Local

Există blesteme? Părintele Calistrat Chifan: „Nu se pune problema, nu spunem că nu există, dar…” – VIDEO

Publicat: 08 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Există blesteme Părintele Calistrat Chifan Nu se pune problema nu spunem că nu există dar... - VIDEO
Blestemul reprezintă o invocare a unei nenorociri sau a unui ghinion asupra unei alte entități: un obiect, un loc sau o persoană.

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a vorbit în emisiunea BZI LIVE despre existența blestemelor. Există sau nu blesteme?

Blestemul reprezintă o invocare a unei nenorociri sau a unui ghinion asupra unei alte entități: un obiect, un loc sau o persoană. Totodată, blestemul poate constitui și o dorință prin invocarea unor puteri supranaturale sau spirituale, cum ar fi Dumnezeu sau zeii, un spirit sau o forță naturală, sau ca un fel de magie sau vrăjitorie. Cu toate acestea, potrivit oamenilor bisericii, blestemul nu produce niciun efect dacă cel împotriva căruia este îndreptat nu crede în el. Iată ce spune părintele Calistrat Chifan despre blesteme.

Există blesteme? Iată care este opinia părintelui Calistrat Chifan despre acestea

Părintele Calistrat Chifan a dezvăluit că blestemele pot exista. De pildă, este vorba de blestem atunci când mama, furioasă, rostește cuvinte pe care nu ar trebui să le rostească asupra copilului ei. Atunci, mama ar trebui să mărturisească unui preot ce a făcut, pentru ca fiul ei să poată fi dezlegat. Pentru acest lucru, părintele Calistrat a precizat că are o carte, care îl limitează strict de unde poate citi și până unde poate citi.

„Eu nu fac nimic, ca preot, din voia mea. Am o carte care mă limitează strict de unde pot citi și până unde pot citi. Ce pot face ortodox și ce pot face cât ține de ortodox. Tot ce-i înafara spațiului cărții de cult se numește blasfemie. Nu se pune problema, nu spunem că nu există blesteme. Mama ta se supără într-o zi și spune: „Luate-ar dracu’!”. Deci automat ăla e un blestem. Ea trebuie să-și ceară iertare și să-i spună preotului că și-a blestemat copilul și l-a dat diavolului. Copilul, când vine la spovedit, cere dezlegare de blestem din partea mamei, care a a fost furioasă. Aceea se dezleagă, dar este rugăciune expres de dezlegare a blestemului sau a jurămintelor grele.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „Cine se teme de vrăji? Cel curajos? Nu! Cel fricos”

Părintele Calistrat Chifan susține că noi, în calitate de oameni credincioși, de oameni ai lui Dumnezeu, statutul nostru de apărare împotriva acestor lucruri vine numai din lucrarea Duhului Sfânt. Astfel că, de vrăji, de blesteme și de demoni se teme doar cel fricos, care nu L-a cunoscut pe Dumnezeu și care se lasă pradă necredinței.

„Dar ca să vii tu și să spui că ai un diavol în fundul grădinii… Poate-s mii de draci, eu de unde să știu? Dacă ai un bețiv în casă care înjură, ai o tonă de draci. Dacă ai o femeie ușuratică, care cunoaște tot satul, ai o tonă de diavoli de desfrânare, dacă ai un hoț sau un criminal sau un necredincios ai toată herghelia, nu-ți trebuie, stă Lucifer și te păzește. Nu asta-i problema. Problema este că noi, vorbind în calitate de oameni credincioși, de oameni ai lui Dumnezeu, statutul nostru de apărare împotriva acestor lucruri vine numai din lucrarea Duhului Sfânt. De aceea Ioan Botezătorul a spus clar: „Faceți drepte cărările Domnului. Împărăția lui Dumnezeu a venit la voi. Cei ce se silesc iau Împărăția lui Dumnezeu.” Și Iisus Hristos a spus: „Fricoșii nu moștenesc împărăția lui Dumnezeu.” Cine se teme de vrăji? Cel curajos? Nu. Cel fricos. Cine se teme de demoni? Cel fricos.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan, de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași.

Adauga un comentariu