National

Eurodeputatul Eugen Tomac la BZI LIVE: „Este un act extraordinar, de mare curaj, care transmite un mesaj Moscovei că ‘până aici cu propaganda’ şi din acel moment s-a bătut un ultim cui în sicriul URSS”

Publicat: 09 mart. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Eurodeputatul Eugen Tomac la BZI LIVE Este un act extraordinar de mare curaj care transmite un mesaj Moscovei că până aici cu propaganda şi din acel moment s-a bătut un ultim cui în sicriul URSS
Eugen Tomac la BZI LIVE

Preşedintele PMP şi eurodeputatul Eugen Tomac, a discutat în emisiunea BZI LIVE de joi, 9 martie despre cum majoritatea parlamentară de la Chișinău mai face un pas spre soluționarea disputei lingvistice care divizează societatea moldovenească de peste 30 de ani.

Deputații PAS, cei care dețin 63 de mandate din totalul de 101, au introdus în procedură legislativă un proiect de lege care prevede înlocuirea glotonimelor „limbă moldovenească”, „limbă maternă”, „limbă de stat” și „limba noastră” din toate legile în vigoare în Moldova cu sintagma „limba română”.

Eugen Tomac la BZI LIVE

Eurodeputatul Eugen Tomac, a discutat în emisiunea BZI LIVE de joi, 9 martie despre cum Moscova și opoziția pro-rusă de la Chișinău, în special comuniștii și socialiștii, critică însă proiectul majorității parlamentare, invocând inclusiv necesitatea organizării unui referendum. Moscova și propaganda rusească, în comun cu guvernanții pro-ruși sau pro-europeni falși pe care i-a avut Moldova pe parcursul ultimelor trei decenii, au sabotat din greu acreditarea percepției perfide că românii și moldovenii reprezintă două națiuni distincte, cu istorii diferite și că limbile română și moldovenească, la fel, ar fi diferite.

De altfel, amintim că Proiectul PAS care vizează înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” din legislația Republicii Moldova cu „limba română” a fost votată joi, 2 martie, cu scandal, în prima lectură, de către 56 de deputați pro-europeni. Deputații pro-ruși au blocat tribuna Parlamentului și au încercat să apere cu pumnii „limba moldovenească” din art. 13 al Constituției.

„În sfârşit chestiunea ereditară a fost tranşată în Republica Moldova, care îşi are originea în epoca sovietică, care în 1924 a fost creată pentru prima dată dincolo de Nistru o republică autonomă sovietică socialistă moldovenească cu scopul de a provoca continuu România după 1918. Şi această identitate sovietică creată special pentru romanii de dincolo de Prut, şi-a încetat odată cu această lege existenţa în spaţiul estic.

Este un act extraordinar, de mare curaj, care transmite un mesaj Moscovei că ‘până aici cu propaganda’ şi din acel moment s-a bătut un ultim cui în sicriul URSS. Până atunci încă au mai existat reminiscențe prin manifestările comuniştilor şi celorlalţi proruși din Republica Moldova.

Preşedinta Maia Sandu a făcut ceea ce trebuie, a readus limba română în toate instituţiile publice şi a aşezat-o acolo unde îi este locul, în Constituţia Republicii Moldova”, a spus Eugen Tomac.

Comentarii
  • SUGI PWLA TOLOMAC
    Cu moldovenii tai cu toti
    Va uniti limba cu koorul meu si palatinul cu belita mea

Adauga un comentariu