National

Fostul ministru de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici la BZI LIVE: „Statul român nu a plafonat preţul la energie, a subvenţionat mascat firmele din energie. Deci băieţii deştepţi au primit un ajutor extraordinar de important”

Publicat: 03 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fostul ministru de Finanțe Eugen Orlando Teodorovici la BZI LIVE Statul român nu a plafonat preţul la energie a subvenţionat mascat firmele din energie. Deci băieţii deştepţi au primit un ajutor extraordinar de important
Politicianul român Eugen Orlando Teodorovici

Cunoscutul politician şi fostul ministru de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici a discutat la BZI LIVE despre cum marile companii de stat din energie au avut profituri în 2022,  de aproximativ 12.3 miliarde. Ce sunt cu aceste date, sunt reale, de unde au veni banii și unde s-au dus? Pentru că se presupunea că ne aflăm într-o perioadă de criză, pe timp de război.

De aceea, se pare că Nuclearelectrica se alătură companiilor care au înregistrat pe parcursul anului trecut rezultate financiare semnificativ în creştere, în contextul unui an cu preţuri mult peste medie a energiei electrice, dar şi a faptului că societatea nu utilizează gaz, cărbune sau alţi combustibili fosili în producţie, ceea ce a protejat-o împotriva volatilităţii preţurilor materiilor prime.

Eugen Orlando Teodorovici la BZI LIVE

Fostul ministru de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici a discutat la BZI LIVE despre cum anul 2022 a fost de vis pentru marile companii de stat din domeniul energetic. Datele confirmă cum Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz și Transelectrica au cumulat profituri de 2 miliarde euro și venituri de 8 miliarde euro, în 2022.

Cu toate acestea, o bună parte din dividendele ce-i revin statului se folosesc însă la compensarea facturilor pentru consumatori, cei mai afectați de scumpirea energiei. Factura decontărilor ajunsese, recent, la circa 15 miliarde lei, conform estimărilor statului. Interesant este faptul că aceste rezultate istorice se fac pe o scădere generalizată a consumului de electricitate și gaze de 8-10%, potrivit celor mai noi date.

„Au fost creşteri foarte mari pentru că inflaţia a fost unul dintre factorii care i-au ajutat foarte mut. Atât pe cei privaţi cât şi pe statul roman în sine. Că şi el are multe companii unde e şi acţionar. Iar acest joc făcut anul trecut pe zona de energie, unde a fost folosit ca pretext războiul din Ucraina.

Mai mult, statul român a subvenţionat, nu a plafonat preţul la energie, a subvenţionat mascat firmele din energie. Deci băieţii deştepţi au primit un ajutor extraordinar de important din partea statului. Pentru că statul român a spus că ‘nu mai factura românului valoarea reală, pentru că îmi sare în cap mie după aceea. Eu spun că plafonez la nivelul acesta. Deci tu dai o factură până la nivelul plafonat de mine. Mai departe, valoarea ta reală a facturii ţi-o dau eu’. Ceea ce acea parte este subvenţia pe care statul român o plăteşte incorect faţă de firmele din energie. Deci propriilor sale firme dar şi privaţilor.

Deci la privaţi, din păcate, cele cu capital străin, sunt transferaţi o parte, adică din profit este transferat în afara ţării, pe care statul român nu le mai stopează, pentru că şi-a redus sieşi structurile din Ministerul de Finanţe a ANAF, structură care trebuia să se ocupe de această monitorizare pentru a evita transferul de profit în afara ţării. Cum spuneam, sunt doi oameni astăzi, faţă de 20 şi ceva cum erau pe vremea când eram eu ministru de Finanţe.

În schimb, în partea cealaltă de companii de stat, care nu fac investiţiile care vor ele să le facă, şi de care ne vorbesc, că Transelectrica… nu închide reţeaua de transfer în jurul României, 100 şi ceva de km. Nu face ceva pentru a închide acest cerc, pentru a nu crea probleme cu cei care fac parcuri fotovoltaice, de a se lega la reţea şi de a transfera la reţea ceea ce ei produc acolo ca şi energie.

Şi ei ce fac? Plasează banii în depozite la termen, companii româneşti, repet, companii de stat, băgă banii aceştia în dezoite la termen, cu dobânzi mai mici decât dobândă la care se împrumuta statul român”, a spus Eugen Teodorovici.

Adauga un comentariu