Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Femeile au nevoie de mai mult somn decat barbatii! Curiozitati despre somn!
Femeile au nevoie de mai mult somn decat barbatii! Curiozitati despre somn!

Femeile au nevoie de mai mult somn decat barbatii! Curiozitati despre somn!

31 oct. 2020, 14:15,
în Sanatate

Somnul ocupă o parte importantă a vieții noastre, deoarece dormim aproximativ 25 de ani din existența noastră. Femeile au nevoie de mai mult somn decat barbatii! Iata cateva curiozitati despre somn!

Ce se întâmplă în creierul nostru când adormim

Somnul este într-adevăr momentul privilegiat în care celulele creierului „curăță” creierul de toate deșeurile și toxinele acumulate în timpul zilei. De fapt, această lucrare de curățare necesită o oarecare cheltuială de energie din partea creierului, care nu ar putea avea loc în timp ce suntem treji. Atunci nu am mai avea suficientă energie pentru a ne articula corect gândurile, explică cercetătorii americani care au făcut această descoperire. Și această mare curățare nocturnă nu este banală, deoarece ne permite să ne protejăm de boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

Femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații

Una dintre principalele funcții ale somnului este de a ajuta creierul să se refacă și să se repare singur. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Duke (Statele Unite), femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații pentru a-și reveni și a nu suferi de anxietate sau depresie. Pentru cercetători, acest lucru se datorează faptului că femeile tind să fie multitasking. Din cauza acestei flexibilități, ele cer mult mai mult de la creierul lor decât bărbații și, prin urmare, au nevoie de mai mult somn pentru a-l ajuta să se refacă.

Femeile dorm mai bine cu câinii lor de companie

Cercetătorii americani au chestionat peste 1000 de femei cu privire la calitatea somnului lor. Au descoperit că acestea au adormit mai ușor cu câinele lor decât cu partenerul, sau chiar cu o pisică. Motivul: prezența câinelui le-ar oferi un sentiment de confort și siguranță, propice pentru somn.

Luna plină ne împiedică să dormim bine

Oamenii de știință de la Universitatea din Basel, Elveția, au descoperit că activitatea creierului legată de faza de somn profund a scăzut cu 30% în nopțile de lună plină. În plus, analizând somnul unui grup de voluntari, au observat că a durat în medie cu 5 minute mai mult pentru a adormi și au dormit cu 20 de minute mai puțin în nopțile cu lună plină. Potrivit acestor cercetători, este pur și simplu din cauza că ceasul nostru intern este legat de ritmul lunar.

În februarie dormim cel mai rău

Potrivit specialiștilor britanici în somn, in luna februarie, dureaza mai mult să adormim, iar nopțile noastre sunt mai scurte (ca nopțile cu lună plină). Potrivit acestor cercetători, acest lucru se datorează atât faptului că februarie este în mod tradițional cea mai rece lună a anului, dar și luna cu cele mai puține ore de soare. Când este frig, avem tendința de a ne supraîncălzi casa (ceea ce ne împiedică să dormim bine), iar lipsa luminii ne afectează moralul și calitatea somnului.

Există și un efect placebo pentru somn

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Colorado, este suficient ca partenerul nostru să ne spună că am dormit profund, ca să ne simțim mai bine și să performăm mai bine la locul de muncă. Astfel, studenții care sunt convinși că au avut o noapte bună au rezultate mai bune la examene. Pentru cercetători, somnul placebo funcționează la fel ca medicamentele: este un efect terapeutic previzibil datorită forței de convingere a persoanei care spune că ați dormit bine și a încrederii celui care ascultă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 ianuarie 2025
10 ianuarie 2025