Actualitate

Fostul ministru al Afacerilor Externe, Adrian Severin la BZI LIVE: „Această întâlnire confirmă mesajul că ne aflăm în momentul naşterii unei noi ordini mondiale”

Publicat: 21 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fostul ministru al Afacerilor Externe Adrian Severin la BZI LIVE Această întâlnire confirmă mesajul că ne aflăm în momentul naşterii unei noi ordini mondiale
Adrian Severin la BZI LIVE

Adrian Severin, fostul ministru al Afacerilor Externe şi europarlamentar, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre vizita de stat a președintelui chinez, Xi Jinping la Moscova. De altfel, Xi este primul lider care se întâlneşte cu Vladimir Putin de când Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis, vineri, un mandat de arestare pe numele său în legătură cu deportarea copiilor ucraineni în Rusia.

„Această întâlnire confirmă mesajul că ne aflăm în momentul naşterii unei noi ordini mondiale. Din păcate pentru noi, care suntem membri ai taberei euroatlantice, această ordine nu se construieşte împreună cu noi, ci se construieşte în absenţa noastră. Iar asta nu pentru că suntem refuzaţi să participăm, ci pentru că noi înşine ne refuzăm posibilitatea de a participa la discuţii.

Ce frumos ar fi fost că la Moscova, astăzi, să fi participat şi preşedintele Biden şi preşedintele Consiliului European, sau preşedinta Comisiei Europene…

Ne place, nu ne place, fără noi, la Moscova acum se construieşte această nouă ordine care va fi inevitabil multipolara şi desigur, primele părţi implicate sunt fosta super putere globală din timpul Războiului Rece şi principală superputere emergenta sin perioada aceasta post-bipolara, post uni-polara care este China”, a spus Adrian Severin.

Adrian Severin la BZI LIVE

Fostul ministru al Afacerilor Externe, Adrian Severin a discutat în emisiunea BZI LIVE de marți, 21 martie, despre vizita de stat a președintelui chinez, Xi Jinping la Moscova.

„Sigur, se discută şi despre pacea din războiul acesta care se desfăşoară în Ucraina, însă opinia mea este că deocamdată, discuţia despre pace are un caracter simbolic, pedagogic. Încearcă să ni se spună că este corect să ne gândim la pace, nu la război. Pe de altă parte, cred că interlocutorii sunt convinşi că pentru vals sau tango este nevoie de mai mulţi parteneri. Ori cei care ar trebui să fie parteneri în acest effort, deocamdată nu sunt doritori să participe. Aşa încât eu cred că se vorbeşte de pace doar pentru a se arăta ca un obiectiv ăla cestei ordini este tocmai pacea; de fapt, pacea înseamnă ordine! Războiul înseamnă dezordine, ori orice ordine este o manieră de organizare a păcii. Nu există ordine fără pace.

Cred că se întâmplă cu aceste discuţii de la Moscova ceea ce s-a întâmplat cu acordurile de la Minsk. De altfel, au rolul de a oferi o bază morală pentru discursul celor care se întâlnesc acolo. A vorbi despre pace este un semn de moralitate; a vorbi despre război, mai puţin.

Dar că în spatele acestei discuţii se vorbeşte despre câştigarea de timp pentru a se construi o ordine internaţională, universală, mondială nouă. Iar când se va organiza masa critică a celor care sunt implicaţi în această nouă ordine, noi vom primi, cum se spune în şah, mutarea în plic. Atunci va fi ‘accepti sau la revedere!’ .

Cred că în spatele discuţiilor acestora care sunt dedicate păcii la Moscova, se află alte discuţii în care se afla o pace mondială, iar discuţia despre pace este menită să câştige timp până când va fi stabilită o nouă ordine mondială.

În acest context, fără îndoială, China evită să se implice direct în războiul Rusiei cu Occidentul, în felul acesta păstrându-şi mâinile libere, deşi este clar că ea nu va fi niciodată de partea Occidentului euroatlantic şi mâinile acestea libere sunt folosite pentru a-şi construe propriul său piedestal ca şi putere globală, şi nouă ordine”, a spus Adrian Severin.

Adauga un comentariu