Răsărit.

Icoana Înălțarea Sfintei Cruci

Sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci: Ce nu este bine să faci în această zi

Legat de ziua Înălțării Sfintei Cruci există mai multe obiceiuri și tradiții populare. În această zi foarte importantă pentru credincioșii ortodocși, se spune că trebuie ținut post negru pentru vindecarea sufletului și a trupului și nu ai voie să mănânci niciun fruct ai căror sâmburi sunt dispuși în formă de cruce. De asemenea, nu se mănâncă usturoi, nuci, prune și pește.

În ziua Înălțării Sfintei Cruci se spune că nu trebuie să muncești pentru a nu atrage primejdiile.

Cum în această perioadă se „bat“ nucii și luni, se spune că este bine ca în caeastă zi să culegi o crenguță din acești copaci deoarece acestea capătă puteri miraculoase.

În această zi importantă pentru lumea creștin ortodoxă, credincioșii merg la biserică pentru a sfinți frunze de busuios, mentă sau măghiran, care după ce se pun lângă cruce capătă puteri tămăduitoare.

Icoana Înălțarea Sfintei Cruci

Un alt obicei popular este ca la sfințit, creștinii duc și monede pe care apoi le păstrează în portofel împreună tot anul, alături de o cruciuliță, pentru a avea parte de spor și reușite în muncă.

în zonele viticole, ziua Înălțării Sfintei Cruci mai poartă denumirea și de Cârstovul Viilor, fiind considerată prima zi în care începe culegerea strugurilor.

Tot de Ziua Înălțării Sfintei Cruci se spune că șerpii încep să se retragă pentru a hiberna până primăvara următoare. Dar, înainte de asta, se spune că ei se strâng mai mulți și formează o mărgică numită „piatra nestemată”, care este utilizată pentru vindecarea tuturor bolilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`