Actualitate

Eugen Orlando Teodorovici la BZI LIVE: „Noi practic finanţăm forţa de muncă pentru alte state, ceea ce nu e corect” – VIDEO

Publicat: 27 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Eugen Orlando Teodorovici la BZI LIVE Noi practic finanţăm forţa de muncă pentru alte state ceea ce nu e corect - VIDEO
Eugen Orlando Teodorovici, fost ministru al României

Fostul ministru de Finanțe Eugen Orlando Teodorovici a discutat la BZI LIVE despre rezultatele unui studiu ce spune că este 58 % dintre români vor să-și schimbe job-ul în 2023 și ce înseamnă asta pentru piaţa muncii din România.

Ne aflăm într-o situație în care numărul pensionarilor crește de la o zi la alta, iar în creștere se află și numărul tinerilor ce aleg să lucreze peste hotare.

Eugen Orlando Teodorovici la BZI LIVE

Eugen Orlando Teodorovici a discutat la BZI LIVE despre un studiu al sociologilor ce spune că 58 % dintre români vor să-și schimbe job-ul în 2023 și ce înseamnă asta pentru piaţa muncii din România.

Aici, cunocutul politician vorbește cu precădere despre tinerii care vor, ceea ce e drept, mai mult și caută soluția la job-urile din afară. Nu împiedică nimeni acest avânt, dar întâi, problema ar trebui gândită și din perspectiva statului, dintr-un cu totul alt unghi.

„Este un semnal destul de periculos, e un element de îngrijorare. Statul român trebuie să analizeze foarte bine acest procent, pentru că poate au de gând să plece în afara ţării. Şi trebuie întrebat care este motivul… şi apoi trebuie flexibilizată această forţă de muncă. Reducerea taxării muncii, pentru că aici România este sus la nivel de taxare şi trebuie umblat.

Ministrul muncii în România trebuie să aibă un tablou foarte exact a tot ce înseamnă fiecare țară europeană. El trebuie să își stabilească niște elemente, pentru că la celelalte state trebuie văzut care sunt elementele, ca să ştii exact unde te situezi tu ca ţară din punct de vedere al atractivității unui loc de muncă. Şi apoi trebuie văzut ce putem face pentru a fi peste media acestui clasament, pentru că diferenţa este enormă, nu putem noi să concurăm cu Germania, spre exemplu.

Trebuie spus şi nu trebuie să ne ferim de chestiunea asta. În România, învățământul este obligatoriu până la liceu și punct. Peste acest nivel, cine vrea să facă în România facultate, foarte bine, dar după ce termină facultatea, trebuie să lucreze în această țară un număr de ani. Nu poţi să devii medic şi după aceea să iei drumul Europei de vest, pentru că trebuie să dai înapoi. Costul unui student, este foarte mare. Şi atunci ar trebui să lucreze. Costurile trebuie rambursate statului român pentru facultate. Asta trebuie să înţeleagă românii, să fie corecţi. Noi practic finanţăm forţa de muncă pentru alte state, ceea ce nu e corect.

Nu îl ţine nimeni legat de glie, dar aşa se face. Nu este corect să sprijini şi să formezi un om, iar el să plece în altă ţară.

Cine pune asemenea întrebare înseamnă că e necopt. Nu contează că ţara în care am trăit nu e cea mai bună, că nu mi-a oferit mediul în care să ne dezvoltăm, tu nu eşti în măsură să judeci, dar dă ceva ţării tale în schimb, că te-a făcut ceea ce eşti. Asta e diferenţa între stat şi privat, trebuie să dai!

Lucrurile trebuiesc vorbite şi explicate corect. Forţa de muncă, repet, România va fi invadată de forţă de muncă din afară României. Dar și aici e aceeași problemă, noi investim în ei şi ne trezim iar cu plecarea”, a spus Eugen Orlando Teodorovici.

Adauga un comentariu